zeynep subasi yazar
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Butik kahvecimiz Kronotrop Cihangir'de!

Son günlerin en çok konuşulan mekanları butik kahveciler. Yeni Çarşı Caddesi'ndeki ilk dükkanını kapatıp Cihangir'e taşınan Kronotrop, en iyi butik kahvecilerden biri. Zeynep Subaşı Kronotrop'u Pudra.com için yazdı.

Geçen hafta Murat (Yankı) Bey’in, yine, Pudra.com’da yer alan, kahve konulu yazısını okuyunca henüz ziyaret etmiş olduğum Kronotrop’u yazmaya karar verdim.

Butik kahvecimiz Kronotrop Cihangir'de!

İlk açıldığında bir kez ziyaret etmiştim.Bir süre sonra Downtown ve Mikla'nın yaratıcısı, Türkiye’nin en başarılı şeflerinden Mehmet Gürs’ün sahibi olduğu İstanbul Yiyecek İçecek tarafından satın alındığını öğrenmiştim. Nitekim mekân yer değiştirmiş. Cihangir, Firuzağa’da karşıma çıktığında hiç düşünmeden kahve içmeye yöneldim. Farklı bir mağaza ve konseptle karşılaştım.

Resimlerden de fark edeceksiniz, burası küçük bir mekân. Kahvenizi alıp yolunuza devam edebileceğiniz gibi barda veya az sayıdaki koltukta soluklanabilirsiniz de. Yine de uyarayım! Başrolde kahve var.

Zaten Kronopçular en çok bu konuda iddialı. Bulunabilecek en iyi kahve çekirdeklerini doğrudan üreticiden alarak, en iyi kavurma tekniklerini kullandıklarını belirtiyorlar. Kahve çekirdekleri Brezilya Minas Gerais eyaleti, Kenya Ruiru Şi (Nairobi’nin 25 km dışarısı), Guatemala San Marcos, Etiyopya Gedeo, Güney Etiyopya Kochore Bölgesi’nden geliyormuş. Bunlara eklemek üzere yeni çekirdekleri de denemeye devam ettiklerini söylüyorlar.

"La mano" denilen el ustalığını öne çıkaran yaklaşımı benimsiyorlar. Tam da bu noktada işte, büyük zincirlerden farklılaşıyorlar. Bilinçliler, dahası heyecanlılar.

Sohbet esnasında kaç dükkân daha açmayı planladıklarını soruyorum. Kesin bir rakam belirlemediklerini, daha çok iyi kahve yapmayı hedeflediklerini söylüyorlar. Yine de yakın bir zamanda bir ‘roastery’ açmayı planladıklarını da ilettiler.

Bu tarz küçük mekânların bir artısı da samimi bir servisle karşı karşıya olmanız. Ben de hazır yakalamışken aklıma gelen ne varsa soruyorum. Örneğin; kahve hazırlayan ve aynı zamanda servisini de yapan ‘barista’ların isimlerini öğreniyorum: Umut Gökdeniz, Eren Yılmaz, Gizem Yavuz, Ezgi Gezgin... Durur muyum; favori kahvelerini de öğreniyorum! Eren, Guatemala Monta Rosa – filtre; Umut, Kenya - espresso; Gizem, Guatemala Monta Rosa – filtre; Ezgi ise Etiyopya – filtre içiyormuş.

Bu arada, Kronotrop’un ne demek olduğunu merak ettiğinizi biliyorum. Ritmik ve düzenli bir biçimde çalışan organların ritmlerini bozarak (hızlandırarak veya yavaslatarak) çalışmasını sebep olan etken maddelere verilen admış Kronotrop. Yaygın olarak kalp için kullanılırmış. Kronotrop’çular da kalp ritmini hızlandıran etken madde olarak kahveyi konumlandırdığından bu ismi kullanmışlar. İstanbul Yiyecek İçecek Grubu, Kronotrop’u “Kahve’nin uç noktası” olarak tanımlıyor.

Kahveseverlerin uğraması gereken bir adres.

NOTLAR:
Servis: Kahvenizi kendiniz alıyorsunuz. Barda oturursanız baristalar yardımcı oluyor.
Müzik: Hatırlayamıyorum. Demek, belli belirsiz, rahatsız etmeyen bir müzik vardı.
Tavsiye ettiklerim: Bristanın söylediğine kulak verin.
Çalışma saatleri: Pazartesi - Cumartesi 8.30-20:00, Pazar: 10.30-20:00
Fiyat: 5-10 lira arası.

Kronotrop
Adres: Kuloğlu Mah. Firüzağa Cami Sok. No:2/B Cihangir-İstanbul
Telefon: (0212) 249 9271
www.kronotrop.com.tr


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER