@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 01.12.2016

Nobel ödüllü kişilerden başarı tavsiyeleri

Hayatta başarılı olmanın yolu yaptığınız işe karşı duyduğunuz tutku ve doğru ekipten geçiyor. Nobel Ödülü sahiplerinin başarı sırları Pudra.com'da.

Amacınız Nobel'i kazanmak olmayabilir ama her insan hayatta bir şekilde başarı elde etmek ister. Kariyerinizde, aşk hayatınızda, sporda... Hangi konuda başarılı olmak isterseniz isteyin size yol gösterecek ilkeler değişmiyor aslında. Doğru insanlarla birlikte olmak, tutkuyla çalışmak, risk almak her koşulda başarıyı getiriyor. İşte Nobel ödülü sahiplerinin başarı hikayeleri ve sırları...



Nobel ödüllü kişilerden başarı tavsiyeleri
Tutkunuzu bulun

Nobel ödülünü kazananlara sırlarının ne olduğu sıkça sorulur. Cevapları ise her zaman aydınlatıcı olmayabilir. Robert Laughlin (Fizik,1998) “Eğer, beni Nobel Ödülü’ne götüren şeyin ne olduğunu bilseydim bile, size söylemezdim” diyor.  Bu yüzden ödül alan kişilerin hayatlarını incelemek daha öğretici ve hepsinin ortak bir özelliği var: İşlerine tutkuyla bağlılar.

Alan MacDiarmid (Kimya, 2000) şu şekilde anlatıyor: “Hepimiz yaşamak, yemek, uyumak, rüya görmek zorundayız. Bu tamamen bir tutulma olmalı.” Ama kişinin önce tutkusunu keşfetmesi lazım. “Sizi neyin mutlu ettiğini bilmek zorundasınız, yaptığınız hangi iş cuma olduğuna sevinmek yerine ‘çok şükür bugün Pazartesi’ demenizi sağlıyor.” diyor Leon Lederman (Fizik, 1988). Richarda Feynman (Fizik, 1965) ise “Sizi neyin büyülediğini bulmak için çalışın. Bunu bulduğunuzda, hayat boyu sürecek işinizi bulmuş olursunuz.”


Entelektüel bağımsızlığınızı geliştirin

Bertrand Russell (Edebiyat, 1950) “Tuhaf görünmekten korkmayın, bugün kabul edilen her görüş zamanında tuhaftı.” diyor. Ödül alan birçok kişi de bu tavsiyeyi tekrarlıyor. Linus Paulling (Kimya, 1954; Barış, 1962) “Yaşlı ve seçkin birisi sizinle konuştuğunda onu dikkatlice ve saygıyla dinleyin ama ona inanmayın. Asla kendi bildikleriniz dışında bir şeye güvenmeyin” diyor.

Paul Lauterbur (Tıp, 2003), Stockholm’de verdiği Nobel konferansında izleyiciye, “Bilim adamları arasında şöyle bir söz vardır, en az üç Nobel ödüllü bilim adamı size bunun yanlış olduğunu söylemeden, gerçekten iyi bir fikriniz olduğunu bilemezsiniz.”başarı tavsiyeleri

Risk Alın

Winston Churchill (Edebiyat, 1953) savaş dönemi konuşmasında “Gençlikte risk almaktan daha güvenli bir şey yoktur” diyerek paradoksu ortaya koydu. Werner Forssman (Tıp, 1956) 1930’larda Almanya’da genç bir tıp stajyeriyken, bir akşam tek başına çalışıyordu. Dirseğini anestezi altına alıp damarına bir kateter uyguladı ve kalbin içine girdiğini hissettiğinde röntgenini çekti. Ertesi sabah, hastane müdürüne bunu anlattığında kovuldu. Savaşın ardından ise bu prosedürüyle Nobel Ödülü aldı.

Barry Mashall da benzer bir yöntem denedi. Mide ülserinin sebebini bulmak için bir milyar bakteriyi karıştırıp içti, yardımcısı ölmesini bekliyordu. Ama sonuç olarak önemli bir tıbbi buluş gerçekleşti.


Doğru arkadaşı bulun

Francois Jacob (Tıp, 1964) Nobel Ödülü’ne giden yolda Andre Lwoff’un desteğini aldı ve “Araştırma sanatının en önemli kuralı doğru patronu bulmak. Lwoff bana her zaman olumlu ve sevecen davrandı. Beni övmeyi, cesaretlendirmeyi ve takdir etmeyi hiç bırakmadı” diyor. Albert Camus (Edebiyat, 1957) hayatının ilkokul öğretmeni tarafından tarafından kurtulduğunu söylüyor. 

Çalışma arkadaşları da başarı için çok önemli. Nobel'i kazanan tek psikolog Danile Kahneman (Ekonomi, 2002), İsrailli bilişsel psikoloji uzmanı Amos Tversky ile uzun süre çalıştı. “Sadece birlikte eğlenmiyorduk. Kısa sürede, Amos’un benim zor bulduğum her şeye çare bulduğunu fark ettim. Biz bir takımdık ve on yıldan uzun süre böyle kaldık.”

başarı tavsiyeleri
Tutkuyla Çalışın

“Tutku olmadan deha bir hiçtir” diyor 1901’de ilk Edebiyet Nobel’ini alan Theodor Mommsen. Riccardo Giacconi (Fizik, 2002) ise “Hayatınızı ortaya koymadığınız sürece hiçbir şey elde edemezsiniz” diye açıklıyor tutkuyla çalışmayı. Nobel kazananların bu kadar çok çalışabilmelerinin sebebi ise işlerini sevmeleri aslında.

Barbara McClintok (Tıp, 1983) “Durmayı hiç düşünmedim ve uyumaktan bile nefret ettim. Daha iyi bir hayat düşünemiyorum.” diyor. Barış Ödülü alanlar da aynı özveriyle çalışıyorlar. Aung Suu Kyi (Barış, 1991) ya da Malala Yousafzai (Barış, 2014) sakin adanmışlıklarının altında yatan tutku olmadan dinlenemez.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Zor yoldan öğrenmek zorunda kaldığımız 20 hayat dersi
Hayatta bazı şeyleri zor yoldan öğrenmek zorunda kalırız. Her kadının tecrübe ederek öğrenmesi gereken 20 zorlu hayat dersini Pudra.com yazdı.

Parayla satılmayan sizi mutlu edecek 100 şey
Mutluluğu uzaklarda arıyorsanız bu yazı sizin için! Hiçbir maddi karşılığı olmayan ama dünyanın en büyük hazinelerinden bile daha kıymetli, mutluluk kaynağı 100 şey Pudra.com’da!

Hayatınızı ne kadar iyi yönetiyorsunuz?
Hayatın zorluklarına karşı nasıl davranıyorsunuz? Hayatınızı yönetmede ne kadar başarılısınız? Bu test size hayatınızı ne kadar iyi yönetebildiğinizi gösterecek.

Başarıya ulaşmanıza engel olan 8 yanlış düşünce
Motivasyonunuzu yüksek tutmak ve başarıya ulaşmak için uzak durmanız gereken 8 düşünceyi Pudra.com sizler için yazdı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER