emel gocmen bozoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Facebook'tan profil fotoğrafı çalmak suç değilmiş!

Günümüzde son derece yaygın olarak kullanılan Facebook bazı istenmeyen olaylara neden olabilir. Emel Göçmen Bozoğlu Facebook'un bilmediğimiz yanını yazdı.

Günümüzde sahte Facebook hesapları son derece yaygın. Bu hesaplar da kullanılan fotoğraflar ise genellikle başka gerçek hesaplardan çalınmış fotoğraflardan oluşuyor.

Facebook'tan profil fotoğrafı çalmak suç değil

Kişinin kendi fotoğrafı üzerinde korunması gereken manevi bir hakkının olduğu bir gerçek. Her şeyden önce kişinin şahsına ait fotoğrafı kişiye ait bir kişisel veri. Hakkaniyet gereği bu verinin korunması gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak ne yazık ki  geçtiğimiz günlerde Yargıtay Facebook’ta herkese açık profil fotoğrafını çalmanın suç teşkil etmeyeceği yönünde bir karar verdi.

Dava konusu olayda bir kişi başkasının Facebook’a koymuş olduğu profil fotoğrafını çalarak sanki kendi fotoğrafıymış gibi kendisine ait Facebook sayfasından paylaştı. Fotoğrafı izinsiz kullanılan kişi ise suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine; fotoğraf çalarak kendi fotoğrafıymış gibi paylaşan kişi hakkında “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme” suçlarından dava açıldı. Mahkeme sanık hakkında mahkumiyet kararı verdi.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay ise mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay, söz konusu kararında internette Facebook hesabından paylaşılan herkese açık bir profil resminin kişinin özel hayatına ait bir unsur olamayacağını, zira rızayla herkese açık olarak paylaşılan bir fotoğraf için sahibinin o fotoğrafın başkalarınca görülmesi ve bilinmesini istemediğinden bahsedilemeyeceğini söyledi.  

Kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi suçu yönünden de değerlendirme yapan Yargıtay; fotoğrafın internette bir Facebook hesabından herkese açık profil resminden elde edilmesi ve fotoğrafın sahibine ait başkaca bir kişisel bilgiye yer vermeden sanığın kendi Facebook hesabına koyması nedeniyle hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yaymadan da söz edilemeyeceğini belirtti.

Böylece Yargıtay, Facebook’tan herkese açık olarak paylaşılan ve kişinin kendi görüntüsünü içerir bir fotoğrafın, başkaları tarafından alınarak kullanılmasında, “herkese açık paylaşım nedeniyle” kişinin zımni muvafakati olduğunu kabul etti. Kişinin, Facebook hesabının kendisine aidiyetini belirleyici, kimliğini tanıtıcı bir unsur olarak paylaştığı kendisine ait profil fotoğrafının, salt internetten genele paylaşım olgusundan hareketle başkalarınca çalınmasına baştan rıza gösterildiği şeklinde yorumlanmasını hukuken hatalı buluyorum.  

Ancak ne yazık ki Yargıtay’ın bu yorumu, en azından Yargıtay bu konudaki görüşünü değiştirene kadar Facebook’tan kişilerin şahsi fotoğraflarının başkalarınca çalınmasına  hukuken cevaz veren talihsiz bir karar oldu.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER