pudra.com 03.09.2010

Hamilelikle ilgili soru-cevaplar

Gebelikle ilgili aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm soruların yanıtlarını Medical Park Hastanesi yanıtlıyor.

Hamile olduğumu düşünüyorum, hamileliğin belirtileri nelerdir?

Hamilelikle ilgili soru-cevaplar

Hamileliğin en önemli belirtisi adet gecikmesidir. Bunun yanında bulantı, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma da gebeliğin ilk dönemlerinde sık görülen yakınmalardır.

Adetim üç hafta gecikmesine rağmen doktorum 8 haftalık gebe olduğumu söylüyor. Bu nasıl olur?

Doktorunuz son adet tarihini referans alarak gebeliğinizin haftasını hesaplar ve yaklaşık doğum tarihini belirler. Döllenme ve gebelik son adet tarihinizden 2 hafta sonrasına denk gelen günlerdeki yumurtlama döneminde gerçekleşir. Buna rağmen kolaylık ve doğru olması açısından gebelik haftası hesaplanmasında son adet tarihi kullanılır.

Tahmini doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Son adet tarihinden itibaren hesaplandığında gebelik 280 gün veya 40 haftadır. Son adet tarihine 7 gün ekleyip 3 ay geri gidildiğinde tahmini doğum tarihi bulunabilir; örneğin son adet tarihi 5 Mart 1999 olan bir gebenin tahmini doğum tarihi 12 Aralık 1999’dur.

Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir?

Bebeğin cinsiyeti döllenme esnasında genetik olarak belirlenir. Kadınlar 2 tane X cinsiyet kromozomu, erkekler ise bir tane X bir tane de Y cinsiyet kromozomu taşır. Eğer yumurtayı döllemeyi başaran sperm X kromozomu taşıyorsa bebek kız, Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek olur.

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olacak?

Bebeğin cinsiyeti iyi çözünürlüğü olan bir ultrason aleti ile 16. gebelik haftasından itibaren saptanabilir ve özellikle 24. gebelik haftası sonrasında belirlenen cinsiyetin hatalı olma olasığı çok düşüktür.

Gebelik testim pozitif, fakat adetlerim çok düzensiz idi, yaklaşık doğum tarihini nasıl hesaplarım?

Adetleri düzensiz olan hastalarda yumurtlama ve döllenmenin ne zaman olduğunu tahmin etmek zordur. Gebeliğin büyüklüğü ve tahmini doğum tarihi son adet tarihine göre değilde ultrasonografik ölçümlere göre belirlenir.

İlk gebeliğim düşükle sonuçlandı. Tekrar düşük olmaması için ne yapmalıyım?

Gebeliklerin %25'i düşükle sonlanır. Gebeliğin ilk döneminde görülen düşükler genellikle genetik bozukluklara bağlı olur ve bunların önlenmesi mümkün değildir. Ayrıca bazı enfeksiyonlar, progesteron adı verilen hormonun eksikliği, bağışıklık sistemindeki bozukluklar düşüklere neden olabilir. Önceki gebeliği düşükle sonlanan kişilere gerekli incelemeler yapılmalı ve bu gebeler, gebelikleri süresince doktor kontrolü altında olmalıdır.

Rahim içi araç varken gebe kaldım ne yapmalıyım?

Gebelik tespit edildiğinde spiral rahimde aşağı yerleşimli ise çıkarılabilir. Eğer rahim içinde yukarı yerleşimli ise çıkarılmaz ve gebeliğe bir zararı yoktur.

Doğum kontrol hapı kullanırken gebe kaldım. Çocuğa bir zararı olur mu?

Doğum kontrol hapları düzenli kullanıldığında gebelik oluşmaz, çok nadir görülen bu durumda bebek için bazı riskler olsa da, yapılan çalışmalar bu gebeliklerin diğer gebeliklere göre daha yüksek oranda anormal bebek doğumu veya düşük ile sonlanmadığını göstermiştir. Gebelik farkedildiği anda doğum kontrol hapı hemen kesilmelidir.

Doktor kontrolleri ne zaman başlamalı ve ne sıklıkla olmalı?

En ideali gebe kaldığınızı öğrenir öğrenmez doktor kontrolüne başlamanızdır. Bu ilk kontrol esnasında herhangi bir risk belirlenmediğinde gebelerimizi 28. gebelik haftasına kadar dörder haftalık aralıklarla, 28.haftadan 36. haftaya kadar ikişer haftalık aralıklarla ve bu haftadan sonra doğuma kadar her hafta kontrole çağırmaktayız. Ancak bir kontrolden diğer kontrole kadar geçen süre içerisinde herhangi bir şikayet olması durumunda mutlaka doktorunuzla bağlantı kurmanız önemlidir.

Az miktarda lekelenmem (vajinal kanamam) oldu acaba düşük mü yapıyorum?

Gebe kadınların hemen hemen yarısında gebeliğin ilk 8-12 haftasında lekelenme görülür. Gebeliklerin yarısı düşükle sonlanır. Ayrıca dış gebelikte de vajinal kanama görülebilir. Gerekli hormon tetkikleri ve ultrason incelemesi ile kanamanın nedeni ve gebeliğin devam edip etmediği anlaşılır.

AFP testi nedir?

Alfafetoprotein (AFP) bebeğin karaciğerinden salgılanan ve annenin dolaşım sistemine geçen bir proteindir. Bu protein düzeyinin normalin altında veya üstünde olması bebekteki bazı anomalilerin göstergesi olabilir. Bu test gebeliğin 16-18. haftalarında yapılmalıdır.

Amniyosentez nedir?

Amniyosentez bebeğin içinde yüzdüğü sıvıdan örnek alınarak incelenmesi için yapılan bir işlemdir. 35 yaş üstü ve riskli gebeliklerde, AFP testinin sonucu normal değilse bu işlem uygulanır ve sıvıdan yapılan incelemelerle bebekteki genetik bozukluklar tespit edilir.

Kan grubum Rh negatif, bu bir problem yaratır mı?

Kan grubu Rh negatif olan kadın kan grubu Rh pozitif olan bir erkek ile evli ise ve Rh pozitif bir bebek taşıyorsa kan uyuşmazlığı görülebilir. Kan grubu Rh negatif olan bir gebenin kan dolaşımına Rh pozitif kan (bebeğin kanı) karışırsa bağışıklık sistemi uyarılır ve oluşan antikorlar plasentaya geçer. Bu gebelik veya sonraki gebeliklerde bebeğe zarar verir. Bu durumun engellenmesi için gebelere 28. haftada RhoGAM denen immün globulin preparatı uygulanır. Düşüklerde de sonraki gebeliklerin sağlıklı olabilmesi için RhoGAM uygulanmalıdır.

Bebeğimin hareket ettiğini ne zaman hissedebilirim?

Bebeğinizin hareketlerini 20. hafta civarında hissedebilirsiniz. Gebeliğin 24. haftasına dek bebeğin hareketlerini hissedemediyseniz mutlaka hekiminize başvurun.

Bebeğimin kalp atışlarını duymaya ne zaman başlayacağım?

Bebeğin kalp atışları 10-12. haftalar arasında duyulmaya başlanır. Bebeğinizin kalp atışlarını hekiminiz Dopler cihazı veya Dopler ultrasonografi ile size dinletebilir.

İlk ultrasonografi ne zaman yapılmalı?

Beklenen adet günü geçtikten yaklaşık iki hafta sonra gebelik ultrasonografik olarak tespit edilir ve bebeğin gelişimi izlenir.

Ultrason ile bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur?

Bebeğinizin cinsiyeti deneyimli doktorlar ve gelişmiş bir ultrason cihazı ile 12. haftadan itibaren belirlenebilir. 20. haftadan sonra daha kesin olarak bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

Hamileyken seyahat etmek sakıncalı mıdır?

Seyahat doğum sancısına, düşüğe ya da başka bir gebelik komplikasyonuna yol açmaz.

Dolayısıyla, doktorunuz aksine bir tavsiyede bulunmadıkça, hamilelik sırasında yolculuk yapmamanız için hiçbir tıbbi neden yoktur.
Ama ülke çapında bir otomobil yolculuğu ya da 2 haftalık bir gemi yolculuğu yapmayı düşünüyorsanız, kendinizi nasıl hissedeceğinizi dikkate alın. Birçok kadın, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında, sık sık mide bulantısı ya da sabah bulantısı nöbetleri geçirebilir. Bu dönemde yolculuk mide bulantısını arttırabilir.

Başka bir konu doğumun ne kadar yakın olduğudur. Çoğu doktor, özellikle daha önce erken doğum yaptıysanız, hamileliğin son haftalarında yolculuk yapmanızı önermemektedir. Doğum yakınsa birçok havayolu uçmanıza izin vermeyecektir.

Kendinizi iyi hissediyorsanız, bebeğin doğmasına daha çok varsa ve uçak yolculuğu yapabileceğinizi hissediyorsanız, durmayın. Ancak her 2 saatte bir koltuğunuzdan kalkıp yürümeye dikkat edin.

Otomobil yolculuğunda, her zaman emniyet kemeri takın. Bir kemer rahmin altına bağlanmalıdır, omuz kayışı ise göğüsleriniz ile karnın yan tarafı arasına ayarlanmalıdır.

Belinizin ağrımasını önlemek için sırtınıza bir yastık koymanın da yararlı olduğunu göreceksiniz. Arabadan inmek ve yürümek için sık sık (birkaç saatte bir) durun.

Sigara içmek gebeliğimi nasıl etkiler?

Sigara bebeğin oksijenlenmesini azaltarak büyüme geriliğine ve erken doğuma neden olur. Bu yüzden gebe kalmayı planladığınız andan itibaren ya da en geç gebe kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren sigarayı bırakın.

Hamile olduğumu fark etmeden biraz alkol aldım. Bebeğe bir zararı olur mu?

Gebelik henüz fark edilmeden alınan alkol bebeğe zarar vermez fakat gebelik döneminde alkol kullanımına kesinlikle son verilmelidir.

Hamileyken kahve içmeyi bırakmalı mıyım?

Fazla miktarda kahve içmenin düşüklere, erken doğuma ve düşük ağırlıklı bebeklere neden olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Gebelik döneminde günde bir-iki fincandan fazla kahve içilmemesi önerilir.

Hamileyken günlük rutin egzersizlerimi değiştirmeli miyim?

Ağır ve tehlikeli egzersizler yapmadığınız sürece günlük egzersiz programınıza devam edebilirsiniz. Yorgunluk hissettiğinizde egzersiz yapmaya ara vermelisiniz. Karnınıza zarar verebilecek ve dengenin gerekli olduğu egzersizlerden kaçınmalısınız.

Hamilelikte egzersizin faydaları nelerdir?

Sağlıklı bir bebek, sağlıklı bir anne için egzersizin önemi büyüktür. Hamilelik döneminde de bedensel egzersiz yapmanın yararları çoktur, bunlar:
  • Bacak kramplarının çoğalmasını engeller.
  • Sırt ve diğer hamilelik ağrılarını azaltır.
  • Vücut ağırlığınızın gereğinden fazla artmasını engeller.
  • Hamileliğin ve doğumun rahat geçmesini sağlar.
  • Çocuğun içinde yaşayacağı kapsülün genişlemesini sağlar.
  • Doğumdan sonra normale dönüşü hızlandırır.

Hamileyken saçlarıma perma yaptırabilir miyim?

Perma ve boya için kullanılan maddelerin hamilelikteki etkileri pek bilinmemektedir. Hayvan deneylerinde herhangi bir anomali artışı saptanmamasına rağmen insanlar üzerinde yapılan çalışmalar yoktur.

Gebelikte saçların boyatılması zararlımıdır?

Gebelikte saç boyatılması için organ gelişiminin bittiği üç ay sonrasını beklemekte fayda vardır. Zira boya esnasında ve özellikle de "dip boya" olarak tabir edilen işlem esnasında kullanılan kimyasal maddeler saçlı deriden kana ve buradan da bebeğe ulaşabilmektedir. Saç boyatılmasının bebek üzerindeki etkileri konusunda şu anda fazla bir çalışma olmadığından bu önlemleri almak şu an için en mantıklı yol gibi gözükmektedir. Perma ise gebeliğin hiçbir döneminde uygulanmamalıdır.

Hamileyken bilgisayar kullanmak zarar verir mi?

Bilgisayar kullanırken yayılan ışınlardan etkilenmemek için bilgisayardan 50 cm uzakta oturmak gerekir. Bu cihazlar arka ve yanlarından daha fazla ışın yaydıkları için kullanmadığınız diğer cihazlardan 1 metre uzakta oturmaya özen gösterin.

Dişlerime dolgu yaptırmam gerek. Hamilelik sırasında yaptırabilir miyim?

Tıbbi açıdan gerekli ise dolgu yapılmasında bir sakınca yoktur, bu sırada kullanılan lokal anestezik maddeler bebeğe zarar vermez. Fakat kozmetik amaçlı işlemlerin gebelik sonrasında yapılması önerilir.

Dişçide uygulanan lokal anestezi sorun yaratır mı?

Hayır: Verilen uyuşturucunun miktarı o kadar azdır ki, ne gebeye ne de bebeğe zarar vermez. Ancak, bazı durumlarda kullanılan ve rahimde kasılmalara neden olan kuvvetli maddelerden kaçınılması için, diş hekimine, hamilelik durumu mutlaka bildirilmelidir.

Aldığım vitaminler kusmama neden oluyor, bu normal mi?

Vitaminleri tok karnına veya yatmadan önce alırsanız mide bulantısını önleyebilirsiniz.

Vajinaya baskı ve sık idrara çıkma hissi normal mi?

Hamilelik döneminde rahim büyüyerek mesaneye bası yapar. Bu da baskı hissine ve sık idrara çıkmaya neden olur. Bu ilk 12 hafta devam ettikten sonra rahmin yükselmesi ile kaybolur fakat gebeliğin son döneminde tekrar görülür.

Sürekli kabız oluyorum ne yapmalıyım?

Kanda düzeyleri yükselen gebelik hormonları ve dietiniz buna neden olabilir. Bol sıvı alarak ve lifli besinlerden zengin beslenerek kabızlık önlenebilir.

İlk trimesterde kaç kilo almalıyım?

Tüm hamilelik boyunca 8-10 kg alınması sağlıklıdır. Bunun ilk trimestere düşen kısmı yaklaşık 2 kg'dır. Hamileliğin ilk üç ayında fazla kilo alan kadınlar genellikle gebeliğin sonuna dek istenenin üzerinde kilo alırlar.

Hamileyim ve şiddetli grip geçiriyorum. Ne yapmalıyım?

Soğuk algınlıklarını yatak istirahati yaparak, bol sıcak sıvı alarak ve gerektiğinde doktorunuza danışarak alacağınız parasetamol türevi ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçları kullanarak daha hafif geçirebilirsiniz.

AIDS testi ve hepatit (sarılık) testi yaptırmalı mıyım?

Kolay bulaşan bir hastalık olmadığı için eğer kan transfüzyonu, şüpheli cinsel ilişki ve ilaç bağımlılığı gibi risk faktörleri yoksa AIDS testi yaptırmanıza gerek yoktur. Fakat ülkemizde oldukça yaygın olan ve gebelikte bebeğe de bulaşan bir enfeksiyon olan Hepatit B için testler yapılmalı ve anne taşıyıcı ise bebekte enfeksiyon oluşmasını engellemek için gerekli serum ve aşı yapılmalıdır.

Hangi laboratuvar testleri mutlaka yapılmalı?

Hamilelik döneminde idrar testi, kan grubu tayini, kansızlığın tespiti için kan sayımı, Hepatit B, Rubella (kızamıkçık), sifiliz (frengi), Toksoplazma, Herpes vb. gibi bazı enfeksiyonları araştıran testler yapılmalıdır.

Altı ay önce doğum yapmama rağmen tekrar hamile olduğumu farkettim. Tekrar bebek sahibi olmak için çok mu erken?

Hamilelik ve doğumdan sonra vucudun eski haline dönmesi zaman alır. Bebeğinizi emzirmiyorsanız adetleriniz doğumdan 6 hafta sonra başlayabilir ve tekrar gebe kalabilirsiniz. Doğumdan altı ay sonra tekrar gebe kalmak size fiziksel bir zarar vermez, fakat psikolojik olarak gebeliklerin arasında en az 2 yıl olması önerilir.

Sekiz haftalık hamileyim ve çok sık başım ağrıyor, ne yapmalıyım?

Gebeliğin ilk onaltı haftasında, kan damarlarında genişleme ve başağrısı görülür. Bu ağrıların bir kısmı dinlenme ile geçer. Başağrıları genellikle gebeliğin 3. ve 4. ayında kaybolur.

Kendimi çok yorgun ve uykulu hissediyorum, neden?

Bu hormonal ve damarsal değişikliklere bağlı olarak gebeliğin ilk dönemlerinde sık görülen bir durumdur. Bu yakınmalara sık olarak baş ağrısı da eşlik eder. Gebelik ilerlediğinde bu yakınmalar kendiliğinden geçer

Midem sürekli bulanıyor, bu bulantılar ne zamana kadar devam edecek?

Gebeliğin 8. haftasında başlayan bulantılar 16. haftaya kadar sürebilir. Gebelikte yükselen beta HCG hormonuna bağlı oluşan bulantı çoğul gebeliklerde daha fazla olur. Sık sık ve az yemek ile biraz önlenebilen bulantılar sağlıklı bir gebeliğin göstergesidir.

Hamile kaldıktan sonra cildim bozuldu. Ne yapmalıyım?

Hamileliğin ilk döneminde yükselen hormonlara bağlı ciltte değişiklikler görülür. Vücudunuz bu hormonlara alıştıktan sonra cildiniz düzelir.

Hamile kaldığımdan beri saçımda değişiklikler görüyorum. Saçlarım hamilelikten sonra yine eski halini alacak mı?

Hamilelik döneminde artan hormonlara bağlı olarak saçlarda dökülme görülebilir. Bu durum hamilelik sonlandıktan sonra düzelir ve saçlar eski sağlığına kavuşur.

Hamileliğim sırasında çatlaklar oluşmaması için ne yapmalıyım?

Cildinizin yapısına göre gerilmeye bağlı çatlaklar oluşabilir. Cildinizde çatlakların oluşmasını kesin olarak engelleyen herhangi bir ürün yoktur. Cildin nemli tutulmasını sağlayan kremler çatlak oluşumunu engellemede yararlı olabilir.

Gebeliğim esnasında hastalık sonrası meydana gelen vücut sıcaklık değişiklikleri bebeğimi etkiler mi?

Anne ile bebek arasındaki ısı farkı 0.5 derece farklı olup bebek de daha fazladır. Annede hastalık nedeni ile ateş yükselmesi veya düşmesi meydana gelebilir. Bunlardan bebek etkilenmez, ancak 41.5 derecenin üzerindeki ısı artışında bebeğin oksijenlenmesi bozulur.

Gebelik başlangıcından doğuma kadar olan dönemde tanı ve tedavi amaçlı olarak röntgen ışınlarına maruz kalmak zararlımıdır?

Gebeliğin özellikle ilk 3 ayı daha önemli olmakla birlikte röntgen ışınına maruz kalınması istenmeyen bir olay olmasıyla beraber tanı amaçlı düşük doz röntgen ışınının (ör:gögüs filmi çekimi esnasında ve diş röntgeni esnasında alınan ışın miktarı çok azdır) bebeğe zarar verme olasılığı oldukça düşüktür. Bu nedenden ötürü kesinlikle panik olunmamalıdır. Gebelik döneminde çok gerektiğinde karnı çelik yelek ile koruyarak göğüs röntgeni çekilebilir Ancak anne adayına kanser tedavisi esnasında kullanılan yüksek doz ışın kesinlikle çok zararlıdır.

Gebelik sırasında cinsel yaşamımda nelere dikkat etmeliyim?

Gebeliğiniz esnasında erken doğum riski ve düşük riskiniz yoksa cinsel yaşamınızda herhangi bir değişiklik gerekmeyecektir. Ancak bu konuda bazı hekim arkadaşlar özellikle gebeliğin ilk ayı ve son birkaç haftasında cinsel ilişkiye girilmemesini önermektedirler. Ancak düşük riskiniz var ise gebeliğin ilk ve son üç ayı cinsel ilişkiye girilmemesi doğru olur.

Ağır kaldırmak zararlı mıdır?

Düşük yapma şansınız yok ise; fazla ağır olmamak ve sizi yormamak şartı ile ağırlık kaldırmanızda sakınılacak bir durum yoktur.

Gebe olduğumu bilmeden ilaç kullandım. Ne yapmalıyım?

Bu çok sık rastlanan bir durumdur ve en sık kullanılan ilaçların çoğu bebek üzerinde olumsuz etki göstermez. İlaçların kutularını, reçetenizi, kullandığınız tarihleri not ettiğiniz defterinizi alarak doktora başvurun. Doktorunuz ilk önce gebelik haftasını belirleyecek ve kullanılan ilaçları gözden geçirerek size gebeliğin devamı ve riskler konusunda bilgi verecektir.

Gebelik esnasında ilaç kullanılabilir mi?

Gebelik süresince gelişen bulantı-kusma, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonu, mide şikayetleri gibi bazı tıbbi durumlarda bebek üzerine olumsuz etkisi olmadığı saptanmış birçok ilaç güvenle kullanılabilmektedir. Ancak gebelikte ilaç kullanımında ilk uyulması gereken kural tıbben zorunlu olmadıkça hiçbir ilacın kullanılmamasıdır. Özellikle ilk üç aylık dönem bebeğin organlarının geliştiği dönem olduğundan ve son dört haftalık dönem de bebeğin doğmasına yakın dönem olduğundan bunlar ilaç kullanımında özen gösterilmesi gereken dönemlerdir.

Gebeliğim esnasında normalde hiç olmamasına rağmen diş etim ve burnum kanıyor bu normal mi dir?

Gebelik esnasında tüm mukoz membranlarda olduğu gibi burun mukozasında ve diş eti mukozasında artmış olan kan akımına bağlı olarak kanamalar olabilir.

Giyim konusunda nelere dikkat etmeliyim?

Gevşek, belden sıkmayan ve rahat giysiler olmalıdır. Ayakkabı seçiminde ise, topuğu tabanının iki katı yüksekliğinde olacak şekilde rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.

Vajinal duş sakıncalı mıdır?

Sakıncalıdır.

Fiziksel kuvvet gerektiren bir işte çalışıyorum, doğuma kadar çalışabilir miyim?

Eğer işiniz hafif ise evet, ancak fiziksel güç gerektiriyor ise son üç ay çalışmamanız daha uygun olur.

Gebelikte jinekolojik muayene zararlı mıdır?

Hiçbir yakınma olmasa bile gebeliğin ilk aylarında yapılan antenatal vizitte genel bir jinekolojik muayene yapılmasında fayda vardır. Bu muayene esnasında pap smear alınması, varolan enfeksiyonların ortaya çıkarılması, genital bölgede doğumu riskli hale sokabilecek urların saptanması ve patolojik durumların uygun şekilde yapılması gebeliğin riskini azaltacaktır. Jinekolojik muayene düşük riskini artırmaz.

Gebelikte beslenmede nelere dikkat etmeliyim?

Gebelik fizyolojik bir olaydır ve öncesinden hiçbir hastalığı olmayan, gebelikte bir problem yaşamayan anne adaylarına özel bir beslenme rejimi uygulamak doğru değildir. Özellikle dikkat edilmesi gereken, günlük besinler içinde sebze ve meyvelerin ve kalsiyum içerikli gıdaların (süt, peynir, ayran) mutlaka yer verilmesi, günlük öğün sayısının üçten 5 ya da altıya çıkarılarak midenin aşırı dolmasının engellenmesi ve vücuda kalori yükünden başka hiçbir faydası olmayan aşırı karbonhidratlı yiyeceklerin (makarna, ekmek, baklava ve diğer unlu tatlılar) fazlaca yenmesinden kaçınılmasıdır.

Gebelik boyunca vitamin kullanmalı mıyım?

Sağlıklı giden bir gebelik boyunca düzenli olarak vitamin kullanılması gerektiği görüşüne katılmıyorum. Zira şu an için kimyasal yapısı ve vücuttaki işlevleri bilinen vitamin sayısı, vücuttaki"binlerce" işlevi yerine getiren vitamin sayısından çok daha azdır. Yani siz ek vitaminler alarak normal beslenmenizi ihmal ettiğinizde muhtemelen tüm vitaminleri de alamıyorsunuz demektir. Tek karşılanamayacak olan demirdir.

Bebeğin sakat doğup doğmayacağı önceden anlaşılabilir mi?

Doğacak olan bebekteki sakatlık dışardan bakınca anlaşılacak şekilde olabilir, iç organların yapısını bozacak bir sakatlık olabilir. Bu tür bozukluklar yapısal bozukluklardır ve gebelik esnasında yapılan ultrasonlar da bunların çok büyük kısmı ortaya çıkarılır. Bazı sakatlık türleri ise bebeğin kromozomlarıyla ilgili olabilir ve bu durumlar ancak amniyosentez gibi bazı yöntemlerle bebeğin hücreleri incelendiğinde ortaya çıkarılır. Bir üçüncü grup bozukluk ise bebeğin yapısını bozmadan organların işlevini bozacak şekilde olabilir ki, bu durumların bebek doğmadan hatta belli bir yaşam süresine ulaşmadan anlaşılamayabilir.

Gebelikte diş tedavisi yapılabilir mi?

Gebelikte diş hekimine rutin kontrollere gitmeye devam ediniz. Kontrollerden birinde eğer diş hekiminin bir müdahale yapması gerekirse bu müdahalenin ilk üç aylık dönem geçtikten sonra yapılması tercih edilir. Ancak abse tedavisi gibi bir durum söz konusuysa bu acil bir durumdur ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Vajinal akıntılarımın artması normal mi?

Evet: Hormon salgıları ve genişleyen damarlar lökore adı verilen akıntıya neden olur. Bu, oldukça bol miktarda gelen, beyaz ve kokusuz bir akıntıdır. Tek yapılması gereken, özenli bir hijyenik temizliktir. Kaşıntı, yanma ya da kötü koku olursa, vakit kaybetmeden jinekoloğa başvurulmalıdır.

Sezaryenden sonra, bir daha normal doğum yapılabilir mi?

Evet: Dünyada sezaryenle doğum yapmış kadınların yüzde 70 i ikinci kez normal doğum yapabilmiştir. Bunun ilk şartı, bebeğin duruşunda anormallik, kasıkta şekil bozukluğu gibi cerrahi müdahaleyi gerektirecek bir neden bulunmaması. İkinci şart ise, vajinal yolla doğumun kasılmalarına dayanması için, rahimdeki kesiğin tamamen iyileşmiş olması.

Küçük göğüslü kadınların yeterince sütü olur mu?

Evet: Göğüsün boyutlarının süt verme kapasitesiyle hiç ilgisi yoktur. Göğüslerin iriliği, bu bölgedeki yağlı dokuya, süt üretimi ise süt bezlerinin etkinliğine bağlıdır.

Miyoplar süt verebilir mi?

Evet: İlke olarak, ne doğum, ne de süt vermek miyopluğu artırmaz. Yine de, göz kusurunun 8 dereceden yüksek olduğu durumlarda, kontrolden geçmek ve gerekirse emzirmemek gerekir.

Biranın süt yaptığı doğru mu?

Hayır: Biranın süt üretimini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanabilmiş değildir. Hatta, yapılan son araştırmalar, fazla bira içenlerde bebeğin daha az emmesine neden olabilecek şekilde sütün tadında bozulma olduğunu ortaya koymuştur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER