› 
 › 
Pudra.com 07.01.2013

Doğru bir CV nasıl yazılır?

İstediğiniz iş için görüşme ayarlamanın yolu, etkili bir CV hazırlamaktan geçiyor. Peki, CV'yi yazarken nelere dikkat etmek gerekir? Yanıtı Fatmanur Erdoğan veriyor.

"Tonlarca CV arasından sıyrılmak zor. İş başvurusunda bulunup da cevap alamıyorsanız, bunun çeşitli sebebi olabilir" diyen Kariyeryolculugu.com'un kurucusu Fatmanur Erdoğan, bu sebeplerden birinin de CV’niz olabileceğine işaret ederek, başarılı bir CV hazırlamak için önemli olan üç noktayı şöyle açıklıyor:

Doğru bir CV nasıl yazılır?

Yeteneklerimizi anlatmak: CV’niz ilk 10 saniye içerisinde hangi alanda yetenekli olduğunuzu anlatırsa, yöneticinin ilgisini ve merakını kabartır. Hangi konuda yetenekli olduğunuzu bilmiyorsanız, bu zamana kadar çalıştığınız iş yerlerinde ne gibi konularda başarı kazandığınıza bakabilir ya da iş arkadaşlarınızdan sizi hangi konuda yetenekli bulduklarını sorabilirsiniz. İş aradığınız pozisyon için aranan özelliklerin hangilerinin sizde olduğuna da bakabilirsiniz. Güçlü alanlarınızı belirlediğinizde, CV’nizin en başına, maddeler halinde girin.

İş tecrübemizi ifade etmek:
Çalıştığınız iş yerlerinde yaptığınız işlerde elde ettiğiniz başarılar sizi diğer rakiplerinizden ayırır. Çoğu iş arayan bu kısma sadece iş yerini ve unvanını yazdığı gibi diğer bir çoğunluksa iş tanımını giriyor. Yöneticiler zaten pozisyonun gerektirdiği iş tanımını biliyorlar. Seçim yapmaları için sizin yaptığınız işlerde neyi farklı yaptığınız ve nasıl başarı elde ettiğiniz önemlidir.

Anlatım tarzınız "Dergilerin içeriğini hazırlıyordum" şeklinde olduğunda hakkınızda amatör bir kişi izlenimi bırakırken, "Dergi başlıklarının etkinliğinin sağlanması" tarzında bir cümle hem aktif hem de hedefi tanımlayan tarzda olduğundan, size puan kazandırır. Bu bölümde önemli olan yaptığınız tüm projeleri sıralamaktansa, yöneticinin dikkatini çekebilecek ve sizin yetenek ve yetkinliklerinizi öne çıkartan projelerin belirlenmesi olsun.

Kısa, net ve özgün olmak:
Eğitim ve tecrübelerinize bağlı olarak hazırladığınız CV’nin en fazla iki sayfa olması kendinizi net olarak ifade edebildiğinizi gösterir. Yeni mezun ve az tecrübesi olan öğrencilerin CV’sinin bir sayfayı geçmemesini öneririm. Tecrübeli olanlarınsa CV’lerinin ilk sayfasını çok verimli kullanmaları, ana sayfayı boş bilgilerle harcamaması kritik bir faktördür. Yeni mezunsanız, akademik bilgilerinizi öne çıkartarak hazırlayacağınız bir CV daha avantajlıyken, 10 yıl tecrübeli bir adayın iş deneyimlerini öne çıkartması daha faydalı olacaktır.

CV hazırlamak birkaç saatte yapılabilecek kadar kolay değil. Eğer CV’nizi hazırlamaya harcayacak vaktiniz yoksa, CV’nizi yolladığınız şirketlerin de size harcayacak vakitleri olmadığını farz edebilirsiniz. Şirketlere ulaşan CV’lerin çoğunun kendini ifade etmekte zorlanan, başarılarını ve çalışmalarını karşı tarafa aktarmayı unutmuş, stili özensiz ve ilgisiz duran kağıtlardan oluştuğunu söylesem, ne yapardınız?

Şirketler genelde aradığı özelliklere sahip kişileri bulamamaktan şikayetçi oluyorlar. Bir dolu CV var ama içinde elle tutulan, okumaya değer olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Belki de yetenekli aday çok ama yeteneği anlatabilmek de farklı bir yetenek gerektiriyor.

Herkesin CV’sini en az bir tanıdığı, bu konuda yardımcı olabileceğine inandığı arkadaşı ile birlikte hazırlamasını ya da profesyonel destek almasını öneririm. Mükemmel olarak hazırladığınızı düşündüğünüz bir CV’niz bile olsa, en az bir farklı gözün de görmesi ve görüş vermesi sizi sadece daha da başarılı yapar.

Unutmayalım, CV sadece iş görüşmesi kapmak için yazılır. Daha fazlası için değil!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER