Pudra.com 25.04.2013

Hamilelikte kabızlıktan kurtulmak mümkün mü?

Hamilelikte kabızlık sorunu ilerledikçe hemoroit ya da anal fissürler de daha fazla ortaya çıkabilir. Hamilelikte kabızlığı önlemek için yapılması gerekenleri Op. Dr. Aytun Aktan anlatıyor.

Kabızlık, anne adayını hamileliğin sonuna kadar mutsuz edebilir. Bu durumdan kurulmak mümkün müdür? Bahçeci Sağlık Grubu Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aytun Aktan gebelik dönemini kabusa çeviren kabızlık sorununa dair bilinmesi gerekenleri şöyle anlatıyor:

Hamilelikte kabızlıktan kurtulmak mümkün mü?

Hamilelikte neden kabızlık sorunu yaşanır?
Öncelikle bu bir hastalık olmayıp durumdur ve durumun nedenlerini anlayabilirsek onunla mücadele etmek de daha kolay olacaktır. Hamilelik hormonların anaforudur. Progesteron ve östrojen hormonları çok yüksek düzeylerde kanda dolaşınca fiziksel ve ruhsal etkileri de o derece fazla olur. Bağırsaklar da bu durumdan nasibini alır. Midenin besinleri sindirme süresi uzar, bağırsak hareketleri yavaşlar.

Neredeyse bu süre iki katı zamana çıkar. Bağırsaklar bu uzamış zaman nedeniyle, sindirime uğramış besinlerden daha fazla sıvıyı emer ve besin artıkları daha da katılaşır. Peristaltizm dediğimiz hareketlerle bağırsakta ilerlemekte zorlanan besinler kabızlığa neden olur.

Bebek büyüdükçe karın içinde bağırsakların yerleri daralır, baskıya uğramakta olan hormonların yaptıklarına bir de mekanik engel oluşur. Tüm bu nedenlere ek hamilelik öncesinde spastik kolon rahatsızlığı da varsa durumu daha da zora sokar. Elbette kabızlıktan çok daha ciddi birçok sorun hamilelikte yaşanabilir. Ama bu sorun da hayat kalitesini uzun süre boyunca bozduğundan önem taşır.

Hamilelik hareketlerde kısıtlılık da yaratır. Bu da bağırsak hareketlerini olumsuz etkiler. Kansızlığı önlemek amacıyla önerilen demir ilaçları da işin tuzu biberi olur.

Kabızlık sorunu ilerledikçe hamilelikte hemoroit ya da anal fissürler de daha fazla ortaya çıkar.

Aslında çok basit önlemlerle kabızlık, sorun olmaktan çıkabilir. Nasıl mı?

*Öncelikle bol sıvı tüketmek gerekir. Günde en az 6-8 bardak su ya da sıvı tüketimi hamilelikte birçok şeye iyi geldiği gibi kabızlığa da çok faydalıdır.

*Posası bol, lifli gıdaların öğünlerde mutlak olması gerekir. Meyve sebzeler, tahıl, kurubaklagiller iyi seçeneklerdir.

*Kuru meyveler de doğal besinlerdir ve kabızlığa iyi gelir.

*Bitki çayları tüketimi de başka doğal kabul edilebilen yardımcılardandır.

*Besinlerin çok çiğnenmesi, öğünlerin atlanmaması çok basit öneriler gibi görünse de oldukça faydalıdır.

*Eğer hamileliğinizde hareketlerinizin kısıtlanmasını gerektiren bir sorun yaşamıyorsanız (düşük tehdidi, erken doğum riski gibi) günlük yürüyüşlerinizi mutlaka yapmalı, hareketliliğinizi artırmalısınız.

*Tüm bunların dışında artık faydasını bilinen ve önerilen probiyotikler kullanılmalıdır. Probiyotik bakteriler bağırsaklardaki etkinlikleriyle kabızlık sorununa iyi gelir. Doğal yollardan alınmaya çalışılan probiyotikler mideden geçerken asidik ortamdan dolayı etkinliklerini büyük ölçüde kaybeder.

Bunun yerine mide asidine dayanıklı, film tabletler halinde üretilmiş, probiyotik destekli multivitaminlerin gebelikte tercih edilmesi bir hapla iki sorunu birden çözer. Ayrıca bu destek, hamilelik ve emzirme döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmekte de faydalıdır. Yapılan çok sayıdaki çalışma, atopik (allerjik) bebeklerin annelerinin kullandığı probiyotikten iyi yönde faydalandıklarını gösterdi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER