› 
 › 
Eyvahbosaniyorum.com 05.01.2012

Tedbir nafakası nedir?

Tedbir nafakası hangi durumlarda alınır? Boşanma sırasında çocukların bakımı için hakim nasıl karar verir? İşte, Medeni Kanun'a göre tedbir nafakası...

Tedbir nafakası, Medeni Kanun (MK) madde 197/2 ve madde 169’da düzenlenmiş durumdadır. Bu nafaka, boşanma ve ayrılık davası açılmadan önceki dönemde evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin taraflarca yerine getirilmemesi, birlikte yaşamaya ara verilmesi halinde ve boşanma ve ayrılık davası açılması sırasında, hak sahibinin mali yönden desteklenmesi suretiyle evlilik birliğini kurtarmak amacıyla öngörülmüş bir nafakadır.

Tedbir nafakası nedir?

Ayrıca Medeni Kanun’un değişik maddelerinde tedbir nafakası mahiyetinde başka düzenlemeler de mevcuttur. Batıl bir evlilik hakim (meydana gelme şartlarında bir eksiklik bulunan evlilik) kararıyla sona erdirilebilir. Bu karara kadar geçerli bir evliliğin tüm sonuçlarını doğurur (MK madde 156).

Butlanla (geçersizlik) sakat evlilik sona erdirilinceye kadar eşler, MK madde 169 ve 197/2’nin tanıdığı nafaka talep etme ve ayrı yaşama haklarına sahip olacaklardır.

Çocuklar lehine de tedbir nafakasına hükmedilebilir. MK madde 185/2 gereğince, eşler, evlilik birliğinin devamı süresince çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermek mecburiyetindedir.

Hakim, boşanma ve ayrılık davası açılmadan önceki dönemde taraflardan birinin veya her ikisinin isteği üzerine aile sorumluluklarını yerine getirmeyen tarafı uyarır ve yükümlülüklerini yerine getirmeye davet eder. Yerine getirmemesi halinde, tedbir nafakasına karar verir.

Boşanma ve ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, çocukların bakımına dair gereken önlemleri kendiliğinden alır ve geçimine hangi ölçüde katkıda bulunacağı hakim tarafından belirlenir. Çocuğun bakımından kast edilen sadece maddi katkı değildir. Çocuğun ruhen ve bedenen gelişimi için gerekli tüm giderleri kapsar.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER