Pudra.com 18.10.2011

Öpücük hastalığı nedir?

Öpücük hastalığı nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? Teşhisi sağlayan test hangisidir? Bebek ve çocuklarda sık görülen öpücük hastalığını Prof. Dr. Hilal Mocan anlatıyor...




Çocuğunuzun devam eden yüksek ateşi, derisinde döküntü, boğaz ağrısı mı var?

Halk arasında öpücük hastalığı, Ebstein Barr virüsü (EBV) tarafından oluşturulan bir enfeksiyon. Özellikle yakın temasla (öpücük), kan yoluyla veya enfeksiyonlu eşyalarla kişiden kişiye geçiyor.

Teşhisi ve tedavisi için mutlaka doktora başvurulması gereken Öpücük Hastalığı'nı Prof. Dr. Hilal Mocan anlatıyor:

ÖPÜCÜK HASTALIĞI (EBV VİRÜSÜ)
Güzel bir bebek gördük mü, sokakta ya da herhangi bir mekanda yanına gidip, pat diye yanağına bir öpücük kondurabiliyoruz. Sonuç; tükürükte taşınan ve son yıllarda bebekleri ve küçük çocukları da tehdit eden "Öpücük hastalığı"...

Çevrenizdeki bebek sahibi yakınlarından çoğu kez şu sözü duymuşsunuzdur, "Öpmeye doyamadım, çok tatlı. İnsanın yiyesi geliyor!" Oysa çocukları sevgiden de olsa öpücüklere boğmak hiç de doğru değil, hele yabancıların, yani tanımadığımız kişilerin çocuğumuzu öpmesine izin vermek büyük bir hata!

Öpücük hastalığı nedir?
"Tanımadığım biri çocuğumu niye öpsün?" diyebilirsiniz ama milletçe içimizdeki çocuk sevgisi, her şeyi yaptırıyor bize... Güzel bir bebek gördük mü, sokakta ya da herhangi bir mekanda yanına gidip, pat diye yanağına bir öpücük kondurabiliyoruz. Sonuç; tükürükte taşınan ve son yıllarda bebekleri ve küçük çocukları da tehdit eden 'Öpücük hastalığı'...

Önce kulağa şaka gibi geliyor ama son derece ciddi bir hastalık bu.Kişiden kişiye öpüşme yoluyla geçiyor. Dış kaynaklara göre hastalığın toplumda görülme oranı, yüz binde 50. Ancak özellikle lise yıllarında bu oran yüz kat artıyor... Asıl adı 'Enfeksiyoz mononükleozis' olan öpücük hastalığı, daha çok ergenler ve erişkinlerde rastlanan akut bir enfeksiyon hastalığı aslında. Ne var ki bebeklere de geçmesi olası.

Bu yüzden küçükleri severken, onları özellikle dudak çevresinden veya ağızdan öpmek büyük tehlike yaratıyor. Hastalığın yol açtığı rahatsızlıklar ise hiç de adı gibi romantik değil. Tipik özellikleri; ateş, membranlı faranjit, lenf bezlerinde, dalakta ve karaciğer büyüme... Kişinin kan sayımı tablosunda da ciddi değişiklikler meydana gelebiliyor. Hastalık kimi zaman da fark edilmeyecek kadar hafif seyredebiliyor.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan, "Hastalığın bebeklerde de görülmesi çok ürkütücü. Buna neden olan epstein-barr virüsünün tek kaynağı ise insan. Bulaşması, çocuklar arasında veya çocukla erişkin arasında yakın temas ya da dudaktan öpme ile oluyor. Enfeksiyon yapan bu virüs, tükrükte taşınıyor. İlginçtir çevremde çocuğunu dudağından öpen ailelere sık rastlıyorum. Bu gerçekten çok sakıncalı. Anne-babalar yakınlığı ne olursa olsun, çocuklarını kucağına alıp öpmeye kalkan herkesi de uyarmalı" diyor.

Öpücük hastalığı nasıl teşhis edilir?
Prof. Dr. Hilal Mocan, yüksek ateş yapan öpücük hastalığının teşhisinde önemli bir noktaya dikkat çekiyor:

"Hastalık aniden veya yavaş olarak ateş, baş ağrısı, titreme, iştahsızlık ve kırıklıkla başlayıp, lenf bezlerinde şişme, şiddetli boğaz ağrısı ile devam edebilir. Ancak bu klinik tablo, hem şiddet hem süre olarak belirgin farklılıklar gösterebilir.

"Çocuklarda erişkinlere göre genellikle daha hafif seyreder. Ateş, 39-40 dereceye kadar yükselir ve ortalama altı gün sürer. Ağır vakalarda üç hafta kadar ateş yüksekliği devam edebilir. Çocuklarda ateş, genellikle daha düşük ve daha kısa sürelidir. Hastalık sırasında tipik olarak en çok boyun bezelerinde şişlik görülür. Karın içindeki bezeler şişerse, karın ağrısı yaparak yanlışlıkla apandisit sanılabilir."

Şüphelenilen vakalarda hızlı test olarak "monotest" yapılması öneriliyor. Yapılan bu testle, hastalığa neden olan epstein-barr virüsüyle (EBV) ilgili değerlerin ölçülmesi gerekiyor. İlginçtir, öpücük hastalığının özel bir tedavisi yok. Üstelik hastalık süresince antibiyotik kullanımı da yasak. Ancak, yatak istirahati ve iyi bir destek tedavisi genelde iyileşmek için yeterli. Hastalık bulguları tamamen düzelene ve dalak tamamen küçülene kadar yakın temastan kaçınılması, çocuğa ağır spor yaptırılmaması da en doğrusu.

Pudra.com Notu:
Çocularda yüksek ateş ve düşmeyen ateş sık rastlanan bir rahatsızlık. Bebeğinizin, çocuğunuzun ateşi yüksekse, doktorunun önerdiği ilaçlara rağman 3 günden fazla devam ediyorsa mutlaka doktorunuza danışın. Yüksek ateşin çok çeşitli sebepleri olabiliyor. Doktorunuz sizleri bu konuda en doğru şekilde yönlendirecektir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER