pudra.com 13.05.2009

Sinüzitle başa çıkın

Çocuklarımızda alerjiye veya geniz etine bağlı oluşan sinüzitin tedavisini ihmal etmeyin.

Sinüzit birçok çocukta rastlanan bir problem. Kimiz zaman alerjiden kaynaklanıyor, kimi zaman geniz etinden. İlaçla tedavisi mümkün, azaltmak için ev ortamında yapabilecekleriniz de söz konusu. Ama ileri safhaya ulaştığında cerrah operasyon gerekebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Atilla Şengör'den çocuklarda sinüzitli ilgili herşeyi öğreniyoruz.

Sinüzitle başa çıkın

Çocuklarımız nelere dikkat etmeli?
Sık sık sinüzit olan çocuklar genellikle alt solunum yolu enfeksiyonlarına da açık hale gelirler. Çünkü burun boşluğundaki iltihabi akıntı geniz bölgesinden boğaz ve alt solunum yollarına akabilir. Bu şekilde bir akciğer enfeksiyonuna zemin hazırlayabilir. Bu aşamada çocuk doktorları durumu teşhis edecek ve tedavisini gerçekleştireceklerdir.

Sinüzitli çocuğun denize girdiği zaman tuzlu suyun sinüsleri temizleme durumu olduğunu söyleyen Op. Dr. Atilla Şengör, alerjik durumu olan çocuklara özellikle havuza girmemelerini önerdiklerini söylüyor. Çünkü havuzdaki klor çocuğun enerjisini artırır ve sinüziti şiddetlendirir.

Evde neler yapabiliriz?
  • Öncelikle burnunu açmak ve rahatlatmak gerekir. Sprey ya da damla formüllü tuzlu su solüsyonlarını kullanarak bunu yapabilirsiniz. Veya doktorlar tarafından önerilmiş olan burun açıcı spreyleri kullanarak da çocuğunuzun burnunu rahatlatabilirsiniz.
  • Destek olarak; zengin protein içerikli ve vitamin içeren besinleri tercih etmelisiniz.
  • Ortam havasının sık sık tazelenmesi; hafif nemli olması, kuru olmaması gereklidir. Örneğin kaloriferin üzerine ıslak bir bez koyarak bunu sağlayabilirsiniz.
  • Sıcak banyo da sinüzitli çocuğunuza iyi gelecektir.


Nasıl tedavi edilir?
Bakteriyel bir enfeksiyon olduğu zaman, bu enfeksiyonla mücadele etmek için öncelikle 10 gün süreyle antibiyotik verdiklerini söyleyen Op. Dr. Atilla Şengör, burundaki akıntıları azaltmak ve nefes almasını sağlamak için ise birtakım sprey veya şuruplar önerdiklerini belirtiyor.
Eğer çok sık sinüzite yol açan bir geniz eti varsa, bu geniz eti alınabilir. Eğer alerjiden kaynaklanan bir sinüzit söz konusuysa, alerji tedavi edilerek sinüzit de geçirilmiş olur. Şengör “cerrahiyi, ilaç tedavileri ile düzelmeyen durumlarda en son tercih olarak düşünürüz” diyor.

Op. Dr. Atilla Şengör çocuklar için sinüzit ameliyatını anlatıyor:

   


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER