05.12.2017

Hamilelikte ilaç kullanımı

Hamilelikte ilaç kullanımı tüm kadınlar için en hassas konulardan biri. Hangi durumlarda ilaç kullanılabileceğini Op. Dr. Filiz Candan Topuz'a sorduk.

İlaç kullanılırken gebelik haftasının sorgulanması büyük önem taşır. Çünkü aynı ilaç farklı zamanlarda fetusa farklı etki gösterebilir. Gebelik sürecinde özellikle ilk 3 ay ilaç kullanımı açısından çok önemlidir. Ağrı kesici, ateş düşürücü ve antienflamatuar ilaç kullanımının mutlaka doktor kontrolü altında ve danışmanlığında kullanılması gerekir.

Hamilelikte ilaç kullanımı

Kadınların hamile kaldığı öğrenildiği an doktoru tarafından düzenli olarak kullandığı bir ilaç olup olmadığı sorgulanmalıdır. Aynı zamanda hamile olan kişi kalp, böbrek tarzı rahatsızlıkları varsa mutlaka bu konuda doktorunu bilgilendirilmelidir.

Gebelikte çok emniyetli olarak kullanılan ateş düşürücü ve ağrı kesici ilacın parasetamol olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Candan Topuz, gebelik sürecinde B kategorisinde olan ilacın ağız yolu ve damardan kullanılması gerektiğini de belirtiyor.

Op. Dr. Topuz, rahatsızlıklar ve ilaç ggebe_ilac_kullanimiruplarının etkileri hakkında, "Böbrek taşı şikayeti ile başvuran hastalarda ağrı kesici kullanma olması gerekir. Burada sıklıkla kullanılan diklofenak C kategorisidir. Mecbur kalındığında kullanılır, fakat PDA açısından son trimesterde kullanımı risklidir.
 
Yine romatolojik ağrılarda tercih edilen "naproksen" C grubudur. Miyomu olan gebelerde dejenerasoyna bağlı ağrıda "ibuprofen" tercih edilmesi önerilir. C kategoridir, fakat son trimester için D kategorisi kabul edilir.
 
İlgili yazılarımız:

 
​Hamilelikte ilaç kullanılabilir mi?
"Hamilelikte ilaç kullanılmaz!" düşüncesi doğru mudur? Hangi durumlarda hamileyken ilaç almak zorunlu olur? Yanıtları Pudra.com'da.
 
​Hamilelikte migren
Gebeliğin migren ataklarını arttırıcı veya azaltıcı etkisi var mıdır? Peki hamilelikte her baş ağrısı migren midir? Migren hastası kadınların gebelik süresince karşılaşabileciği problemler nelerdir? Yanıtları Pudra.com'da!

Gebelikte şeker hastalığı
Şeker hastalığı erken doğuma ve bebeğin aşırı kilolu olmasına neden oluyor. Gebelikte şeker hastalığı hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER