Pudra.com 08.10.2012

Beyaz eşya alırken nelere dikkat etmeli?

Evinizde kullandığınız beyaz eşyanın hem daha az para harcamanızı hem de çevreye katkıda bulunmasını sağlamak için nasıl seçim yapmalısınız? Yanıtı Pudra.com’da.

Bebek bakımında çevreci yöntemleri anlatırken, aynı zamanda ev hayatının genelinde çevreye dost tutumlar hakkında bilgi ve öneri sunan, Dr. Alan Greene’in Sağlıklı Bebek Yetiştirme Rehberi adlı kitabından beyaz eşya alımıyla ilgili çevreci tavsiyeleri Pudra.com sayfalarına taşıyoruz.

Beyaz eşya alırken nelere dikkat etmeli?

Mutfağınız, enerji tüketen eşyalarla dolu bir odadır: Buzdolabı, bulaşık makinesi, mutfak robotu, derin dondurucu, ekmek kızartıcı, meyve suyu sıkıcı, mikser, fırın gibi bir sürü eşya… Bunların kullandığı enerji için doğal kaynaklar tüketilir ve kullanılmaları dünyada sera gazlarının artmasına neden olur.

Beyaz eşyalarınız eskidikçe veya bozuldukça yenilerini çevremizle daha dost olanlardan seçebiliriz. Yeni beyaz eşya alırken özellikle az enerji ile çalışabilmesine dikkat edin. Az enerji ile çalışanlar hem daha az para harcamanıza yardım eder hem de çevreye katkıda bulunur.

Günümüzde başta buzdolapları, derin dondurucular olmak üzere beyaz eşyaların çoğu enerji verimliliği etiketi taşıyor. Bu etikette ürünün enerjiyi verimli kullanım oranı A, B, C, D, E, G harfleriyle sembolize ediliyor. A sınıfı ürünler yüksek verimlilik oranına sahipken, G sınıfına doğru verim düşüyor. Dolayısıyla aynı iş çok daha fazla enerjiyle yapılmış oluyor.

Örneğin A sınıfı yerine C sınıfı bir buzdolabı kullandığımızda çok daha fazla enerji tüketmiş oluyoruz.


Enerji sınıfına dikkat ederek alışveriş yapmak küçücük bir adımmış gibi görülebilir ama yüzlerce, binlerce insan buna dikkat ettiğinde etkisi bayağı büyük olacaktır. Örneğin Amerikalılar kullandıkları ürünleri düşük enerji harcayanlardan seçerek 2005 yılında 23 milyon arabanın egzozundan çıkan gaz miktarı kadar sera gazının atmosfere salınmasını engellediler. Bu arada elektrik harcamalarında tam 12 milyar dolar tasarruf yaptılar.

Bu, yaklaşık 7 bin kilometrekare alana ağaç dikmek gibi bir etkiye sahip. Siz de elektrik, su ve doğalgaz harcamalarınızda tasarruf edebilir, çevreye saldığınız sera gazlarını azaltabilirsiniz. ABD’de bir aile ortalama yılda 1900 dolar parayı başta ısıtma ve soğutma olmak üzere enerji harcamalarına yatırıyor. Daha az enerji ile çalışan beyaz eşya veya elektrikli ev aleti kullanılırsa her yıl 600 dolar tasarruf edebiliyorlar.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER