› 
 › 
Pudra.com 06.10.2011

Şiddet ve cinsellik içeren dizi saatleri değişecek

Yeni RTÜK yasasına göre "18+" işaretli diziler, saat 20.00'de değil, ancak saat 23.00'ten sonra yayınlanabilecek. Buna göre çok izlenen dizilerin yayın saatleri de değişebilir.

Yeni RTÜK yasasına göre hazırlanan taslakta dizilerin yayınlanma saatlerinin değişeceği görülüyor. Taslağa göre diziler taşıdıkları akıllı işarete göre yayınlanacak. "18+" işareti taşıyan diziler ancak saat 23.00’ten sonra gösterilebilecek. RTÜK Başkanı Davut Dursun yeni düzenlemeyi CNN TÜRK’e anlattı.

Şiddet ve cinsellik içeren dizi saatleri değişecek

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, her ay gelen şikayetlerin yüzde 50’nin üzerinde dizilerle ilgili olduğunu belirterek, çıkarılacak yeni yönetmelikte dizilere özel kriterler getirdiklerini anlattı. Çıkarılacak yönetmelikte dizilere ilişkin kırmızı çizgilerin milli ve manevi değerler, aile yapısına aykırılık, şiddet ve cinsellik olduğunu belirtti. Yönetmeliğe esas teşkil eden yeni RTÜK yasasında cezalar da ağırlaştırıldı.

Akıllı işaretler mecburi olacak
Cezaların yanı sıra denetimlerin de sıklaşacağını belirten Dursun, akıllı işaretlerin de yasal alt yapıya kavuşturulacağını söyledi. Dursun, "Bu yasada akıllı işaretleri kullanmayı mecburi olarak düzenledik. Yayıncılar program içeriğini anlatan belli sembolleri kullanmak zorundalar. Böylece akıllı işaretler ile izleyici önceden bilgilendirilecek. İzleyici şiddet ya da cinsellik içerip içermediğini bilecek çocuğuna izletmek istemeyen başka kanala geçebilecek. Ama daha da önemlisi içeriğe göre belli saatlerde belli yaş gruplarına yayınlanma kriteri geliyor" şeklinde konuştu.

Dursun, "7+", "13+" ve "18+" şeklinde yaş gruplarını tanımlayan akıllı işaretlerden "18+"yı taşıyan program ve dizilerin saat 20.00’de yayınlanamayacağını belirtti.

Akıllı işaretler programla belirlenecek
Akıllı işaretlerin belirlenmesi yayın kurumlarının kendi kriterlerine bırakılmayacak ve özel bir bilgisayar programı aracılığıyla yapılacak. Bu programa veriler girilecek ve program, dizinin veya filmin hangi akıllı işareti kapsadığını belirleyecek.

RTÜK'ün yeni uygulamasını olumlu karşılayanların yanı sıra dizilere sansür geleceği şeklinde yorumlayanlar da oldu.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER