› 
 › 
22.08.2023

DÜNYA BUNU KONUŞUYOR: İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Lucy Letby

İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Hemşire Lucy Letby, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Letby'ye erken tahliye hükümleri uygulanmayacak.

İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Lucy Letby adlı hemşire, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Hemşireye erken tahliye hükümleri de uygulanmayacak. Böylece Lucy Letby, İngiltere tarihinde ömür boyu hapse çarptırılan dördüncü kadın oldu.

İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Lucy Letby ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı!

Bebeğiniz prematüre olarak doğarsa, çok hassas bir bakıma ihtiyacı vardır. Prematüre bir bebeğiniz olduğunda, annesi bile olsanız, onun daha özel bir bakıma ihtiyacı olduğundan onu, prematüre bakım uzmanlarına emanet etmeniz gerekir. Bu da hayatınızdaki en değerli şeyi, bir yabancıya emanet etmek anlamına gelir. Bunlardan birinin bebeğinize zarar vereceğini düşünmek bile başlı başına bir kabusken, İngiltere'de bu kabus ne yazık ki gerçek oldu. 
 
Yedi bebeği öldüren hemşire Lucy Letby

İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Hemşire Lucy Letby, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Letby'ye erken tahliye hükümleri uygulanmayacak. Peki polis, İngiltere'nin en korkunç seri çocuk katilini nasıl soruşturdu?

2017 bahar aylarında, Cheshire Polisi Emniyet Müdürü’ne hitaben bir mektup geldi. Mektup, bölgede bulunan Chester Kontesi isimli hastanenin genel müdürünün imzasını taşıyordu. Bu hastanenin yenidoğan ünitesinde açıklamayan şekilde artan bebek ölümleri yaşanmıştı. Doktorlar hayatın olağan akışı dışındaki bu artış karşısında şaşkındı. İşin içinde başka bir şeyin olabileceğine dair korkular artıyordu.

Mektubun polise ulaşmasından kısa bir süre sonra ​Chester'da yer alan soruşturma ekibindeki üst düzey polislerden Paul Hughes, endişelerini konuşmak için hastanedeki üç kıdemli sağlık görevlisiyle görüştü.

Bu mektup sonrası gelişen olaylar, İngiltere'nin en karanlık ceza davalarından biriyle ve ülkenin modern zamanlarındaki en korkunç katillerden biri olan Lucy Letby'nin mahkum edilmesiyle sonuçlandı. Operasyonun doruk noktasında soruşturma için 70 polis ve sivil görev yapıyordu. Dedektifler 32 bin sayfa kanıt, tıbbi belge inceledi.

"İYİ KALPLİ LUCY"
 
7 bebeği öldüren hemşire Lucy Letby

Ekim ayında Letby’nin duruşmaya çıkarılması öncesi 2 bin kadar kişi ile görüşülmüştü. Bunların 250’si dava tanığı olarak tespit edildi. Bu süreçte tekrar tekrar, kanıtlar sakin bir ses tonuyla konuşan Herefordlu Lucy Letby adlı hemşireyi işaret etti. Beraber çalıştığı doktorlardan biri onu “İyi kalpli Lucy” olarak hatırlıyordu.

2018, 2019 ve 2020’de üç kez gözaltına alınan Letby’nin ifadesi toplamda 30 saat kadar sürdü.
Bu ifade süreçlerine katılan Dedektif Hughes onu “işbirliği yapan” biri olarak anlatıyor. Ancak sorulara verdiği cevaplarda, kurbanlara karşı özel bir empati göstermediğini ve cevaplarının çoğu zaman mekanik olduğunu söylüyor.
 
Lucy Letby tanık sandalyesinde

Hughes, “Çözmesi kolay biri değildi çünkü duygusuzdu. Beklediğim şekilde cevaplar çıkmıyordu ondan” diye anlatıyor ve bir örnek veriyor: “Masum birinden bekleyeceğimiz türden, masaya vurmak ve gerçek katili bulmamızı talep gitmek gibi hezeyanları hiç olmadı”

"Kanıtların çokluğu, onun bir katil ve kendi ifadesiyle ‘şeytani’ biri olduğu sonucuna varmamızı sağlıyor” - Chester polis merkezinden Paul Hughes

ÖLDÜRMEK İÇİN TEK BİR YOL KULLANMADI

Sinek Kuşu Operasyonu adı verilen soruşturmada hastanenin yenidoğan hemşiresi Lucy Letby 2018 Temmuz ayında Chester’daki evinde gözaltına alındı. Letby'nin suçlamaları devam ederken jüri de korkunç deliller üzerinde 110 saat değerlendirme yaptı ve Letby, 2015 ile 2016 yılları arasında yedi bebeği öldürmek ve 10 bebeği daha öldürmeye teşebbüs etmekten 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü müebbet hapse mahkum edildi. Yedi ölüme aşırı süt, hava, insülin veya sıvı verilmesi gibi nedenler sebep olmuştu.

Davaya 2017 sonbaharında dahil olan Kraliyet Savcısı Pascale Jones'a göre Letby bu kadar çok bebeğe zarar vermeyi, farklı yöntemler kullandığı için başarabildi. Jones, "Öldürmek için tek bir yol kullansaydı, çok daha önce farkedilirdi.” diyor.

Pascale Jones Letby’nin tanık sandalyesinde geçirdiği süreyi anlatırken de “duygusuz” tanımlamasını seçiyor.

LUCY, SOSYAL VE ÇEVRESİ GENİŞ BİRİ OLARAK GÜVEN YARATTI
 
Katil hemşire Lucy Letby - seri katil

Soruşturmadaki üst düzey polislerden Nicola Evans, katil hemşirenin profilini anlatırken, sosyal biri oluşuna dikkat çekiyor:

“Sosyal bir çevresi, yakın arkadaşları ve bir ailesi vardı. Kariyerine yeni başlamıştı. Bu görüntüyü güven oluşturmak için kullandı ve sonrasında bu güveni istismar etti”

Evans bu algıyı kullanarak Letby’nin suçlarının üzerini örttüğünü savunuyor. Ancak Letby’nin çevresindeki çember daralırken bir soru halen cevapsızdı;

Kendisini hasta bebeklere bakıma adayan biri neden onları öldürmek istedi?
 
7 bebeği öldüren hemşire Lucy Letby

Dedektif Evans, bu sorunun cevabının hiçbir zaman bilinemeyebileceğini söylüyor. Ancak Savcı Jones, “Bizim kanıtlamamız gereken şey, eylemlerin suç işleme amacıyla yapıldığının bilinmesiydi ki o bu zarara yol açarken bunların farkındaydı” diyor. Jones, Letby’nin ‘kontrollü olmayı’ araç olarak kullandığı görüşünde olduğunu söylüyor:

“Bu kadar ben merkezci bir kişilikle çok nadir karşılaştım. Her şey onunla ilgiliydi. O bebekleri öldürme ve hayatta bırakma konusunda kendisine merhamet gücü biçiyordu. Ama bu merhameti hiç göstermedi”

SORUŞTURMANIN DİĞER AYAĞI: HASTANE CEO'SUNUN DURUMUN ÜSTÜNÜ ÖRTMESİ

Hastanede çalışan doktorlardan biri çok önce durumu fark etmiş, hastane yönetimine soruşturmaları gerektiğini söylemişti. Dr. Ravi Jayaram şüphelerini yönetim kuruluna kadar yazınca hastanenin CEO'su Tony Chambers tarafından Letby'den özür dilemeye zorlanmıştı. Chambers durumu polise taşımayı reddedenlerin başında geliyordu. Şimdi İngiltere'de bir kampanya düzenleniyor ve hastanenin CEO'su olan ve durumu polise bildirmeyi reddeden Tony Chambers'ın da sorumlu tutulması isteniyor.

Kaynak: BBC 

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Prematüre bebek beslenmesinde dikkat edilecekler
Prematüre bebeklerde beslenme problemlerine daha sık rastlanır. Hastanenin ardından eve geçen prematüre bebeğin beslenmesinde dikkat edilecekler Pudra'da.

Evde prematüre bebek bakımı
Erken doğan prematüre bebeğinizin bakımı, beslenmesi, uykusu, kontrolleri, vücut ısısının korunması nasıl yapılmalıdır?

GÜNDEMDEKİ TARTIŞMA: Covid aşısı uzun dönemde hasta mı ediyor?
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın yaptığı son açıklama "Covid aşısı uzun dönemde hasta mı ediyor?" sorusunu tekrar gündeme taşıdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER