pudra.com 23.05.2014

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır?

Çocuklarımızı su çiçeğinden korumanın yolu onlara su çiçeği aşısı yaptırmak. Peki, aşı ne zaman yapılır? Yan etkileri var mıdır? Nelere dikkat etmeliyiz?

İZLE: AŞI YAPILAN YERLER👇 
Su çiçeği çocuklarda yaygın görülen bulaşıcı hastalıklardan biri. En sık okul öncesi yaşlarda görülen bu hastalıktan korunmanın en kolay yolu ise çocuklarımıza aşı yaptırmak.

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır?

Pudra.com, su çiçeği aşısı hakkında bilmemiz gerekenleri araştırdı. Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır? Su çiçeği aşısı yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? Su çiçeği aşısı diğer aşılarla birlikte uygulanabilir mi? Aşı yaptırmanın avantajları nelerdir? Pudra.com'un sorularının yanıtını Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan veriyor:

Su çiçeğine karşı korunmanın yolu nedir?
Su çiçeğine karşı korunmanın en önemli yolu Su çiçeği Aşısı olmaktır. Çok özel durumlarda, çok özel bazı hastalık tablolarında veya yeni doğan döneminde aktif su çiçeği enfeksiyonu geçiren bebekler varsa varisellazoster immünglobulini denilen özel bir serum kullanılabilir ama primer bakıldığı zaman, temelde su çiçeğinden korunmanın tek yolu aşıdır.

Su çiçeğine karşı aşılanmanın avantajları nelerdir?
Su çiçeği aşısı canlı attenüe bir virüs aşısıdır. Daha önce rutin olarak yapılmamasına rağmen hali hazırda yaygın olarak kullanılan ve etkinliği, koruyuculuk derecesi çok yüksek olan bir aşıdır.

Yapılan değişik çalışmalarda 1 ila 14 yaş arası çocuklarda aşıdan sonraki bir yıl içinde aşı etkinliği %100 olarak bulunmuştur. Ev içi su çiçeği temaslarından sonra aşının su çiçeğinden korumadaki etkinliği %75 oranındadır. Ağır klinikle seyreden su çiçeği enfeksiyonları gözönüne alındığında aşının etkinliği %95’e kadar çıkmaktadır. Aşılanan çocuklar nadiren su çiçeği geçirebilirler ancak bu durumlarda da çocuğun su çiçeği geçiren başka bir çocukla çok yakın temasta bulunmuş olması gerekmektedir. Aşılı çocuk hastalığı çok düşük oranda geçirme riski taşısa bile bu hastalık çok daha hafif olarak geçmektedir ve döküntü sayısı çok az olmaktadır (15-32 döküntü). Aşılı çocukta su çiçeği görülürse, hastalığı geçirme süreci belirgin olarak kısadır.

Su çiçeği aşısı diğer aşılarla birlikte uygulanabilir mi?
Su çiçeği aşısı diğer aşılarla aynı anda rahatlıkla uygulanabilir. Ancak farklı enjektörlerde farklı bölgelerden uygulanmalıdır. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı gibi diğer canlı virüs aşıları ile aynı anda uygulanamayacaksa en az 1 ay ara vermek gerekir.

Suçiçeği aşısının belirgin yan etkileri var mıdır?
Aşının yan etkisi hemen hemen hiç yoktur. Aşılanan çocukların %7’sinde, ergenlik çağındaki çocukların %8’inde aşıdan sonraki 1 ay içinde birkaç tane çok hafif döküntü görülebilir; bu sayı genelde 2 ila 5 arasındadır ve herhangi bir sistemik belirti ortaya çıkarmaz ve bu döküntülerin görüldüğü çocukların hastalık bulaştırma riski de hemen hemen hiç yoktur (%1’in altındadır). Aşıdan sonra aşı yapılan yerde %20 kadar bir oranda geçici ağrı, hassasiyet ve kızarıklık söz konusu olabilir. Aşının sistemik (vücudun organ sistemlerini etkileyen) herhangibir yan etkisi yoktur.

Su çiçeği aşısı uygulanırken dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Ağır ve orta derecede hastalığı olan çocuklarda ve yetişkinlerde, aşının o dönem geçtikten sonra uygulanması önerilmektedir. Su çiçeği aşısı yapıldıktan sonraki 6 hafta içinde çocuklarda kesinlikle salisilat içeren aspirin gibi ilaçların kullanılmaması gerekir.

Suçiçeği aşısı uygulanması için en uygun zaman nedir?
Bir yaşını dolduran çocuklarda aşı güvenle yapılabilir. Kreşe, yuvaya giden veya okul çağında olan çocuklarda aşının yapılması ile birlikte belirgin bir şekilde hastalığın önüne geçilmektedir.

Yan etkisi olmayan bir aşı olması ve koruyuculuk derecesinin yüksek olması nedeniyle bu aşıyı önermekteyiz. Su çiçeğinin bulaştırıcılık dönemi uzun olduğu için çocuk okul veya yuvaya gidiyorsa bulunduğu ortamda bu hastalığı bulaştırma riski yüksek olacaktır, çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için yakın temasta diğer çocukların da hastalığı sözkonusu olabilecektir. Gerek hastalığın yan etkilerinin fazla olması nedeniyle gerekse basit bir aşıyla koruyuculuk oranının çok yüksek olması nedeniyle aşının yapılmasının ne kadar uygun olduğu ortadadır. Hatta çocuklar su çiçeği geçirmeden ergenlik yaşına gelmişlerse bu yaşlarda bu aşıyı yapma fırsatı kaçırılmamalıdır.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan'ın su çiçeği hastalığı hakkında bilmemiz gerekenleri Çocuklarda su çiçeği yazımızda anlatıyor. Bu yazıyı okumak için tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER