› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 07.10.2011

Kadın cinayetlerini önlemek için ne yapmalı?

Dur durak bilmeyen kadına yönelik şiddet haberlerinin en sonuncusu bugün Manisa’dan geldi. Pudra.com’un sorularını yanıtlayan kadın hakları savunucusu Avukat Hülya Gülbahar, kadın cinayetlerinin önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenleri anlattı…

Kadına yönelik şiddet haberleri bitecek gibi görünmüyor. Son kadın cinayeti haberi Manisa’dan geldi.

Kadın cinayetlerini önlemek için ne yapmalı?

İbrahim Etik (45) adlı kişi, evinde banyoda duş alan 2 çocuğunun annesi Şefika Etik’le (33) tartıştı ve kendisini aldattığını öne sürdüğü eşini sırtına ekmek bıçağını saplayarak öldürdü.



Benzer şekillerde işlenen kadın cinayetleri sürerken herkesin sorduğu, basit ama cevabı çok uzun soruyu Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KADER) Genel Başkanı, Avukat Hülya Gülbahar’a sorduk: Ne yapmalı?

Gülbahar, Pudra.com’a yaptığı açıklamada, kadın örgütlerinin de çalışmalarda yer aldığı şiddete karşı yasa taslağının tamamlanma aşamasında olduğunu, ancak sadece yasa çıkararak değil, çıkarılan yasaları uygulayarak şiddetin önüne geçilebileceğini söyledi.

Gülbahar, devlet mekanizmasından sürekli olarak erkeklerin üstünlüğü, kadınların da erkeklere bağımlı olduğu fikrinin pompalandığını belirterek, “Önce bu zihniyetin değiştirilmesi gerekir. Şiddeti azaltmaya değil, artırmaya yönelik politikalar yürütülüyor” dedi.

Kadın cinayetlerinin, genellikle kadınların boşanmayı istemeleri üzerine erkeklerin bu durumu hazmedememeleri sonucu oluştuğuna dikkat çeken Gülbahar, “Kadın, boşanma isteğinin bedelini hayatıyla ödüyor. Eşit boşanma hakkına sahip olunması gerekir. Yani kadınların da boşanma haklarının olduğunu toplum öğrenmeli” şeklinde konuştu.

Kadına yönelik şiddeti engellemede başlangıç noktası olarak “hak ve görevlerin eşit olduğu” fikrinin toplumda yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Gülbahar, bunun için medyaya büyük sorumluluk düştüğünü hatırlattı.

“Medya için eğitim şart!”
Manisa’da gerçekleşen kadın cinayeti haberinin, Habertürk gazetesinin manşetine, öldürülen Şefika Etik’in ceset görüntüsüyle birlikte yansıtılması üzerine büyük tepki doğduğuna dikkat çeken Gülbahar, “Yayın yönetmeninden muhabirine kadar, medyada çalışan herkesin kadın erkek eşitliği, toplumsal cinsiyet rollerinin dönüşmesi konusunda özel eğitimden geçirilmesi gerekir. Bu eğitim için medya organları kadın örgütlerinden destek almalılar. Özellikle MEDİZ’in (Kadınların Medya İzleme Grubu) eğitim desteğinden yararlanabilirler” dedi.

Gülbahar ayrıca, Habertürk gazetesinin tepkilere yol açan manşet fotoğrafı için, “ölünün anısına hakaret, özel hayatın gizliliğini ihlal” gerekçelerinden dolayı öldürülen Şefika Etik’in ailesinin gazeteye tazminat davası açma hakkı olduğunu da belirtti.

Melike Tümer


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER