› 
 › 
Gazeteport 19.02.2013

Dans edin, mutlu olun

Avustralya’da yapılan araştırmada dans etmenin insan sağlığı için pek çok faydası ispatlandı. Araştırmaya göre dans etmek insanı depresyon, anksiyete ve stresten koruyor.

Avustralya’nın New England Üniversitesi’nden bilim insanları dans etmenin insanlar üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırma sonucunda tangonun anksiyete, stres veya depresyonu yendiği belirtildi. Uzmanlara göre sadece iki saat Güney Amerika’nın bu popüler dansını yapmak ruh halinde belirgin ölçüde iyileşme getiriyor.

Dans edin, mutlu olun

Music and Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada Avustralyalı akademisyenler insanın ruh halindeki bozuklukların üstesinden gelmek için dansın yararını ortaya çıkardı. Dergide araştırmayla ilgili kaleme alınan makalede uzamanlar “Katılımcıların depresyon, anksiyete, stres ve uyku sorunu öenmli ölçüde azaldı. Hayattan tatmin olma ve kişinin kendine inancı belirgin derecede arttı” dedi. Katılımcıların bir ay dans performanslarına katıldıktan sonra ruh halinde düzelme olduğu ve depresyon, anksiyete, stres seviyelerinin düştüğü ifade edildi.

Tango yapanlar iyileşti
Canberra’daki Avustralya Ulusal Üniversitesi, New South Wales’teki New Englan Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı stres, anksiyete ve depresyondan şikayet eden 41 kişi üzerinde deney yaptı. Katılımcılar 18 ile 73 yaş arasında, iyi eğitimli ve yüzde 80′i kadındı. Klinik çalışmalarda semptomları sınıflandırıldı ve aşırı şiddetli, şiddetli, orta, hafif veya normal olarak gruplara ayrıldı.

20 katılımcı bir hafta içinde 90 dakikalık sekiz tango dersine katıldı. 21 kontrol grubundakiler kurs için bekletildi. Bu değerlendirme iki haftanın sonunda yeniden ele alındı. Tangoya katılanların çoğunda belirgin iyileşme görüldü. Dansçılarda ayrıca uykusuzluk daha az gözlemlendi ve genel olarak hayattan tatmin olma duyguları arttı. Bir ay sonra 41 katılımcı toplu olarak incelendi ve sonuçta tangonun anksiyete, stres ve depresyonu azalttığı gözlemlendi.

Tango yapanlarda kuvvetli senkronizasyon, doğaçlama olması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar bunun stresi yenmekte etkili olduğunu belirtti.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER