@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 25.09.2012

Açıklanamayan kısırlıkta sperm analizi

Anne adayında kanallar açık, hormon seviyeleri normal, sağlık problemi yok, erkekte sperm analizi de normal ancak hamilelik gerçekleşmiyor. İşte bu durumda yapılması gereken işlemi Dr. Süleyman Tosun açıklıyor.

Çocuk sahibi olma isteğiyle doktora başvurup tahliller yaptıran ve tahlil sonuçlarının normal çıkmasına rağmen hamile kalamayanların haklı sorusu hep "neden?" oluyor.

Açıklanamayan kısırlıkta sperm analizi

Bahçeci Sağlık Grubu Umut Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Süleyman Tosun bu soruyu şöyle cevaplandırıyor: “Her 6 çiftten biri ‘açıklanamayan infertilite (kısırlık)’ sorunu yaşıyor. Çiftelerin boşu boşuna zaman harcamalarına veya gereksiz tedaviler görmelerine engel olacak en önemli adım, sperm analizinin tecrübeli uzmanlar tarafından yapılmasıdır.”

Sperm analizi nasıl yapılır?
Çiftlerin neden hamile kalamadıklarından ziyade nasıl hamile kalacaklarına odaklanmaları gerektiğini söyleyen Dr. Tosun, her şey normal görünürken hamilelik elde edilemediği durumlarda nasıl bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini şöyle anlatıyor:

“Son yıllarda bazı açıklayıcı faktörler bulunsa bile her 6 çiftten birinin kısırlık nedeni hala belli değil. Burada önemli nokta, erkeklerin sperm analizi değerlendirilmesinde yaşanan sıkıntılardır. Sperm analizi basit bir laboratuvar tekniği olmadığı gibi sperm örneği değerlendirilirken göz emeği bilgisi ve tecrübesi çok önemlidir. Sanılanın aksine gebe kalınması için sadece sperm sayısı yeterli değildir. Spermlerin hareketleri, daha da önemlisi morfoloji -yani şekilleri- üretkenlik potansiyelini etkiler. Sperm morfolojisini ölçmenin tek metodu ise herhangi bir cihazla ölçülmediği için mikroskop altında direk gözle bakmaktır.

Yapılan araştırmalarda aynı sperm örneği farklı laborantlar tarafından değerlendirildiğinde çok farklı sonuçların rapor edildiği saptandı. Sperm analizinin konunun uzmanı, tecrübeli biri tarafından yapılması çocuk sahibi olmak isteyen çiftelerin boşu boşuna zaman harcamalarına veya gereksiz tedaviler görmelerine engel olacaktır.

Tek bir sperm analiziyle sağlıklı olup olmadığı anlaşılmaz. En az iki ay geçmiş testlerle spermde gerçekten problem olduğunu tespit edebilir. Unutmamak gerekir ki, sperm sayısının düşük olması gebe kalma olasılığınız az olduğunu gösterir. Tek bir sperm ile yumurtanın döllendiği düşünülürse sperm analizinde problem olan erkeklerin tamamıyla umutsuzluğa kapılmalarına gerek olmadığı söylenebilir. Sperm analizi sorunlu erkeklerin konunun uzmanı bir ürolog tarafından değerlendirilmesi gerekir."

Dr. Tosun'un erkeklerin hamileliği gerçekleştirebilecek sperm üretebilmek için en basit ve etkili yöntemlerin sağlıklı yaşamak, sigara ve alkolden uzak durmak olduğunu açıklıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER