› 
 › 
Pudra.com 20.10.2011

Şiddete karşı sözde değil özde tedbir

HSYK, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik genelgesinde koruma altına alınan kadının haftada bir evinde ziyaret edilmesini istedi.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik önemli bir genelge yayımladı. Genelgede şiddeti daha oluşmadan önleyecek ‘somut’ adımların ayrıntılı tarifi dikkat çekti.

Şiddete karşı sözde değil özde tedbir

HSYK tarafından çeşitli konularda toplam 33 genelge yayımlandı. Radikal gazetesinin haberine göre en dikkat çeken genelge ise aile içi şiddette olaylarına ilişkin oldu.

"Ailenin Korunmasına Dair Kanunun uygulanması" isimli genelgede, özetle şöyle denildi:

“Kadına yönelik aile içi şiddet en temel insan hakkı ihlalidir. Bu nedenle bu tür olaylarda cumhuriyet savcıları ivedilikle soruşturma açmalı. Ayrıca koruma kararı alınması için ivedilikle aile mahkemesi hakimine bildirimde bulunulmalı. Koruma tedbiriyle görevli kolluk, mağdureyi konutunda haftada bir kere ziyaret etmeli. Tedbirlerin mağdurenin 1. derece yakınları ile iletişim kurulması, komşularının bilgisine başvurulması, muhtardan bilgi alınması, konutun çevresinde araştırma yapılması gibi yerinde gözlem ve bilgilere dayanıp dayanmadığı mutlak suretle araştırılmalı.”

Genelgede koruma kararına uymayanlar hakkında yasal işlem yapılması da istenildi.

İşkence ve uzun tutukluluk için öneriler
HSYK, işkence suçuna ilişkin genelgede ise bu tür soruşturmaların kolluk tarafından değil bizzat savcılar eliyle yürütülmesini istedi.

Uzun tutuklulukla ilgili genelgede de tutuklusu bulunan dosyaların öncelikle sonuçlandırılması, dosyalar üzerine ‘Tutuklu–İş’ gibi bir ibarenin düşürülmesi istenildi.


Mesut Hasan Benli


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER