Pudra.com 30.04.2013

Anne karnındaki bebekten kordon kanıyla haber alınıyor

Bebek dünyaya gelmeden onun sağlık durumu hakkında bilgi edinmek için bebeğin göbek kordonundan kan örneği alınarak kordosentez yapılıyor. Detayları Pudra.com'un bu yazısında.

Bebeğin göbek kordonundan kan örneği alınmasına "kordosentez" deniliyor. Bu, 20. gebelik haftasından itibaren yapılan bir prenatal tanı testi.

Anne karnındaki bebekten kordon kanıyla haber alınıyor

Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Burçak Erzik, "Kordosentez nedir, ne zaman yapılır, anne karnındaki bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi verir mi?" sorularını yanıtlıyor.

Kordosentez, bebeğin sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verecek girişimsel bir tanı testidir. Uygulama öncesi doktor tarafından çifte detaylı bilgilendirme yapılması önemlidir. Kordosentez, kromozom analizi veya enfeksiyon taraması, işleme bağlı düşük riskindeki yükseklik nedeniyle ciddi bir fetal problem varsa uygulanır. En önemli avantajı testlerin 3-5 gün içinde sonuçlanmasıdır. Ayrıca kordosentez tedavi amacıyla, bebeğe kan nakli yapılmasında ve ilaç uygulamalarında kullanılır.

Kordosentez hangi durumlarda uygulanır?
Birinci veya ikinci trimester tarama testlerinin rutin olarak gebe izleminde yapılması ve ultrasonografik teknolojilerdeki gelişmeler nedeniyle koriyonik villüs örneklemesi ve amniyosentez erken gebelik haftalarında uygulanan genetik prenatal tanı testleridir. Bu nedenle kordosentez daha az sıklıkla yapılır.

Kordosentez şu durumlarda uygulanabilir:
• Kromozom bozukluklarının tanısı
• Kan hastalıkları – anemi, talasemi, orak hücreli anemi, Rh uygunsuzluğu
• Enfeksiyon
• Gelişme geriliği

Kordosentezin riskleri
• Düşük: İşleme bağlı düşük riski 1/50’dir. Kayıp oranındaki yükseklik işlemin genel durumu bozuk bebeklere (gelişme geriliği, anemi, hidrops) uygulanmasından kaynaklanabilir.
• Vaginal kanama
• Bebeğin kalp atım hızında azalma
• Enfeksiyon

Kordosenteze nasıl hazırlanmak gerekir?
20-26. gebelik haftalarında, klinik şartlarında, 26. gebelik haftasından itibaren acil doğum ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi imkanlarının bulunduğu hastane ortamında uygulanmalıdır. Erken dönemde özel bir hazırlığa gerek yoktur, aç olmak gerekmez. Geç dönemde yapılan uygulamalarda aç ve acil doğum için ön hazırlıkların tamamlanmış olması gerekir.

Kordosentez işlemi nasıl yapılır?
Enfeksiyon riskini azaltmak için işlemden 30-60 dakika öncesinde antibiyotik uygulanır. Cilt antiseptikle temizlenir. Genellikle anestetik gerekmez. Ultrasonografi eşliğinde ince, uzun bir iğne cilt, karın duvarı ve rahmi geçer. Göbek kordonundaki venden fetal kan örneği alınır. İşlem sırasında anne adayının hareketsiz olarak yatması istenecektir. İşlem 2-5 dakika içerisinde sonlanacaktır. İğne ciltten geçerken yanma, rahime girerken kramp hissedilebilir.

Kordosentez işlemi sonrasında ne yaşanır?
Kordosentezin ardından bebeğin kalp atımları ultrasonografi veya doğum monitörü yardımıyla takip edilecektir. İşlemden hemen sonra kramp ve vajinal lekelenme yaşanabilir. İşlem günü anne adayının dinlenmesi önerilir. Ertesi gün normal hayatına dönebilir.

Kordosentez sonucu ne zaman alınır?
Kromozom analizi ve enfeksiyon testleri 3-5 gün içinde sonuçlanır. Doktor ve genetik danışman sonucu çifte detaylı olarak bildirecektir.

Doktorunuza bildirmeniz gereken durumlar:
• Ateş
• Vajinal kanama
• Rahim kasılması


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER