› 
 › 
10.04.2020

Covid-19 döneminde aile bütçesi nasıl planlanmalı?

Covid-19 salgını nedeniyle evlerimize kapandığımız bu dönemde ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız ve aile bütçemizi iyi planlamamız gerekiyor.

İZLE: PARA BİRİKTİRMEYİ ÖĞRENİN👇 
Tüm dünyada günlük hayatı ve alışkanlıkları değiştiren koronavirüs salgını, ekonomik olarak da birçok sorunu ve kaygıyı beraberinde getiriyor. Virüse karşı alınan önlemler kapsamında toplumun her kesiminin evde kalması gerekliliği büyük önem taşıyor. Ancak evde kalmanın yol açabileceği sorunların başında gelen değişen alışveriş ve tüketim alışkanlıkları aile bütçelerini de etkiliyor.

Ev içinde aile bütçenizi iyi planlayın

Generali Sigorta, koronavirüs salgını sürecinde aile bütçesi hakkında dikkat edilmesi gereken ve tasarruf sağlayacak noktaları paylaştı.

1. Gelir-gider tablosu oluşturun
Ev ekonomisi için bir gelir-gider tablosu oluşturmak, aylık harcamaları görmek ve bu harcamalara yön vermek açısından kritik önem taşır. Aile bütçesini gelir-gider tablosuyla somut bir biçimde ortaya koymak, corona virüs salgını sürecinde daha bilinçli ve doğru bir ekonomik hareket alanına sahip olmayı sağlayacaktır.

2. Bu dönemde öncelikli harcamaların dışına çıkmayın
Covid-19 salgını için karantina sürecinde evin ve ailenin temel ihtiyaçları birincil önem taşımaktadır. Dolayısıyla bu kritik dönemde temel ihtiyaçlar, gıda ve fatura ödemeleri gibi temel masraflar birincil öncelik olarak görülmelidir ve öncelikli olarak bu ödemeler gerçekleştirilmelidir.

3. Bütçe planlama için mobil uygulamardan destek alın
Günlük hayatta önemli bir yere sahip olan mobil uygulamalar, hayatı kolaylaştıran özellikleriyle ön plana çıkıyor. Mobil uygulamalar; alışveriş, ev kirası, faturalar ve diğer tüm harcamaların kaydedilmesine ve aile bütçesinin mevcut durumunun kolayca takibine imkan sunuyor. Sizler için hem Android hem de iOS tabanlı mobil cihazlarda kullanabileceğiniz uygulamaları aşağıya listeledik. 
 
  • Wally (Türkçe dil desteği var): Renkli bir arayüze sahip olan Wally, ne kadar para harcadığınızdan bu parayı kiminle beraber harcadığınıza kadar detaylı bilgiler sunabiliyor. 
  • Spendee: Banka hesaplarınızla entegre bir şekilde çalışabiliyor. Aile üyeleri veya arkadaşlarınızla birlikte bütçe hesabı yapabiliyorsunuz. Web için destek sunmuyor. Hem Android hem de iOS tabanlı mobil cihazlarda kullanılabiliyor.
  • GoodBudget: Web, Android ve iOS platformları içerisinde senkronize bir şekilde çalışabiliyor. Hem Android hem de iOS tabanlı mobil cihazlarda kullanılabiliyor.
  • Dollarbird: Hem bütçe hem de takvim uygulaması mevcut, temelinde barındırdığı takvim sistemiyle bütçenizi kontrol etmenize olanak sağlıyor. Hem Android hem de iOS tabanlı mobil cihazlarda kullanılabiliyor.

4. Otomatik ödeme vererek para puan kazanın.
Her ay belli miktarda faturanızı bankanıza otomatik ödeme vererek para puan kazanma, EFT, havale vb. işlemleri ücretsiz yapma gibi avantajlar kazanabilirsiniz. Bu nedenle kullandığınız bankaları araştırarak hangi bankanın ne tür avantaj sağladığını öğrenin ve ihtiyacınıza göre en avantajlı bankaya otomatik ödeme talimatı verin.

5. Alışveriş listesi yapın
Alışverişe çıkmadan önce mutlaka bir liste hazırlayın. Sadık kalınan bir alışveriş listesi, sadece ihtiyaç olanı almak için yol gösterecek, gereksiz harcamaları engelleyerek aile ekonomisine katkı sağlayacaktır.

6. Finansal okuryazar olun
Finansal okuryazar olmak, ekonomik anlamda daha bilinçli bir birey olunmasına, aile bütçesi oluştururken her giderin sorgulanmasına olanak sağlar. Finansal okuryazarlık, harcama alışkanlıklarının toptan değiştirilmesi ve borçları doğru yönetebilmek için eski alışkanlıkların yerini disiplinin alması ile mümkün olmaktadır.

7. Az dahi olsa birikim yapın
Koronavirüs salgınının gelecek günlerde neler getireceği bilinmezliğini koruyor. Aile bütçesi oluştururken eğer mümkünse az bir meblağ dahi olsa kenara koymaya çalışın. Birikim yapmak,  bu gibi kritik dönemlere hazırlıklı olunmasını ve daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.

İlgili haberlerimiz:

Bakanlıktan üreten kadınlara destek: Vergi muafiyeti
Yeni kanun değişikliğiyle evde üretilen ürünlerin İnternet satışından kazanılan gelir, yıllık asgari ücretin brütünü aşmama koşuluyla vergiden muaf olacak.

​İşsizlik depresyonuna karşı neler yapabilirsiniz?
İşsizlik sadece maddi değil, psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Klinik Psikolog Gülcem Yıldırım işsizlik psikolojisi hakkında bilgiler verdi.

​Dijital alanda kariyer için 6 öneri
E-ticaret, dijitalleşen dünyada ekonominin itici güçlerinden biri. Murat Erdör, dijital alanda kariyer yapmak isteyenleri için olmazsa olmazları paylaştı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER