11.10.2017

Çocuğunuzla Kıyafet Kavgası Yapmayın

3-4 yaşından itibaren çocuklar artık bir birey olduklarının farkına varıyorlar. Bu da onları kendi tercihleri konusunda inatçı hale getirebiliyor.

Bir birey olduğunun farkına varan ve kendi istekleri konusunda diretmeye başlayan çocuklar ebeveynlerini bazı konularda çok zor durumlarda bırakabiliyor. Bunun en önemli göstergesi, evdeki kıyafet savaşları. Yazın ortasında en sevdiği botunu ya da paltosunu giymek isteyen ya da kışın ortasında tütüsü ve en rahat ettiği terliği ile sokağa çıkmaya çalışan çocuklar yüzünden ebeveynler oldukça sıkıntı yaşıyor. 

Çocukla kıyafet kavgası

Bir çocuğun kendi tercihlerinin olması çok önemli ve kendi özgür iradesi ile istediklerini giymek hakkı. Ancak bu her zamam mümkün olmuyor. En basit örneği, kış mevsiminde çok ince kıyafetler giymek istemesi ve hastalığa açık hale gelmesi ya da yazın ortasında ona pişik yapacak kalınlıkta bir kazağı giymeye çalışması. Tabii bir de artık ayağına küçük gelen en sevdiği ayakkabının içine girmeye çalışması... Fakat bunu çözmenin bir yolu var.

Çocuğunuzla kıyafet konusunda çok fazla tartışıyorsanız onunla nasıl iletişim kurmanız gerektiği ile ilgili tüm detaylar Pudra.com'da.

Çocuğunuz kıyafet konusunda inatçıysa...
  • Planlı olun. Çocuklar düzeni severler ve onun korunmasını isterler. Bu nedenle bir önceki günden gidilecek yeri ve kıyafetleri seçmeniz en doğru olanı.
  • Evden hazırlanıp çıkmadan önce ona kıyafetlerini seçmesi için zaman tanıyın. Apar topar çıkmayın, işleri aceleye getirmeyin.
  • Çocuğunuza seçenek sunun. Kendi istediklerinizi değil, alternatifleri gösterin ve istediği kombini yapmasına izin verin. Unutmayın, çocuğunuz sizin kopyanız değil, ayrı bir birey ve size göre uyumsuz da olsa, o kıyafetlerlerle kendi dolaşacak. Kendini ifade etmesine olanak tanıyın.
  • Gideceğiniz yere uygun olmayan bir kıyafet seçmemesi için orada nasıl rahat edeceğini anlatın. "Bir oyun grubuna gidiyoruz ve orada rahat hareket etmek isteyeceksin. Bu nedenle dolabından rahat bir şeyler seçmen iyi olur." gibi...
  • Çocuğunuzla çatışmaya girmek üzereyseniz, önce bir nefes alın ve ses tonunuzu düzenleyin. Öfkeli bir tavır yerine yumuşak ve uzlaşmacı bir ses tonu yakalamaya çalışın.
  • Ona sürekli "hayır" demeyin. Sizin için önemsiz de görünse, çocuğun kıyafet konusunda kendi tercihlerini yerine getirebilmesi de özgüveni ile ilgili önemli bir adım. 
  • "Giymezsen arabalarınla oynayamazsın, arkadaşlarınla ip atlayamazsın" gibi tehdit ifadelerinden kesinlikle kaçının.
  • Bir kıyafet tartışmasında amaç kimin güçlü olduğunu göstermek değil, ona elde edemeyeceği bir şeyden vazgeçmesi gerektiğini göstermek olmalıdır. Unutmayın, çocuğunuz sizden güçsüz değil, sadece yaşı küçük ve hayat içinde öğrenmesi gereken şeyler var.
  • Eğer gerçekten çok uygunsuz bir kıyafet giymek istiyorsa, o kıyafeti sizin de çok beğendiğinizi ancak gidilecek yerin, mevsimin buna uygun olmadığını açıklayın. Kendinizden örnekler verin.

Çocuğunuzla kıyafet seçimi krizlerini önlemenin püf noktaları
  • Çocuğunuzla kıyafet seçimi artık bir krize dönüşmüş durumdaysa, onunla oyun şeklinde bir haftalık giyim programı oluşturun. Bunu evde sakin, iyi iletişim kurduğunuz geniş bir vakitte planlanlayın. Okula, spora, sokağa giyeceği kıyafetlere günleri etiketleyin, birlikte bir sıraya koyun. Bir pazartesi kazağınız, salı montunuz olsun. 
  • Çocuğunuzun çok sevdiği ve her yerde giymek istediği bir kıyafeti varsa, onu her zaman temiz, ütülü tutun. Kirlide diye giyemediği bir kıyafet nedeniyle çocuk normalden daha fazla tepki verebilir. Böylece gereksiz krizleri önlemiş olursunuz.
  • Vee en önemli püf noktası: Mevsime uygun olmayan tüm kıyafetleri dolaptan kaldırın! Terlikler, botlar, montlar, sweatshirtler, her şey... Çocuk, dolabında gördüğü her kıyafetini giyebileceğini düşünür. Onun için mevsimin önemi yoktur. Bu nedenle çocuğunuzun hasta ya da pişik olmasını önlemek istiyorsanız, dolabında sadece o mevsime kıyafetleri olsun. Böylece size göre uyumsuz olsa da en azından o mevsime uygun kombinler yapacaktır. 
Çocuğunuzla kıyafet kavgası yapmayın

İlgili yazılar
Çocuğumla nasıl iletişim kurabilirim?
Psikolog Başak Dönmez, yaşanmış diyaloglara dayalı önerileri ile çocuğunuzla iletişim kurmanızda size yardımcı oluyor.

Çocuğunuzla iletişimizi değiştiren sihirli cümleler
Çocuklarımızla konuşurken söylediğimiz cümleler onlara farklı mesajlar veriyor. Pedagog Gözde Erdoğan, çocuklarla iletişimde sihirli cümleleri anlatıyor.

Anne ile çocuk arasındaki 9 iletişim hatası
Yanınızda yatmak isteyen çocuğunuza, “Senin inatçılığından bıktım” mı dersiniz, “Yatağında uyursan büyürsün” mü? Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, bu örnekten yola çıkarak anne-çocuk arasındaki iletişim hatalarını analiz ediyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER