› 
 › 
Pudra.com 06.02.2013

Kadınlardan Sarai Sierra'ya mektup var!

Tatil için geldiği İstanbul'da öldürülen Amerikalı Sarai Sierra'ya, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'ndan isyan dolu bir mektup var! Pudra.com sayfalarında paylaşıyoruz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, fotoğraf çekmeye geldiği Türkiye’de cinayete kurban giden Amerikalı Sarai Sierra’ya bir mektup yazdı. "Bu ülkede binlerce kadın özgürlüğün sınırında, özgürlükten, demokrasiden, birey hakları algısından yoksun erkekler tarafından öldürülüyor" denilen mektup, aslında Türkiye'de kadına verilen değere ve kadın cinayetleri sorununa karşı adım atılmamasına isyan niteliğinde.

Kadınlardan Sarai Sierra'ya mektup var!

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun Sierra'ya mektubu şöyle:


Sevgili Sierra,

Birkaç gündür TV ekranlarına önce kayboluş haberlerin yansıdı. Hayatımızı izleyen kameralardan seni izledik.

Sen özgür bir kadındın. Özgür bir ülkede doğmuştun, kendi ülken gibi sandığın bir ülkede kendi ülkenden aldığın özgürlüklerle kendi ülkendeymiş gibi gezebileceğini, kalabileceğini bu pratik içinde yaşayabileceğini düşündün.

Seni izlerken biz, 'ah be Sierra bu ülkeye gelmeden önce bizleri arasaydın' diye düşündük.

Hatta 'Pippa Baca olayını biliyor mu? Umarız bir daha yaşamayız' diye düşündük. Malum her otostopçuyu aranan kadın sanan erkekler var bu ülkede.

Ama sen inancın, doğru bildiğin pratikler yüzünden öldün.

Çünkü burası Türkiye Sierra.

Bu ülkede binlerce kadın özgürlüğün sınırında, özgürlükten, demokrasiden, birey hakları algısından yoksun erkekler tarafından öldürülüyorlar.

Çünkü bu ülkede kadın; doğum yapmayla tanımlanan, tecavüze uğradığında suçlanan, 'tecavüzden kadın sorumludur' diyen ya da 15 yaşında 32 kişinin tecavüzü için 'kendi rızasıyla olmuştur' diyebilen bir zihniyet hakim.

Binlerce erkek diye geçinen ama aslında insan ruhu bile taşımayan insanlar var bu ülkede.

Bizim ülkemizde kadınların kaderi oldu şiddet ve ölüm.

Her gün itilip kakılıyoruz. Gece sokağa yalnız çıkmak, yılbaşı eğlencesine gitmek, yırtmaçlı etek giymek, konuşurken erkeklere bakmak, kocayı boşamak, sesli gülmek bu ülkede yapılması sakıncalı şeyler Sierra...

Sen sadece bunu bilmiyordun.

Şimdi Türkiye'de erkekler 'dizini kırsaydı da gelmeseydi' diyecekler senin için. 'Ne işi vardı kadın başına bu ülkede' diyecekler.

İnternetten oda kiralayacaksın, dilini, dinini bilmediğin bu ülkeye geleceksin... Geldiğinde de başına bunlar gelirse kusura bakma Sierra, ne acıdır ki, 'sen arandın' diye düşünenler olacak.

Biz işte bu yüzden her gün ölüyoruz Sierra.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yüzünden.

Bizde şiddet devlet eliyle de destekleniyor. Senin kayıp haberlerini izlediğimiz zamanlarda bir yasayı onayladı Sn. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Denetimli serbestlik konulu 6411 sayılı yasa...

Biliyor musun, o yasayla binlerce şiddet faili hapishanelerden tahliye oldu bir gecede... Mağdurların haberi olmadı bile... Senin ülken de kadınlara devlet destekli şiddet uygulanır mıydı?

Yine bu ülkenin Meclisi'nde yeni onaylanan bir yasayla askerlerin askerlikten atılmasına sebep olan bir madde var. "İffetsiz kimseyle birlikte olmak" İffet nedir? İffetsiz kadın tanımında kriter nedir? Erkeğin iffetsizine ceza niye verilmez? Üstelik bu yasalar parlamentosunda KEFEK (kadın erkek fırsat eşitliği) Komisyonu olan bir ülkede çıkarıldı, ne yazık!

Sevgili Sierra,

İşte sen bu zihniyette erkeklerin olduğu ülkeye gelme cesaretini gösterdin ve yalnız dolaştığın için katledenlerce, SEN iffetsizdin! Bizim erkeklerin algısındaki kadın profilinin dışında hayal edilemedin. Aslında bir anne, bir eş, bir iş kadını olduğunun hiç önemi olmadı.

Kendi fotoğraf karelerinde bu ülkeyi tanımaya çalıştın ancak o karelerin içinde sen yer aldın Sierra.

Yürek yangınlarımıza bir de sen eklendin.

Bu ülkenin kadınları olarak seni unutmayacağız. Senin katledilişinin yansımaları anlayanlar için, 'kadın özgür olmalı, kadın namus sınırları içinde değil, birey olarak tanınmalı' aslında.

Bu ülkenin kadınları olarak senin gibi özgür bir ruh olana kadar var gücümüzle çalışacağız. Bunun bedelinin ölüm olmadığını anlatıncaya dek.

Rahat uyu Sierra!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER