23.07.2014

Yazın çocuklarda kalp hastalıklarına dikkat!

Çocuklarda kalp hastalıkları yazın artış gösterebiliyor. Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Murat Şahin kalbinde sorun olan çocukların verdiği belirtileri ve kalp hastası çocukların dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Çocukların kalbindeki bazı sorunlar uzun yıllar belirti vermeyebiliyor. Bu nedenle anne babaların çocuklarının her türlü hareketini dikkatlice gözlemlemeleri önemli. Özellikle yaz aylarında çocuklar çok hareketli olduklarından bir kalp sorunu varsa, daha kolay anlaşılıyor. Fakat her olayda da hemen panik olmamaya ebeveynler dikkat etmeli. Egzersiz sırasında sıcak basması, hızlı nefes alma, yüzde kızarma ve kalp atım hızının artması gibi durumlar çocuklarda normal olarak kabul ediliyor. Aile Hastanesi Bahçelievler Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Dr. Murat Şahin, kalbinde sorun olan çocukların verdiği belirtileri ve yaz aylarında dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Yazın çocuklarda kalp hastalıklarına dikkat!

Günde 2-3 litre sıvı alınmalı
Sıcak havalarda özellikle de egzersiz sırasında vücut kendini soğutabilmek için deri kan akımını artırıyor ve terleme yoluyla da kendini soğutuyor. Sıcak havalarda terlemeyle kan dolaşımındaki sıvının önemli bir kısmı kaybedilebiliyor. Kuru iklimlerde az miktarda terin buharlaşmasıyla vücut soğutulabilirken nem oranının yüksek olduğu yerlerde vücut bunu başarabilmek için daha fazla terlemeye gereksinim duyuyor. Bu sebeple sıcak havalarda çocukların 2-3 litre sıvı tüketmeleri önemli. Kalp hastası çocuklar sıcak havalarda sıvı kaybına daha duyarlı olur. Çok fazla güneşe maruz kaldıklarında baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve bayılma gibi belirtiler görülebilir.

Sıcak ortamlardan kaçınılmalı
Kalp hastası çocuklar vücutta hava akımına izin veren uygun kıyafetler giymeli, direk güneş ışığından uzak durmalı, güneşin zararlı etkilerinden korunmalı. Şapka ve gözlük kullanmaları ve fazla tuz tüketmemeleri önemli. İçinde bulundukları ortam serin olmalı ve hava akımına dikkat edilmeli, hatta mümkünse havalandırma kullanılmalı. Kalp hastası çocukların sıcak havalarda hava akımının olmadığı, kapalı ortamlarda uzun süre kalmamalarına özen gösterilmeli. Hafif yiyecekler tercih edilmeli, enerji ihtiyacını karşılamak için düzenli beslenmeye teşvik edilmeli.

Başarılı bir tedavi süreci için spor yapılmalı
Kalp hastası olan çocuğun hangi sporları yapıp, hangilerini yapamayacağına mutlaka doktoru karar vermeli. Ancak çocukların özellikle sıcak saatlerde fazla efor sarf etmekten kaçınmaları ve kontrollü bir şekilde spor yapmaları gerekiyor. Ayrıca yeterli sıvı alımları sağlanmalı, eğer idrar söktürücü ilaç kullanıyorlarsa, doktor önerisi ile bu ilaçların dozu ayarlanmalı. Çocukların eve kapanmamaları, haftanın her günü en az 60 dakika, orta-ağır yoğunlukta egzersiz yapmaları önemli. Bu egzersiz süresi 10-15 dakikalık kısımlar halinde düzenlenmeli. Egzersizin dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi ve kilo kontrolünde olumlu etkileri oluyor. Dolayısıyla da tedaviye olumlu etki ediyor. Ayrıca düzenli spor yapmak çocuğun stres seviyesini azaltıyor, kendine güven duygusunu geliştiriyor, odaklanmasına ve sosyal ilişkilerinin gelişimine katkı sağlıyor. Eğer çocuğun doğumsal bir kalp hastalığı varsa uzmanına danışılarak, izin verilen ölçülerde çocuğun güvenli bir şekilde spor yapması sağlanmalı. Çocuğun kalp hastası olması zaman zaman ailede aşırı kaygı haline ve korumacı tavra neden olabiliyor. Ancak gereksiz kaygılarla çocuğun spor yapması kesinlikle engellenmemeli.

Bu belirtiler 10 dakikada düzelmezse alarma geçin!
Çocuklarda egzersiz sırasında baş dönmesi, baygınlık hali, çarpıntı, konuşamayacak kadar nefes alıp verme zorluğu, renkte solma veya morarma, vücudunun soğuk ve nemli hissedilmesi gibi durumlar yaşanıyorsa dikkatli olunmalı. Böyle bulgular yaşandığında mutlaka egzersiz durdurulmalı ve çocuk dinlendirilmeli. Bahsedilen bulguların 5-10 dakika içinde düzelmemesi veya kötüleşmesi durumunda ise hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER