pudra.com 28.02.2011

Kız çocuklarının adet kanamasına hazırlanması

Adet kanaması konusu hem siz, hem de kızınız için konuşması zor bir konu olabilir. Dr Murat Emanetoğlu bu hassas konuya nasıl yaklaşmanız gerektiğiyle ilgili yardımcı noktaları anlatıyor.

Çoğu kız çocuğu 12-13 yaşlarında adet kanaması olmaya başlar. Birkaç sene önce veya sonra da olabilir. Eğer erken olursa bunu önceden açıklamak oldukça önemlidir. Fakat oldukça utangaç olan kız çocuklarına bunu anlatmak biraz zor olabilir. Peki nasıl yaklaşmak lazım?

Kız çocuklarının adet kanamasına hazırlanması

Eğer kızınız kendiliğinden bunu soracak olursa açık ve net olarak anlatın. Bu dönemde ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz ayrıntıları verin. Ancak soru sormazsa sizin ona anlatmaya başlamanız gereklidir. Değişik konulardan başlayarak asıl konuya geçebilirsiniz. Temel temizlik kuralları ve insan vücudunun nasıl çalıştığı gibi konulardan başlayabilirsiniz. Unutmayın ki, kızınızın adet dönemi ve ergenlikte olacak değişiklikler için düzgün bilgisi olması gereklidir. Bilgi kaynağı siz olmazsanız, arkadaşlarından veya başka yerlerden yanlış bilgiye sahip olabilir.

Konuşmaya Nasıl Başlamalı?

Öncelikle kızınıza ergenlik dönemiyle ilgili bildiklerini sorarak başlayabilirsiniz. Yanlış öğrendiği konuları düzelterek kafasına takılan soru olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer okulda sağlık dersi ve cinsel eğitim dersi alıyorsa bunlarla ilgili konuşmak da yardımcı olabilir.

Doktora gitmeden önce adet kanamasının durumunu doktorun öğrenmek isteyebileceği için sorabilirsiniz. Bu arada adet dönemiyle ilgili sorularını cevaplarsınız. Kız çocukları genelde adet kanamasıyla ilgili bilgileri kadın yakınlarından öğrenmek isterler. Ancak bu bazen mümkün olmayabilir. Eğer bekar bir babaysanız bu konuda konuşurken rahat olmayabilirsiniz. Güvendiğiniz bir kadın arkadaşınız veya yakınınızdan bunu rica edebilirsiniz.

Anlatmanız Gerekenler Nelerdir?

Adet kanamasının nasıl olduğu önemlidir. Ancak bazen kız çocukları, adet kanmasının ne zaman, nasıl olduğu, neler hissedecekleri ve nelere ihtiyaçları olacaklarıyla daha çok ilgilenirler.

Adet Kanaması Nedir?

Bu durum artık kız çocuğunun gebe kalabilecek olgunluğa eriştiğinin bir göstergesidir. Her ay yumurtalıklardan bir yumurta bırakılır. Bu olaya yumurtlama denir. Aynı zamanda gelişen hormonal değişikliklerle, rahim, gebelik için hazırlanır. Yumurtlama olduğu halde döllenme gerçekleşmezse rahmin iç dokusu vajinadan kanamayla birlikte atılır. Buna adet kanaması adı verilir.

Ne Zaman Olur?

Bir kız çocuğunun ilk adet kanamasının ne zaman başlayacağını söylemek mümkün değildir. Ancak bazı belirtileri olabilir. Genelde memeler büyümeye başladıktan iki yıl sonra adet kanaması görülür. Bazen adet kanaması olmadan birkaç ay önce beyaz, koyu bir vajinal akıntı görülebilir. Ayrıca annenin ilk adetinin başladığı yaşlarda kızının da adet görmesi sık rastlanan bir durumdur.

Ne Yapmak Gerekir?

Hijyenik pedleri nasıl kullanacağını açıklayın. Ped kullanmak genelde rahattır. Tamponlar ise daha rahatsızdır ve kullanmak için biraz pratik gereklidir.

Okulda İken Kanama Olursa?

Çantasında ped taşıması böyle durumlar için kendini rahat hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca okul reviri de yardımcı olacaktır.

Ağrısı Olur Mu?

Adet dönemi öncesinde ruh halinde değişiklik, hassasiyet gibi durumlar gelişebilir. Kanama başladığında alt karın bölgesinde kramp tarzında ağrılar olabilir. Bıçak saplanır gibi oldukça şiddetli ağrılar görülebilir. Sıcak uygulama ve ağrı kesici haplar, ağrıları gidermede yardımcı olacaklardır.

Eğer kızınız yaşıtlarına göre daha erken veya geç dönemde adet görürse ya da onlardan farklı görürse endişe duyabilir. Fakat her genç kızın adet kanaması farklı olacaktır. Kimisinin adet kanaması iki gün sürerken, kimininki bir haftadan fazla sürebilir. Hatta aynı kişide bile aydan aya değişiklik gösterebilir. Ayrıca kaybedilen kan miktarı da farklı olabilir.

Adet kanamasının başladığı ilk birkaç yılda düzensiz kanamalar olabilir. Bazen kanama olmadan atlayan aylar olabilir. Bir düzene girince adet kanamalarının takibini öğretin. Artık ne zaman adet kanaması olacağını hesaplayabilsin. Eğer adet kanaması on günden fazla sürerse, birkaç ped koyacak kadar kanama fazla oluyorsa doktora görünmesi gerektiğini bilmelidir.16 yaşına geldiği halde adet kanaması olmadıysa veya başladığı halde altı aydan daha fazla süre adet kanaması olmadıysa doktora götürmeniz gereklidir.

Ergenlik dönemiyle birlikte oluşan değişiklikler biraz korkutucu olabilir. Bunlar çok doğaldır. Kızınıza bu korkularının normal olduğunu, ancak endişe edecek bir durum olmadığı konusunda güven verin. Eğer herhangi bir sorusu olursa her zaman yanında olduğunuzu belirtmeyi unutmayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER