› 
 › 
Pudra 07.03.2012

Çalışan kadınlar ne istiyor?

Kadınlar, annelik durumunda esneklik ve pozitif ayrımcılık ile iş hayatına katılımın artacağını düşünüyor. Terfilerdeki eşitsizlik ise son bulmalı.

Kadınlar iş dünyasında en çok hangi durumlarda eşitsizlikle karşılaşıyor? Hangi koşullarda kadınların iş hayatına katılımı artıyor? Pozitif ayrımcılık kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesini sağlıyor mu?

Çalışan kadınlar ne istiyor?

Kariyer.net'in yaptığı anket çalışmasına göre kadınların en çok terfi durumunda eşitsizlik ile karşılaştıklarını ortaya çıktı. Pozitif ayrımcılığın kadınların iş hayatına katılımını artıracağı yönünde görüş bildiren katılımcılar, özellikle annelik durumunda kadınlara daha fazla esneklik sağlanması gerektiğine inanıyor.

Esnek çalışma saatleri kadının iş yaşamına katılımını artırır
Anket kapsamında katılımcılara yöneltilen “Sizce hangisi daha fazla kadının iş yaşamına katılmasını sağlar?” sorusuna, adayların yüzde 67’si esnek çalışma saatleri yanıtını verdi. Daha yüksek ücretler diyenlerin oranı ise yüzde 33.

Kadınlara annelik durumunda daha fazla esneklik sağlanmalı
Anket kapsamında katılımcılara “Kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesi için İK’cılar öncelikle ne yapmalı?” diye soruldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 46’sı "Annelik durumunda daha fazla esneklik sağlanmalı" dedi. "Yöneticilik için eşit fırsat sağlanmalı" diyenlerin oranı yüzde 38, "Ücretlerde eşitlik yaratılması" diyenlerin oranı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti.

Kadınlar terfilerde eşitsizlik oluğuna inanıyor
Katılımcılara yöneltilen bir diğer dikkat çekici soru “Sizce kadınlar iş dünyasında eşitsizlikle en çok hangi durumda karşılaşıyor?” sorusu oldu. Katılımcıların yüzde 65’i kadınların terfiler sırasında eşsizliğe uğradığını düşündüğünü belirtti. Yüzde 35’lük bir kesim ise ücretlerde kadınlara eşitsizlik yapıldığı yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların 55’i pozitif ayrımcılığın kadınların iş yaşamındaki koşullarını iyileştireceğine inanıyor. Buna karşın “Pozitif ayrımcılık sizce kadınların iş yaşamındaki koşullarının iyileşmesini sağlar mı? sorusuna katılımcıların yüzde 45’i bu soruya “Hayır” yanıtını veriyor.

Kadınlar esnek çalışma koşullarına erkeklerden daha fazla önem veriyor
Kadınların iş yaşamıyla ilgili yaşadıkları en önemli sorunların, çocuk ve yaşlı bakımı gibi ailevi sorumluluklardan kaynaklandığını gözlemlediklerini belirten Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Ülkemizde çocuk ve yaşlı bakımı kadınlara çok büyük bir sorumluluk getiriyor. Kadınlar bu sorumluluklar nedeniyle iş yaşamını sürdüremeyebiliyor, ara vermek zorunda kalıyor veya iş yaşamında daha az sorumluluk gerektiren rollere çekilebiliyor. Bu da her anlamda çok değerli bir potansiyelin kaybedilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle esnek çalışma koşulları, kadınlar için erkeklerden daha büyük önem taşıyor. Buradan yola çıkarak, iş dünyası kadınlar için daha fazla pozitif ayrımcılık uygular ve daha esnek çalışma koşulları sunabilirse, giderek daha fazla nitelikli kadın iş yaşamına katılabilecek” diyor.

Anadolu’da kadınların çalışma isteği yüzde 18 arttı
Kariyer.net’in kadın istihdamı üzerine yaptığı son araştırma ise Anadolu’daki kadınların, iş gücüne katılma isteği en hızlı artan grup olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma verileri son bir yılda Anadolu’daki kadınlardan gelen iş başvurularının yüzde 18 arttığını gösteriyor.

Son bir yılda Anadolu illerinde erkek adayların başvuru artış oranı yüzde 8 olarak gerçekleşti. Bu süre içinde İstanbul’dan gelen kadın adayların başvuru artış oranı yüzde 12, erkek adayların ise yüzde 10 oldu.

Rakamların Anadolu’daki kadınların artan iş gücüne katılma isteğini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu dile getiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “İnternetten iş aramak bu anlamda Anadolu’daki kadınlar için önemli bir fırsat. Çünkü internet, sağladığı kolaylıklarla kadınların kolayca tüm iş fırsatlarından haberdar olmalarını ve evden çıkmadan başvurularını gerçekleştirebilmelerini sağlıyor. Bu da giderek daha fazla kadının iş hayatına katılma isteğinde, onlara yardımcı oluyor” diye konuşuyor.

Kadın iş gücü eğitimli
Kariyer.net veritabanında yer alan kadınların özgeçmişleri Anadolu ve İstanbul olarak incelendiğinde, kadın adayların eğitim durumlarının Anadolu ve İstanbul’da önemli farklılıklar göstermediğini belirten Azoz, “Her iki bölgede de son derece nitelikli bir kadın işgücü göze çarpıyor. Araştırma sonuçları Anadolu’daki kadın adayların yüzde 47’sinin üniversite, yüzde 24’ünün lise mezunu, yüzde 23’ünün meslek yüksek okulu, yüzde 4’nün master ve doktora sahibi olduğunu ve yüzde 1’lik bölümün ise ilköğretim okulu mezunu olduğunu ortaya koyuyor” diyor.

En fazla iş talebi büyük şehirlerden
Kadın adaylar, iş fırsatları ve nüfus paralelinde büyük şehirlerde yoğunlaşıyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bursa, İzmir, Antalya ve Adana listenin üst sıralarında yer alıyor.

Kadınlar en çok sekreterliğe başvuruyor
Kadın çalışanların en çok tercih edildikleri pozisyonlara incelendiğinde sekreter, yönetici asistanı ve çağrı merkezi elemanı pozisyonlarının ilk sırada olduğunu hatırlatan Yusuf Azoz, “Son dönemlerde muhasebe elemanlarında böyle bir tercih olduğunu gözlemliyoruz. Diğer pozisyonlar ise mağaza veya genel satış alanlarında yoğunlaşıyor. Mavi yaka pozisyonlarda ise temizlik ve servis elemanı göze çarpıyor. Sektörlere bakıldığında ise mağazacılık, enerji ve turizm sektörleri ilk 3’te yer alıyor. Bunu inşaat, tekstil ve otomotiv takip ediyor” diyor.

Kadın çalışanların genel olarak iletişim ve arabuluculuk yetenekleri nedeniyle satış, müşteri hizmetleri gibi pozisyonlarda avantaj sahibi olduğunu söyleyen Azoz, “İnsan kaynakları, eğitim, reklam, halkla ilişkiler ve medya, basın yayın gibi iletişim alanlarında da yoğun olarak kadınların istihdam edildiğini gözlemliyoruz. Turizm de yine kadınlara önemli fırsatlar sunan bir sektör” diye konuşuyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER