Pudra.com 05.07.2013

Organik çileğin küflenmesi nasıl önlenir?

Pazardan aldığınız organik çileğin bir günde küflenip yenemez hale gelmesini engellemek için yapmanız gereken, sirke kullanmak. Nasıl mı? İşte yanıtı...

Özene bezene seçtiğiniz organik çilekler, daha bir gün geçmeden küflenmeye başladı… Verdiğiniz paraya mı yanacaksınız, afiyetle yiyemediğinize mi?

Organik çileğin küflenmesi nasıl önlenir?

Organik sebze ve meyvelere tarlada pestisit, depoda da koruyucu kimyasal sıkılmadığı için daha çabuk bozulur ve küflenirler. Genel olarak bozulmayı bakteriler, küflenmeyiyse küf “sporları” tetikler.

Küf sporu dediğimiz şey, gözle görülmez, koklasan kokmaz, ufacık tefecik bir taneciktir. Genellikle havada asılı durur; oraya buraya konar. Ama konduğu yüzey şans eseri elverişli bazı özelliklere sahipse, oraya tutunur ve çoğalmaya başlar. Küfün çoğalması için bol gıda, yüksek nem ve sabit ısı gerekir. Meyve yüzeyleri de genellikle bu şartları mükemmelen yerine getirir – özellikle de buzdolabına yerleştirildilerse.

Peki küfü nasıl engelleyeceğiz? Tabii ki eski dostumuz sirkeyle! Aldığınız meyvelerin küflenmesini önlemek için aşağıdaki yöntem oldukça başarılı. Küflenmeyi tamamen engellemiyor, ama meyvenin daha uzun süre dayanmasını sağlıyor:

  • Meyveleri çarşıdan alır almaz güzelce yıkayın, sonra büyükçe bir kaba yerleştirin.
  • Kabın içine 8 bardak su, 1 bardak elma sirkesi koyun. Eğer meyveleri kaplayacak kadar sıvı elde edemediyseniz, ölçüyü 1,5 veya 2 ile çarpabilirsiniz.
  • Meyveleri elinizle hafifçe karıştırın ve bu suda 20 dakika bekletin.
  • 20 dakikanın sonunda, meyveleri kuru bir havluya yayarak tamamen kurutun. Dikkat ettiyseniz sirkeli suyu durulamadık. Ufak bir miktar sirke kalıntısının meyvelerin üstünde kalmasını istiyoruz.
  • Kuruduktan sonra meyveleri uygun bir kaba aktarıp buzdolabına yerleştirin.


İlk aklınıza gelen soruyu tahmin edelim: Sirke meyvelerin tadını bozmaz mı? Söylenen miktarlarda kullanıldığında, meyvelerin tadı etkilenmiyor. Tabii burada elma sirkesi kullanmamız da boşuna değil. Çünkü elma sirkesinin, örneğin üzüm sirkesine göre daha hafif bir tadı var.

Bu hafif tat, sirkenin daha “zayıf” olduğu anlamına gelmiyor – içindeki aktif madde olan asetik asit, elma sirkesinde de %5 civarında bulunuyor, üzüm sirkesinde de. Lezzet farkı, geriye kalan %95’lik kısmın bileşiminden kaynaklanıyor.

Bu yöntemle çileklerinizin bir hafta kadar dayandığını göreceksiniz…

Kaynak: Halle Cottis, Whole Lifestyle Nutrition


Zehirsizev.com


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER