› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.11.2016

Denizli'de hayat var

Anadolu'da modern ve büyüleyici tarihin izlerini taşıyan antik bir kent Denizli. Nur Başnur Denizli gezisini Pudra.com için yazdı.

Anadolu’yu gezmekten kendimi bildim bileli çok zevk aldım. Ne güzel ki böyle düşünenlerin sayısı artıyor. Kadim bir uygarlığın, kültürün insanlarıyız. Anadolu’da kendi köklerimi görmek kendimi daha iyi tanımamı sağlıyor. İşte yine günlerden bir gün yolum Denizli’ye düştü. Akdeniz, Ege ve İç Anadolu’nun kesiştiği şahane coğrafyaya yani. İklim şahane, toprak verimli, topraklarının yarıdan fazlası ormanlık, dağları, kutsal Menderes Nehri, irili ufaklı dereleri ve şahane insanlarıyla Denizli’den ayrılırken tekrar geleceğimi biliyordum. 

Denizli’de Hayat Var
İsteyene modern kent isteyene antik kent
Çardak Havalimanı’ndan giriliyor şehre. Yol biraz uzun, bir saati buluyor şehir merkezi. Ormanlık bir bölgeden geçerek giriyorsunuz Denizli’ye insanın içi açılıyor.
 
Kent bir sanayi ve tekstil kenti olmasının yanı sıra 65 bin öğrencisi ile bir öğrenci kenti. Her yer cıvıl cıvıl genç kaynıyor. Dolayısıyla, cafe, bar, kulüp, nargileci, lokanta, kültür merkezi, sinema, tiyatro hayatı hayli zengin. Pamukkale Üniversitesi kentin kimliğini belirliyor. Özellikle Çamlık bölgesi sıra sıra mekanları ile "barhopping" için ideal.

Gece hayatı sevenleri özellikle Route ve Imagine'a uğramalarını öneririm. Her ikisi de bar olmanın yanı sıra performans merkezi. Dolayısıyla birçok sürpriz konser ve etkinlikle karşılaşmak mümkün. Ayrıca LemanKültür’ün oteli ile de ilk kez  Denizli’de karşılaştım. Alt katındaki kafesi ile gerçekten bir uğrak noktası olmuş LemanKültür.
 
Lezzetli sürprizlere hazır olun

Denizli'ye gelip de Denizli Kebabı yememek ayıp sayılır, sayılmalıdır da. Onlarca kebapçının yer aldığı tarihi Bayram Yeri Mahallesi, hem yemek yemek hem de Denizli’nin Kale İçi ve eski şehir merkezinde keyif yapmak için harika bir bölge. Ben Kebapçı Enver önerisi aldığım için doğrudan Enver’e gittim. Sadece öğlenleri servis veren,16:00'dan sonra servisi kapanan kebapçıda sadece kebap var; salata, çorba hatta çay kahve bile yok. Eti terbiye etmeden hatta kekik, biberle bile tatlandırmadan pişiriyorlar ki, benim gibi yemek de sadeliği seven biri için bulunmaz bir fırsat. Kebap, domates, sivri biber ve kuru soğan. Olay bu, lezzet de bu. Kuzu etini fırında menengeç (sakız) ağacının odunuyla 3-4 saat pişiriyorlar. Et yumuşasın diye fırının içine bakır kapta su koyuyorlar. Kuzuyu fırından çıkardıklarında et tabağa dökülecek kıvama gelmiş oluyor. Gerisi yiyenin damağındaki lezzet yolculuğundan ibaret.

Denizli’de Hayat VarKebabın üstüne hemen arka sokakta yer alan sokak boyu uzayan, tabureli çay ocağı Balık’da kahve ya da Denizli’ye özel Zafer Gazozu içmek tavsiye edilir.
 
Babadağlılar Çarşısı banyo tekstili mabedi 
Bütün bir öğleden sonrayı Bayram Yeri ve Kale İçi’nde; baharatçılar, nalburlar, kuyumcular, mandıralar, kasaplar, balıkçılar, bezciler, çeyizlik eşya dükkanları, av malzemeleri dükkanları, dericiler, tamirciler, boncukçular ve cami aralarında dolanarak geçirebilirsiniz. Bu tatlı gezintinin  en önemli duraklarından biri  olan Babadağlılar Çarşı’na uğramayı unutmadan tabii. Babadağlılar Çarşısı; Tarihçi Strabon’dan Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne kadar pek çok önemli kaynakta rastladığımız ve halen kentin alameti farikası olan tekstil alanında pek çok çeşidi bir arada bulabileceğiniz kocaman bir çarşı. Buldan bezinden tutun da ünlü İspanyol markası Desigual ürünlerine kadar koca bir çeşitlikte tekstil ürünü sunan, özellikle ev ve banyo tekstili bulunan çarşının bir diğer güzel yanı, fiyatların hayli makul olması.

Denizli’nin önemli lezzet duraklarından biri de Sabanoğlu SteakHouse. Kocaman bir bahçenin içinde tek katlı bir binada hizmet veren lokanta şefi Batuhan Piatti ile Denizli'de kendi adlarıyla entegre et ve et ürünleri tesisi sahibi olan Sabanoğlu ailesi tarafından kurulmuş. Sadece Türkiye de değil uluslararası standartta et sunan steakhouse'da etler dry aged yöntemi ile hazırlanıyor. Lezzet, kalite, hizmet ve fiyat kriterleri açısından cidden bir başarı hikayesi olduğunu düşünüyorum.
 
Denizli bağları ve şarapçılığı ile ünlü bölgelerimizden biri. Şarap üretiminin Anadolu topraklarının binlerce yıllık bir geleneği ve Türkiye’nin ciddi bir ihracat ürünü olmasına rağmen, birçok üretici zor bir dönemden geçiyor. Denizli nitelikli bağları ve kadim bağcılık geleneği ile üç markaya ev sahipliği yapıyor; Pamukkale, Küp, Selcen. Bu defa yetkilileri ile iletişime geçmeme rağmen bağlara gitme zamanım olmadı. Bağların bozulmuş olması da etkiledi biraz gidemeyişimi. Ama Denizli de gidilecek yerler listemdeki önemli yerlerini koruyorlar.
 
Denizli’de Belediye'nin son hizmetlerinden biri; neredeyse şehrin içinden 1,400 metre rakımlı Bağbaşı Yaylası'na çıkan teleferik. Belediye teleferik yapmakla yetinmeyip, bu güzel yaylaya 30 bungalow evden oluşan bir de tesis kurmuş. Dört mevsim hizmet veren Bağbaşı, özellikle karlar altında çok davetkar görünüyor. 
 
Arkeoloji meraklıları Denizli'yi çok sevecek
Denizli’de modern kent yaşamını bulmak ve keyifle zaman geçirmek bu derece mümkünken, bir yandan da şehir tüm bölgeye yayılan antik kentleri ile hayli heyecan verici. Denizli, il sınırları için en fazla antik yerleşim bulunan kentlerden biri hatta belki de birincisi. Çok sayıda antik kent arasında en dikkat çekicileri Laodikya, Hierapolis (Pamukkale), Colossea, Tripolis, Tabaee ve Eumania. Bu gezim sırasında iki kente gidebildim.

Denizli’de Hayat VarLaodikya, MÖ 1. yüzyılda Helenler tarafından kurulmuş. Roma ve Bizans döneminde de çok gözde olmuş. Anlayacağınız zengin ve önemli bir kent. Anadolu’da yer alan yedi önemli kiliseden biri Laodikya’da. Ciddi bir arkeoloji ve restorasyon çalışması yapılmış ve yapılmaya da devam ediyor. Kentte zaman geçirmek gerçekten çok keyifli.
 
Yaklaşık aynı tarihlerde kurulan diğer bir Helen kenti Hierapolis. Hierapolis (Pamukkale) dünyaca ünlü travertenleri ve şifalı yeraltı suları ile binlerce yıldır insanlığın ilgisini çekmiş ve hala da turistik açıdan çok değerli bir destinasyon. Pamukkale; kaynak suyu ile dolu antik havuzu, küçük ama çok özel eserler barındıran müzeleri, eteklerinde yer aldığı Babadağ’dan yamaç paraşütü yapan müdavimleri ile bütün bir günü keyifle geçirmeyi garanti eden bir antik şehir. Denizli'de en fazla otel olan Pamukkale'de yol boyu trekking yapanlara ve bisiklete binenlere rastlamak da ayrıca keyifli.

Ezcümle bekle beni Denizli tekrar geleceğim....

Teleferik Ve Bağlarbaşı Yaylası Tesisi: 444 4 120
Kebapçı Enver Usta: (0258) 261 23 94
Sabanoğlu Et : (0258) 374 11 66
Imagine Bar & Cafe: (0507) 751 96 25
Route Restoran Cafe: (0258) 211 03 45​

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Ege'de zeytin kültürü
Günümüze kadar ölümsüzlüğünü koruyan zeytinin bilinmeyen tarihini Murat Yankı, Pudra.com'a yazdı.

Hititlerin diyarı: Çorum
Anadolu'nun ortasında 4bin yıllık tarihi ile çok önemli bir kent Çorum. Murat Yankı Hititlerin başkenti Hattutaş'ı Pudra.com için yazdı.

Göbeklitepe: Dünya tarihini değiştiren yer
Biz fark edemeden dünya tarihi değişiyor. Şanlıurfa'da gün yüzüne çıkan Göbeklitepe, sadece Anadolu'nun en eski yerleşim yeri değil aynı zamanda dünyanın ilk tapınağı. Seyahat danışmanı Oya Mumcuoğlu Göbeklitepe'yi Pudra.com'da yazdı.

Güney Afrika'da keşfedilmesi gereken 10 yer
Güney Afrika'da tura çıkmaya hazır mısınız? Yolaski.com editörü Hakan Dursun, Güney Afrika seyahatinin detaylarını Pudra.com'a yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER