@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 13.06.2011

Hamilelik pilatesinin faydaları

Genel hamilelik sıkıntıları ile hamilelikteki cinsel sorunları azaltma, kadını doğuma hazırlama gibi etkileri olan hamilelik pilatesinin kazanımlarını uzman fizyoterapist Şennur Emir, Pudra.com’a anlatıyor.

Kendisi de hamilelik pilatesi ile sağlıklı ve fit bir hamilelik geçiren uzman fizyoterapist Şennur Emir, Pudra.com’a özel söyleşisinde hamilelik pilatesiyle ilgili şu bilgileri veriyor:

Hamilelik pilatesinin faydaları

“Normal pilatesteki amaçlar gebeler için de hedeflenmiş ancak daha korunaklı pozisyonlardır. Solunum, koordinasyon ve gevşeme egzersizleri ön plandadır. Yine met, top, lastik, yastık gibi materyallerden yararlanılır. Ancak hamilenin çalışacağı ortam kesinlikle serin olmalı, oldukça doğal ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir.

Hamilelik döneminde yapılan tüm egzersizler pozitif etki gösterir. Amaç da zaten iyi bir fonksiyonel seviye yakalamak ve bunun devamlılığını sağlamaktır. Gebelik sürecinde pilates yapanlar, bu süreçte daha sosyal hisseder ve buna bağlı olarak bu kişilerin özgüvenleri gelişir.”

Hamilelikte pilatese ne zamasn başlanır?
Şennur Emir, kendisinin de eğitim ve sertifika aldığı APPI’ın (Avusturya Pilates ve Fizyoterapi Enstitüsü) gebelerde belirlemiş olduğu pilatese başlama zamanıyla ilgili şöyle açıklama yapıyor:

Pilatese başlama zamanı, hamilelik öğrenilir öğrenilmez ve hamileliğin her dönemidir. Gebelik süreci eşit zaman aralıklı üç dönem olarak ele alınır ve her döneme göre amaçlar, pozisyonlar, yardımcı materyaller belirlenir.

Tabii program gebenin özel sağlık durumu göz önünde bulundurularak hazırlanır. Bu program doğuma kadar devam eden süreçtir. Yoğunluk doğuma yakın azaltılır, solunum ve relaksasyon (gevşeme) pozisyonlarına ağırlık verilir. Hamilenin psikolojik olarak doğuma hazırlanması desteklenir.

Eğer gebenin ciddi sağlık sorunları varsa doktorla sürekli iletişim kurularak pilatese daha kontrollü devam edilir ya da programa son verilir. Egzersizlerin haftada üç gün yapılması yeterlidir. Önce 15 dakika ile başlanır daha sonra egzersiz süresi artırılır.”

Şennur Emir, pilatesin hamilelere faydalarını şöyle sıralıyor:

  • Pilates, kardiovasküler sistemin devamlılığını sağlar.
  • Solunum farkındalığını ve kontrolü artırır.
  • Vücut farkındalığını devam ettirir. Yani duruş, yürüyüş, oturma ve yatma esnasındaki doğru pozisyonlar algılanır. Kinestetik farkındalık artar.
  • Koordinasyonun kalitesi artar, düzgün bir vücut imajı gelişir.
  • Kandaki endorfin (mutluluk hormonu) seviyesi yükselir ve kişi kendini daha iyi hisseder.
  • Pilates, doğum sonrası iyileşme sürecine yardımcıdır.
  • Kas uzunluk ve esnekliğini sağlar.
  • Ayrıca her döneme uygun pozisyon belirleme, rahatlatıcı materyaller kullanımına olanak sağlama, solunumun düzenli ve kontrollü oluşu, vücut ısı artışında daha kontrollü hareket paternleri içermesi, hamilelik pilatesini daha güvenilir kılar.
  • Pilateste bel-pelvis kavşağı ve pelvik taban kaslarını güçlendirme ve stabilize edebilmeyi sağlama temel prensip olduğu için, bu bölgede fiziksel koruma kapasitesi daha yüksektir.
  • Duruş bozukluklarına bağlı vücut ve omurga değişiklikleri kontrol altına alınır.
  • Eğitimle edinilen bilgiler ışığında hamilenin kalp atış hızını kontrol edebilmesi (pozisyonlamalar ile) sağlanır.
  • Pilates, sosyal entegrasyonu sağlar.
  • Egzersizlerle birlikte bağırsak faaliyetleri artar. Tabii ki bu faaliyetler diyetle de desteklenmelidir. Kabızlık şikayetleri böylece hafifler.
  • Pilatesin pelvik taban kaslarının güçlendirilmesi ile idrar kaçırma ve cinsel sıkıntıların en aza indirilmesinde önemli katkıları bulunur.
  • Pilates, kilo kontrolüne yardımcıdır.
  • Kemik dansimetresinin (yoğunlukölçer) devamlılığını sağlar.


Şennur Emir: e.meric@windowslive.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER