› 
 › 
Milliyet.com.tr 15.03.2011

Kadına soyadı özgürlüğü yasak

Anayasa Mahkemesi, evlenen kadının sadece kızlık soyadını kullanabilmesi için yapılan başvuruyu oyçokluğuyla reddetti. Kadınlar, evlenmeden önceki soyadlarıyla birlikte kocalarının soyadlarını da taşımak zorunda kalmaya devam edecek.

Milliyet.com.tr'de yayınlanan habere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Türkiye’yi kadınların evlenmeden önceki soyadlarını tek başına kullanmasına izin vermemesi nedeniyle tazminata mahkum etmesine rağmen, son düzenlemede AİHM yetkileriyle donatılan ve AİHM’den önceki son karar merci haline gelen Anayasa Mahkemesi, kadınlara soyadı özgürlüğü vermedi.

Kadına soyadı özgürlüğü yasak

Mahkeme, kadınların kocalarının soyadlarını taşıma zorunluluğuna ilişkin kanunun iptali istemini reddetti. Buna göre, kadınlar, evlenmeden önceki soyadları ile birlikte kocalarının soyadlarını da taşımak zorunda kalmaya devam edecek.

187. madde devam
Fatih 2. Aile Mahkemesi, kadının kocasının soyadını taşımasını zorunlu kılan Türk Medeni Kanununun 187. maddesinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, iptalini istedi. Anayasa Mahkemesi istemi oyçokluğuyla reddetti.

187. maddede “Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir” hükmü yer alıyor.

Fatih 2. Aile Mahkemesi’nin başvurusunda, erkeklerin de isterlerse eşlerinin soyadlarını alabilmeleri gerektiği görüşünü dile getirmişti. Başvuruda, düzenlemenin Türkiye’nin de taraf olduğu Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ne (CEDAW) de aykırı olduğu belirtilmişti. AİHM, 2004’te bu konuda Türkiye’yi tazminata mahkum etmişti.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER