› 
 › 
Milliyet 03.10.2011

Tablet bilgisayar nedir? Alırken neye dikkat etmeli?

Tablet bilgisayarlar kime uygun? Kimlere uygun değil? Sadece tablet pc kullanarak bütün işlerini halletmeniz mümkün mü? Tablet almadan önce bilmeniz gerekenler bu yazımızda...

Tablet bilgisayar çeşitleri hızla artıyor. Pek çoğumuzun aklına gelen bir soru var: Acaba tablet pc'ler bana uygun mu? Tablet alırsam dizüstü bilgisayara ihtiyacım kalmaz mı? gibi... Milliyet'in teknoloji yazarı Şahin Ekşioğlu bu konuyu incelemiş. Tablet pc konusunda kararsız kalanlara harika öneriler sunan bu yazı pudra.com'da...

Tablet bilgisayar nedir? Alırken neye dikkat etmeli?

Tablet PC Kime uyar kime uymaz?
Bir tablet PC fırtınasıdır gidiyor. Peki tablet PC’ler gerçekten de bu kadar tantanayı hak ediyor mu? Bu cihazlar kimler için ideal, kimler için gereksiz... Tablet PC’ler aslında neredeyse dizüstü PC’ler kadar eski bir geçmişe sahip. Apple bu işe el atana kadar uykuda olan bu PC biçimi, iPad’in çıkışıyla fenomen haline geldi. Eski tablet PC’lerde masaüstü işletim sistemlerinin kullanılması yüzünden başarısız bir kullanıcı deneyimi varken, Apple; mp3 çalar ve cep telefonu için tasarladığı işletim sistemi, iOS’u tablet PC’ye adapte edince, ortaya kullanımı çok kolay ve pratik bir cihaz olan iPad çıktı. iPad’in başarısını gören diğer üreticiler de boş durmadı ve yaklaşık bir yıl sonra piyasayı farklı markalara ait tablet PC’ler doldurdu. Çoğunlukla Android işletim sistemiyle çalışan bu tablet PC’ler sayesinde her keseye göre bir tablet PC bulmak mümkün hale geldi.

İLK GÖRÜŞTE AŞKA İNANANLARDAN MISINIZ
Dizüstü PC’ler masaüstü PC satışlarını düşürmüştü. Dizüstü PC’ler ise netbook’ların kurbanı oldu. Tablet PC’lerin de netbook satışlarını düşürdüğünden yola çıkarak besin zincirinin tepesinde konumlandırılmaları şu an için pek de yanlış sayılmaz. Kesin olan bir şey varsa; en popüler PC’lerin şu anda tabletler olduğu. Peki bu PC’lerin bu kadar ‘havalı’ olması ne kadar gerçekçi. Modaya uyup bir tablet PC satın almalı mı? Yoksa canım cicim günlerinden sonra yeni aldığınız tablet PC’yi bir kenara atıp eski PC’nize mi döneceksiniz? Şimdi gelin, tablet PC’ler genelde hangi kullanıcılara hitap ediyor bir göz atalım.

ALIN!!!



Sosyal ağ canavarları
Eğer Facebook, Twitter ve Friendfeed gibi sosyal ağlarda bolca zaman geçiriyorsanız, tablet PC’leri ve sağladıkları olanakları seveceksiniz.

Bazı meslek grupları
Örneğin turist rehberleri ya da garsonsanız yani hizmet sektöründe çalışıyorsanız tablet PC’ler sizin için biçilmiş kaftan.

Öğrenciler ve çocuklar
Gerek kullanım kolaylığı, gerekse güvenlik konusundaki risklerin nispeten az oluşu, tablet PC’leri çocuklar ve gençler için ideal hale getiriyor. Ayrıca dokunarak kontrol edilmeleri sayesinde, bu cihazların yaratıcılığı körükleyen bir yapısı olduğu ortada.

Uzun süre mobil olanlar
Tablet PC’lerin en büyük avantajlarından biri uzun pil süreleri. Dolayısıyla bu cihazlarla, dizüstü PC’lere nazaran daha uzun süre internette sörf yapmak, hatta film izlemek mümkün.

Kitap kurtları
Tablet PC’lerde gazete, dergi ya da kitap okumak tam bir keyif. Dahası bazı yayınların tablet PC’lere özel versiyonları da mevcut.

ALMAYIN!!!



Windows bağımlıları
Windows’a özel bazı yazılımlar sizin için olmazsa olmazsa, tablet PC’ler uygun olmayabilir. Windows yüklü tablet PC modelleri var. Fakat bu konudaki seçenekleriniz son derece sınırlı. Ayrıca dokunmatik ekran güzelse de bazı yazılımları kullanmanın en iyi yolu fare olabilir.

Damardan oyun tutkunları
Tablet PC’ler için zengin bir oyun koleksiyonu var. Fakat alıştığımız PC’lerin oyunlar konusunda geldiği nokta inanılmaz. Oyun konusunda iddialı bir kullanıcıysanız, tablet PC’ler, sizi kısa bir süre sonra tatmin edemeyebilir.

Yazarlar
Uzun uzun yazılar yazıyorsanız, tablet PC’lerin sanal klavyesi size yetmeyecektir. Bu durumda size gerçek anlamda klavye sunacak bir dizüstü PC daha uygun olabilir. Tabii biraz paraya kıyıp aksesuvar olarak tablet PC klavyesi de satın alabilirsiniz.

Büyük ekranseverler
Tablet PC’ler, ekran boyutları konusunda oldukça mütevazı bir tablo çiziyor. Dahası ekran çözünürlükleri de dizüstü PC’lere göre düşük. Dolayısıyla nispeten küçük ekran sizi sıkacaksa tablet PC’leri es geçebilirsiniz.

Büyük dosyalarla çalışanlar
1 GB’a kadar sistem belleği ve 64 GB’a kadar depolama alanı sunmaları yüzünden, büyük boyutlu dosyalarla haşır neşir kullanıcılar, tablet PC’lerde rahat edemeyebilir.

TABLET VE DİZ ÜSTÜ BİRLİKTELİĞİ
Tablet PC’ler şık cihazlar, bu doğru. Fakat çoğu cihazdaki gibi pek çok avantaja karşın bir o kadar da dezavantajları bulunuyor. Kesin olan şu ki; tablet PC, dizüstü PC’nin yerini tam tutamıyor. Eğer tablet PC’lerin kullanıcı deneyimi sizi çok etkilediyse, satın almadan önce kullanım amaçlarınızı gözden geçirmenizde fayda var. Bu noktada bilmeniz gereken; çoğu tablet PC kullanıcısının aslında dizüstü PC de kullandığı. Dolayısıyla satın aldığınız tablet PC’nin tüm mobil bilgisayar ihtiyaçlarınızı karşılamasını beklemeyin. Hatta muhtemelen bazı durumlarda hem dizüstü hem de tablet PC taşımak zorunda kalabilirsiniz.

AKILLI TELEFONLAR TAHTINI SALLIYOR
Yazının başında PC’lerdeki besin zincirinden bahsedip tablet PC’yi bu zincirin tepesine yerleştirmiştim. Peki tablet PC’yi tahtından edecek muhtemel cihaz nedir derseniz, cevabın cebinizde olduğunu söyleyebilirim. Doğru tahmin ettiniz. Akıllı cep telefonlarından bahsediyorum. Öte yandan tablet PC satışları hala ciddi anlamda yükselişini sürdürüyor, hatta altın çağını yaşıyor. Keza akıllı cep telefonları da öyle. Dolayısıyla bu iki cihazın her zaman için, savaşmak yerine iyi geçinmeyi öğrenme ihtimali de mevcut.

Şahin Ekşioğlu, Milliyet


Etiket: teknoloji
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER