yasemin candemir
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Kaygı ve stresin cilt üzerindeki etkileriyle nasıl savaşacağız?

Stres, depresyon, kaygı ve diğer olumsuz duygular, cildi farklı şekillerde ve değişen derecelerde etkileyebilir. Strese bağlı cilt sorunları nasıl çözülür?

Ruh hali cildi neden etkiler, biliyor musunuz? Artan kaygı, stres ve öfke, kırışıklıklara, erken saç dökülmesine ve sivilcelere neden olabilir. Peki strese bağlı cilt sorunlarında hangi ürünleri kullanabilirsiniz? Cilt kuruması, ince çizgilerde artış veya akne; hangi cilt sorunu hangi nedenlerle oluşur? Bu hafta Pudra.com için yazdığım yazıda, stresin cilt üzerine etkilerini ve bu etkilerle nasıl savaşabileceğimize dair çözüm yöntemlerini anlattım.

Ruh hali cildi neden etkiler?
 
Zor zamanlardan geçiyoruz; ekonomi zorlayıcı, deprem kalbimizi kanattı, sonrasında yaşanan süreç ve 'bizim başımıza da gelir mi?' kaygısı hepimiz için zorlayıcı olmayı sürdürüyor. Oysa stres, depresyon, kaygı ve diğer olumsuz duygular, cildi farklı şekillerde ve değişen derecelerde etkileyebilir. Bu duyguların devam ettiği sürenin uzunluğu, akneden sedef hastalığına, lekeden egzamaya, rozaseaya, kurdeşenlere, kaşıntıya ve daha fazlasına yol açabilir.
 
Ruh hali cildi neden etkiler?

Duygular söz konusu olduğunda vücudumuz genellikle kimyasal bir tepki verir. Ruh hali cildin iyileşme yeteneğini azaltabilir, kan dolaşımındaki kortizol seviyelerini artırabilir, cilt hücrelerini zayıflatabilir ve kolajen üretimini kesintiye uğratabilir.
 
Bu günlerde dünyada dermatologlar artık “psikodermatoloji” olarak bilinen alanı benimsemeye ve psikologlarla birlikte çalışmaya istekli. Böylece cilt sorunlarının kaynağına inip, tedavi sürecini başlatabiliyorlar.  
 
Ruh haliyle ilgili cilt sorunlarının klinik perspektifleri

Çoğu insan, ruh halinin cildi ne kadar etkileyebileceğinin farkında değildir. Aslında, insanların sorunun kaynağının psikolojik bir sorun olabileceğini fark etmeden bir dermatoloğa başvurması da alışılagelmiş bir durumdur. Stres ve kaygı sadece zihninizi etkilemez, aynı zamanda cildinize de zarar verebilir. Doktorlar bu fenomeni 'psikodermatoloji' adı verilen yeni bir alan olarak adlandırıyorlar. İşin uzmanları kısaca  mutlu duyguların bizi olumlu etkilediği gibi, olumsuz duyguların da cildimizi olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Özellikle klinik dermatologların ortak açıklaması düşündürücü; “Cildimiz sinir uçlarıyla bağlantılıdır ve bu nedenle duygularımız kendini cilt üzerinde ifade eder.
 
İşte depresyon nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı genel cilt sorunları:

Göz altı torbaları: Yetersiz uyku ya da depresyon sırasında fazla uyumaya bağlı olarak kişide alt göz kapağında sıvı birikmesine bağlı olarak göz altı torbaları gelişebilir.
 
İnce çizgiler: Sürekli stres ve aşırı düşünme kaşların çatılmasına neden olabilir ve bu durum zamanla kaş arasında kalıcı ve derin bir kırışıklığa dönüşebilir.
 
Kuru cilt: Depresyondaki bir kişinin yeterince su içmeme olasılığı yüksektir. Bu, ciltlerinin kurumasına ve matlaşmasına neden olur.
 
Akne ve lekeler: Düşük ruh hali ve yüksek stres akne sorunlarını alevlendirir. Stres, vücuttaki diğer hormonları rahatsız edebilecek ve cildinizde sivilcelere yol açabilecek bir kortizol salgılar.
 
Döküntüler ve kurdeşen: Depresyon bağırsakları etkiler, bağırsaktaki dengesizlikler döküntü ve kurdeşene neden olabilir.
 
Kızarıklık ya da leke: Stresli ve depresif bir kişi kısa, yüzeysel nefesler alabilir. Uygun olmayan bir kalp atışı da kızarık, kırmızı bir yüze ardından da lekelenmeye yol açabilir.
 
Meditasyon terapileri, doğru beslenme, doğal kokuları içeren kremler, parfümler, bol su içmek, doktor ve aile desteği, bir kişiyi kaygıdan ve dolayısıyla gelen cilt sorunlarından kurtarmada önemli bir rol oynar. Bu noktada özellikle yüzde 90 oranında doğal öz içeren bakım ürünlerine yönelmeli.

Strese bağlı cilt sorunlarında hangi ürünleri kullanabilirim?

L’Occitane ve Cake Beauty Milk Made’in el ve vücut kremleri, saç için Forcapil ve Aveda, Darphin, Caudalie, Weleda, Drops of Youth, Too Faced, Kai Beauty ve Lonjevite’nin cilt serumları, Gulsha yüz spreyi, Kiehl’s tonik, Body Shop’un canlandırıcı uyku kremi ve Yves Rocher’in Lifting Vegetal’i gibi ürünlerle cildinizi korumaya alabilirsiniz...

Yasemin Candemir / Pudra.com


 
EN ÇOK OKUNANLAR
avon anew hydro advance nemlendirici krem kadin bakim guzellik
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER