Hürriyet 03.09.2012

Geç yaşta hamilelik insanı gençleştiriyor mu?

Uma Thurman, Salma Hayek, Monica Belluci gibi ünlü isimler geç yaşta hamile olanlardan. İleri yaşta anne olanlar gerçekten daha uzun ve sağlıklı mı yaşıyor? Sorunun yanıtı Pudra.com'da.

İleri yaşta bebek doğurmanın kadını gençleştirdiği tezi yaygın inanışlardan biri. Araştırmalar da bu tezi destekliyor. Konuyla ilgili en son veri ABD’den geldi. New York Times’taki habere göre, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde 8 bin 671 rahim kanseri hastası ve kontrol grubundaki 16 bin 562 kadının verileriyle yapılan çalışma, ileri yaşta anne olan kadınların rahim kanseri riskinin önemli oranda azaldığını ortaya koydu. Araştırma sonucunda son bebeklerini 40 yaşından sonra doğuran kadınların, rahim kanserine yakalanma riskinin 25’inde doğum yapanlara göre yüzde 44 daha az, 70 yaşına geldiklerinde rahim kanserine yakalanma risklerinin yüzde 33 daha düşük olduğu ortaya çıktı.

Geç yaşta hamilelik insanı gençleştiriyor mu?

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Recai Papuçcu, doğal yolla gelişen ileri yaş gebeliklerin aslında kadının genç olduğunu gösterdiğini söylüyor: "Demek ki hormonları hâla aktif, yumurtalıkları genç, kaliteli ve sağlıklı yumurtluyor." Prof. Dr. Papuçcu, ileri yaşta anne olan kadınların rahim kanseri dışında, meme ve kolon kanseri riskinin de düşmesini beklediklerini belirtiyor. Salgılanmaya devam eden kadınlık hormonu östrojenin Alzheimer ile kalp ve damar hastalıklarından da koruduğu biliniyor. İşin bir de psikolojik tarafı var. İleri yaşta anne olmak kadınların özgüvenini artırıyor.

Prof. Dr. Papuçcu, "Kadın anne olacağım psikolojisiyle kendini daha dinamik ve sorumlu hissediyor. Cinsel fonksiyonlarının aktif olması, eşine ve çevresine karşı gençlik imajı verir" diyor. Peki bebek sahibi olmak annelerin ömrüne neden ömür katıyor? Bu konu henüz net değil. Ancak öne sürülen tezler arasında bebeğin kök hücrelerinin anneye geçmesi, yenileyici ve onarıcı etki yapması var.

İki kere düşünün

Tüm bu veriler, doğumu olabildiğince erteleyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Yine de ileri yaşta gebeliğin yüksek riskli olduğunu gözardı etmek mümkün değil. Annede hipertansiyon, diyabet, gebelik zehirlenmesi, düşük, erken doğum, normal doğum yapma şansının azalması, bebekteyse anomali riski artıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER