Hurriyetaile.com 08.02.2012

Ergenlikte kimlik karmaşası

Ergenlik döneminin temel özellikleri nelerdir? Ergenlikte kimlik karmaşası yaşayan gençler hangi davranışları sergiler? Uzman Pedagog Didem Küt, ergenlikte kimlik karmaşasını açıklıyor.

Ergenlik dönemi, ergenin kimlik arayışı içinde olduğu dönemdir. Çocuklar bu dönemde farklı davranışlar sergileyerek kendilerine kimlik oluşturmaya çalışırlar ve zorlu bir süreç ailelerini bekler. Uzman Pedagog Didem Küt, kimlik karmaşası yaşayan gençlerin ortak özellikleri hakkında şu bilgileri veriyor:

Ergenlikte kimlik karmaşası

"Hangi toplumda olursa olsun ergen, çağına özgü olan duygu, tutum ve davranış içindedir. Bu çağın temel özelikleri, duygusal coşku ve taşkınlık, çabuk kurulan ve bozulan ilişkiler, kolay etkilenme, toplum içinde sivrilme, ilgi çekme, rol sahibi olma çabası içinde özetlenebilir.
Erikson’a göre bu dönem ergenin kimlik arayışı içinde olduğu dönemdir ve ergen farklı yol ve davranışları deneyerek kendisi için bir kimlik oluşturmaya çalışır. Çoğu kültür ve bilim insanından da ergenin bu döneminde farklı davranışlarını deneyebileceğine ilişkin bir beklenti vardır.

Kimlik karmaşası yaşayan gençlerin özellikleri
Kimlik karmaşasına giren gençler, kendilerine belli bir yön veremeyen, bir yerde kök salamayan gençlerdir. Erikson kimlik karmaşası yaşayan genci şöyle tanımlar:

  • İnsanlara yaklaşma ve sıkı ilişkiler kurmada başarısızlık gösterir ve bunun sonucu yalnızlık çeker.
  • Uygun olmayan rastgele kişilerle arkadaşlık eder.
  • Çalışamama, kendini bir işe verememe, dikkatini toplama güçlüğü belirgindir.
  • Yarışmaktan kaçar ve yeteneklerine uymayan işlerde kendini tüketir.
  • Ailenin ve toplumun onaylamadığı rollere girer.
  • Ters ya da olumsuz kimliğe bürünür.


Kimlik karmaşasında kurtulmak için gençler değişik yollara sapabilirler. Şiddet eylemcileri, teröristler bunlara örnek gösterilebilir. Toplumsallaşma süreci, gençlerin toplumun uyumlu bir üyesi olmalarına katkıda bulunur."

Uzman Pedagog Didem Küt’ün tezinden alıntı yapılmıştır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER