@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.08.2016

Daha mutlu olmanızı sağlayacak beyin kimyasalları

Yazın son günlerinin tadını çıkaracağımız zamanlarda, yaz sonu depresyonu kapıyı çalıyor. Bu durumunda kurtulmanın yolu ise beyin kimyasallarında.

Yazın son günlerinin gelmesiyle birlikte ruh halimiz de değişiyor. Ne kadar güzel bir yaz geçirirsek geçirelim, tatilin sonu yaklaştıkça moralimiz bozuluyor hatta mevsimsel depresyon belirtileri görülmeye başlıyor. Ancak bu durumun, sıcak havaların son günlerinde tadınızı kaçırmanıza izin vermemek elinizde. Tatilin tadını çıkarabilmek ve yaza eğlenceli bir şekilde veda edebilmek için beyin kimyasallarınızı iyi tanımanız yeterli. Beyin kimyasalları da ne? derseniz, hemen anlatalım.



Daha mutlu olmanızı sağlayacak beyin kimyasalları
Serotonin için negatif karşılaştırmalardan kaçının

Özellikle yaz döneminde, vücudumuzu diğer insanlarla karşılaştırmaya ve eksikliklerimize odaklanmaya meyilli oluruz. Yaz sonu geldikçe bu düşünceler birikerek kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Bu sosyal karşılaştırma memelilerin doğal bir dürtüsü aslında. Kendimizi başkalarıyla karşılaştırarak daha güçlü bireyler olmak için çaba harcarız. Beynimiz bizi güvende tutmak için güçlü pozisyonda olan kişinin sinyallerini alır ve eğer bu pozisyonda olan bizsek beynimiz iyi hissetmenizi sağlayan serotonin hormonunu salgılar. Ancak bu çoğu zaman biz olmayız çünkü memelilerin beyni diğerlerinin gücünü algılamaya daha meyilli olur. Dürtülerinizin ilkel kökenlerini anlamak, üzerinizdeki baskının azalmasına yardımcı olur. Beyninizi zayıflıklarınız yerine güçlü yönlerinize odaklanmak için yeniden eğitebilir ve buna da vücudunuzu severek başlayabilirsiniz. Bu sandığınızdan daha zor ne yazık ki, çünkü beynimiz güçlü bireylerle çatışmaya girmekten kaçınmak üzere eğitilmiş.


Endorfin için tembellikten kaçının

Tatilin son zamanlarını tüm gün yatarak değerlendirmek istiyor olabilirsiniz ama tembel günlerden sonra o kadar da harika hissetmiyorsunuz değil mi? Vücudunuz hareket etmek için tasarlanmış. Yaz mevsiminde yapabileceğiniz en iyi egzersiz yüzme. İyi ya da yeterli bir egzersiz olmasına gerek yok. Sadece biraz suda vakit geçirmeniz yeterli, böylece endorfin salgılayabilirsiniz çünkü yüzme genellikle kullanmadığınız kaslarınızı aktive eder. Gülmek de aynı sebepten endorfin salgılamasına yardımcı olur, voleybolun bu kadar çekici olma sebebi de aynı tabii.

Daha mutlu olmanızı sağlayacak beyin kimyasalları 3
Dopamin için yaz sonunu düşünmeyin

İyi şeyler ummak dopamin salgılamanızı ve harika hissetmenizi sağlar. Bu yüzden yaz başında yaptığınız tatil planları dopamin sayesinde oldukça heyecan verici olur. Ancak heyecan bitince kendinizi bir çöküşte bulabilirsiniz, bu yüzden sonbahar başlarken kendinizi ödüllendirmeniz işe yarayabilir. Yaz planlarınızdan bağımsız bir şeyler yapın böylece beyniniz yeni ödüller için dopamin kaydeder. Eski benzer şeyler iyi hissetmenizi sağlamayabilir ama yeni bir yöne giden adımlar dopamin akışını sağlar.


Oksitosin için yaz aşkından uzak durun

Yaz aşkı iyi hissetmenizi sağlar çünkü oksitosininiz aniden yükselir ancak bittiği anda yükseliş de durur. Kimyasal süreçlerin nasıl olduğunu bilirseniz, oksitosin akışının da tadını çıkarabilirsiniz. Oksitosin sosyal güven ile uyarılır. Güven ve dokunmak doğada birlikte hareket eder çünkü size dokunabilecek kadar yakınlaşan kişi, canınızı yakacak kadar da yaklaşmış olur. Karşılıklı güven duygusunu yakaladığınız anlarda, nöronlar oksitosinin gelecekteki benzer durumlarda da ortaya çıkması için iletişim sağlar. Yani güven duygunu inşa etmeye odaklanın ve beyniniz bu hoş güven duygusu için sizi ödüllendirsin.

Güneşten kaçmayın
Tüm mutluluk veren kimyasalların üretilmesi için D vitaminine, onun için de güneşe ihtiyacımız var. Özellikle de gözlerimizin. Çünkü gözler vücudun geri kalanına ne kadar güneş aldığımızı anlatan sensör görevi görüyor. Bu yüzden kendinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyun ama bir taşın arkasına da saklanmayın.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız Üzerinizdeki gerginliği atmanın yolları
Hepimiz çok gergin ve stresliyiz. Gevşemenizi ve kendinizi daha pozitif hissetmenizi sağlayacak basit yöntemler Pudra.com'da.

Negatif düşüncelerden kurtulmanın 10 yolu
Negatif düşüncelerin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Hayata daha pozitif bakmak ve negatif düşüncelerden kurtulmanın 10 yolunu Pudra.com yazdı.

Kafanızı rahatlatacak 5 doğal yöntem
Kolayca uygulayabileceğiniz bu 5 yöntemle ilaçsız ve bitki desteksiz kafanızı rahatlatabilir, depresyonu hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

Mutluluğun formülü ne?
Yıllar boyunca insanların cevabını aradığı "Mutluluğun sırrı nedir?" sorusuna Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma yanıt buldu. İşte deneyin sonucunda çıkan mutluluğun formülü...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER