23.10.2017

Hamilelikte ne zaman vitamin kullanılmalı?

Hamilelik döneminde hemen hemen tüm vitamin ve minerallere olan ihtiyaç önemli ölçüde artar. Ne zaman, hangi vitamini kullanmanız gerektiği Pudra.com'da.

Önceden planlanmış hamileliklerde, kadınlar hamile kalmadan 3 ay kadar önce vitamin desteğine başlamalıdır. Besinlerden alınan vitaminler hem bebek hem de anne için yeterli olmayabilir. Anne adaylarının öncelikle yapması gereken, dengeli beslenmektir. Özel durumlar haricinde, hiçbir vitamin takviyesi dengeli beslenmenin yerini tutamaz. 

Hamilelikte ne zaman vitamin kullanılmalı?

Kadın Sağlığı ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Petek Arıoğlu'nun UZMANTV'de hamileliğin hangi döneminde hangi vitamin başlıklı videosunda, hamileler için önerdiği vitaminler şöyle:

- Folik asit
Gebeliğin ilk haftalarında anne karnındaki bebeğin beyin ve omurilik gelişimi ile ilgili sorunları en aza indirmek için günde 0,4 mg folik asit takviyesi gerekir. Aynı zamanda mineral olarak bakır, selenyum, demir, kalsiyum, magnezyum, iyot içeren gıdaların alınması önerilir.

- Demir
Hamileliğin ilk aylarında demir desteği çok önemlidir. Eksikliği erken doğum ya da düşük yapmaya neden olabilir. C vitamini takviyesi demir emilimini artırmak için gebelik süresince alınması gereken antioksidan vitaminlerdendir.

- Kalsiyum
Bu dönemde anne adayı kalsiyum ihtiyacı arttığından dolayı yeteri miktarda süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları alamıyorsa mutlaka 1000 mg kalsiyum takviyesi almalıdır.

- Omega 3
Omega3 yağ asidi, balık ve kuruyemişten yeteri miktarda alınamıyorsa bu vitaminlerin de takviyesi mutlaka yapılmalıdır.

Bebeğin zeka gelişimini desteklemek için annenin gebelikte A, E, B1 ve B6 vitaminlerini yeterli miktarda alması büyük önem taşır. Anne adayının ihtiyaçlarına göre farklı vitaminler de gebelik boyunca alınabilir.

Hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan antioksidan vitaminler
- Beta karoten
- C vitamini
- E vitamini
- Selenyum
- Omega3 yağ asidi
 
Antioksidan vitaminler özellikle yeşil sebzelerde, meyvelerde, havuç, kavun gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Gebelik boyunca bu yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesi, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Uyarı: Her anne adayının ihtiyacı olan vitamin farklı olabilir. Gebelik bir uzman doktor takibi ile izlenmesi gereken bir süreçtir. Bu nedenle vücuttaki vitamin ve mineral eksiklikleri ile ilgili her konuyu kadın ve doğum uzmanınızla takip etmeniz gerekir.

Konuyla ilgili haberler

Hamilelikte vitamin kullanmalı mısınız?
Hamilelik ve emzirme döneminde vücudun folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ihtiyacının karşılanması gerekli.

​Hamilelikte mutlaka yenmesi gerekenler
Gebeyken neler yemeli? Kalsiyum, demir, folik asit, protein ve yağlar hangi gıdalardan alınmalı? Hamilelikte beslenmeye dair herşey bu yazımızda.

​Hamilelik öncesi beslenme
Hamile kalmak isteyen kadınların, sağlıklı ve dengeli beslenmesi gebelik şansını artırıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER