@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 12.03.2012

Hamilelikte ağda ve lazer epilasyon

Hamilelikte anne adaylarını düşündüren istenmeyen tüy sorununa çözümler konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gökçen Erdoğan bilgi veriyor.

İşimiz gücümüz kılla, tüyle uğraşmak kadın olarak. Ne yapalım, amacımız temiz ve hijyenik olmak. Biliyor musunuz, kadınlar strese girdiklerinde nasıl saçlarını kestirip değiştiriyorlarsa, aslında stresliyken vücut kıllarına da müdahale ediyorlar.

Hamilelikte ağda ve lazer epilasyon

Jiletle temizleyenler ağdaya, ağdayla temizleyenler de jilete dönebiliyorlar. Tamam da, bu temizlik bizim için en hassas olan gebelik döneminde ne olmalı, nasıl olmalı hep muallak! Son noktayı koyalım burada öyleyse. Gebelikte ağda kullanılabilir mi, lazer epilasyon yapılabilir mi?

Zaten hormonlara bağlı olarak gebelikte özellikle göbek ve meme çevresinde kıllanma artışı olur fakat bu süreç doğum sonrası yavaşlar ve kıllarda dökülme olur. Çok az kadında kıllar doğum sonrası da devam eder. Bu dönemde bunlardan kurtulmak gerekir mi, beklenmeli mi? Acele etmeye gerek var mı?

AĞDA
Ağda bilindiği üzere kıl köklerinin tamamen çıkarılmasını amaçlayan acı veren bir işlemdir. Bu işlemin iki özelliği vardır. Bir; temizlik ve hijyene önem veren uzmanlar tarafından yapılmalıdır, iki; ağrı eğer çok hissediliyorsa bu işten vazgeçilmelidir. Bunlar gebelik için neden önemlidir derseniz, bilindiği üzere gebelikte duyulan ağrı, bebeğin erken gelmesine ve doğumun beklenenden daha önce olmasına sebep olabilir ki gebelik döneminde hormonların etkisiyle ağrı eşiği biraz daha düşüktür ve cilt hassastır. Yani önceden ağrı hissetmediğiniz durumlarda bu dönemde ağrı hissedebilirsiniz. Bu yüzden temizlik uğruna gebeliğinizin riske girmesine gerek yoktur.

Bu işleme alışığım ve artık ağrıyı çok hissetmiyorum diyorsanız bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bir de biraz önce söylediğim üzere temiz bir yerde olmalıdır ağda operasyonu. Ağdada kullanılan başlıklar sterilize edilmeli ya da sürerken kullanılan spatula tek kullanımlık olmalıdır. Eğer bu şartlar sağlanabiliyorsa doğuma temiz pak girmek ya da bebek yanınızdayken yapamayacağınız beden temizliğini biraz daha ötelememek için ağdayı tercih edebilirsiniz.

LAZER EPİLASYON ve İĞNELİ EPİLASYON
Lazer epilasyon yönteminde kullanılan enerji, ışık enerjisidir. Bu, radyasyon gibi değildir. Yani dokulara yayılmaz. Hamilelerde bebeğe zararı tespit edilememiştir. Buna rağmen biz hekimler, gebeliğin en önemli ve özel dönemi olan ilk üç ayda bu yöntemi tercih etmeyiz.

İğneli epilasyon yönteminde ise iğne kullanılır ve kıl köklerine akım verilir. Yapılan bazı çalışmalarda bebeğe zararının olmadığı saptanmış olsa da daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç duyulacağını belirtmek isterim.

İşlemlerde tecrübeli bir hekimin işlemi gerçekleştirmesi kadar önemli olan diğer bir özellik de ortamın temiz olması ve aletin özelliğidir. Bu işlemi gerçekleştirecek olan kişinin hangi akımda, hangi dozda ışık vereceği, ilerde cilt sorunları çıkarmaması için önemlidir. Sonuçta gerek lazerde gerekse de iğneli epilasyonda sonuç iyi olsun diye işe başlanır, eğer kafanızda biraz şüphe dahi varsa bir başka yerden fikir almanız uygun olacaktır.

Fakat sonuç ne olursa olsun gebelerin gebeliğini riske atmaması önerilir. Bu yüzden eğer yapacaksanız temizliğinizi jilet ya da ağdayla yapmanız, doğumdan sonra lazer ya da iğneli epilasyonunuzu yaptırmanız önerilir.

Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER