› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.12.2014

Berlin’de yılbaşı geçirmek isteyenlere tavsiyeler

Berlin’de yeni yıla girmeyi planlayanlara şimdiden iyi eğlenceler. Almanya’da Noel şenliği canlı, şık, cıvıl cıvıl oluyor. Bu yazı Berlin’de nereye, ne zaman gideyim diye düşünenler için.

Yılbaşını Berlin'de geçirmek isteyenlere sadece çok doğru bir seçim yaptıklarını söyleyebiliriz. 24 Kasım itibari ile Noel’e, tam bir ay kala Berlin sokakları ışıklanıyor, sokaklara Noel marketleri kurulmaya başlanıyor. Caddeler, ağaçlar, mağazalar, restoranlar ve cafe'ler süsleniyor. Sanki Noel Baba bir gece şehre iniyor ve sihirli değneği ile şehrin yıllardır üzerinde barındırdığı hüzünlü tarafını yok edip ışıklarla aydınlatıyor.

Berlin’de yılbaşı geçirmek isteyenlere tavsiyeler

Her bölgede küçüklü büyüklü Weihnachtsmarkt yani Noel marketleri var.
En popüler marketler:
Alexanderplatz
Gendarmenmarkt
Potsdamer Platz
Rotes Rathaus
Schloss Charlottenburg

Benim favorim Gendarmenmarkt. Alman ve Fransız Katedrali arasına kurulmuş bu markette yiyecek, içecek, hediyelik eşyalar, süsler ve geleneksel Alman kurabiyeleri satan standlara rastlayabilirsiniz. Gittiğinizde dükkanların önünde sıra olduğunu görseniz bile mutlaka tadın diyebileceğim belirli tatlar var: Mesela NeuBurger Rahmbrot, taş fırında krem peynirli, ince dilimlenmiş taze soğanlı ve domuz jambonlu, kepekli hamurdan yapılan küçük pizzalar... Her şey taze ve hamuru gözünüzün önünde açılıyor. Sonra şekillendirilip fırına veriyorlar. 7-8 kişi iş birliği içinde lezzeti mükemmel, sıcacık ekmekler yaratıyorlar. (Tanesi 3 Euro). Size özel hazırlanan ekmeğin hazırlanma süresi 20 dakika. Siz marketi gezerken lezzetli ekmeğiniz hazır oluyor. Yine aynı markette Glühwein (sıcak şarap) içerken büyük bir dilim üzerine eritilmiş Racklett peynirinizi (4 Euro) yiyebilirsiniz.

Noel Marketlerinin vazgeçilmez bir parçası olan Glühwein standları Berlin’in her yerinde kuruluyor. İnsanlar soğuk kış günlerinde sıcak şarapla ısınrken bir yandan da Noel’in gelişini kutluyorlar. O yıla özel olarak hazırlanmış sıcak şaraplardan bir tane içmek enfes ama iki tane üst üste içtiğinizde biraz fazla geliyor. Limonlusu biraz ekşi oluyor. Onun yerine portakallı içmenizi tavsiye ederim. Elmalı ve tarçınlı sıcak şarap çok lezzetli. Genelde kahverengi veya mavi fincanlarda satılıyor. Fiyatlar ortalama 4-5 Euro arasında değişiyor. Fincanlar depozitolu olduğundan şarabınızı içip fincanınızı iade ettiğinizde 2 Euro’nuzu geri alıyorsunuz. Ben geri vermeyerek Berlin’den hatıra olarak saklamanızı öneririm.

Marketlerde bolca sosisçi var. Berlin’e gelip de Currywurst yemeden dönmek olmaz. Merak etmeyin hepsi domuz etinden değil, etin cinsini sorabilirsiniz.

Marketlerde birçok tatlı çeşidi var, pankek, waffle, Kaiserschmarrn (Avusturya’nin ünlü tatlısı, kayak merkezlerinde satılıyor genellikle, pankeke benziyor tadı), kürtős kalács (Macar hamur işi. Alman ismi Baumkuchen), Schneeballe (kartopu), Lebkuchen (tarçınlı, karanfilli Alman kurabiyesi). Kürtős kalács yapılışını görmelisiniz, tarçınlı ve şekerlisini sıcak sıcak tatmanızı tavsiye ederim. Potsdamer Platz ve Kurfürstendamm marketlerinde bulabilirsiniz.

Marketler Ocak’ın ilk haftasına kadar açık. Fırsat bu fırsat diyerek Berlin’de mükemmel bir yılbaşı geçirmenizi diliyorum.

Berlinerin Esra Erden


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER