10.02.2023

Depremzede çocuklar için koruyucu aile olma şartları

Ailelerine ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kuruldu ve bu çocuklara koruyucu aile olmak isteyenler e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabiliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, afet bölgelerinde ailelerine ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kurulduğunu ve bu çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden başvuruda bulunabileceğini açıkladı.

Depremzede çocuklar için koruyucu aile olma şartları

Merkezi Kahramanmaraş olan ve 10 ilde birden büyük travmaya yol açan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem sonucunda bütün ülke yasa boğuldu. AFAD, AKUT, Ahbap gibi kuruluşların sahada aktif görev aldığı depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, işin bir diğer önemli boyutu ise depremde ailesini kaybeden çocukların akıbeti. İşte bu nedenle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, afet bölgelerinde ailelerine ulaşılamayan çocuklar için çağrı merkezi kurulduğunu ve bu çocuklara koruyucu aile olmak isteyenlerin e-devlet üzerinden başvuruda bulunabileceğini açıkladı.

Depremde enkaz altından çıkarılan çocuklar öncelikle sağlık kuruluşlarına götürülüyor ve çocukların hepsi belli bir numarayla kayıt altına alınıyor. Sonrasında çocuğu arayan soran var mı diye bakılıyor. Sağlık kuruluşunda yatarak tedavisi gerekiyorsa veya yoğun bakım gerekiyorsa bu servislerde tedavi altına alınıyorlar. Tedavi bittikten sonra süreci, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı devralıyor ve sürece Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü de dahil oluyor. 

İlk etapta çocuğun ailesi, birinci dereceden yakınlarının gelmesi bekleniyor. Çocuğu almaya gelen aile, çocuğun ailesi olduğunu ispat ederse, çocuk ailesine teslim ediliyor. Ancak çocuklar, çocuğun halası, teyzesi, amcası, dayısı olduğunu ifade eden kişilere teslim edilmiyor. Akraba da olsa bu kişiler için koruyucu aile prosedürü uygulanıyor. 

AKRABASI OLSANIZ DA ÇOCUK DOĞRUDAN TESLİM EDİLMİYOR

Eğer bu akrabalar çocuğu sahiplenmek istiyorlarsa, yani koruyucu aile olmak istiyorlarsa başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bu kişiler başvurduktan sonra bakılıyor, değerlendirmeye alınıyor, olumluysa koruyucu aile olabiliyorlar.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ÇAĞRI MERKEZİ NUMARASI

Rekafatçisi olmadığını gördüğünüz çocuklar veya çocuğunu aramakta olan aileler için çağrı merkezinin numarası 0501 730 10 50. 50'den 60'a kadarki tüm numaralar bu çağrı merkezine ait. 

KORUYUCU AİLELİK NEDİR?

Çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında kalamayan ve bakımı sağlanamayan çocukların aile ortamında yetişmesi ve bakımının sağlanması için Aile Bakanlığı'nın detaylı incelemelerinin ardından gerekli şartları sağlayan ailelere verilmesiyle koruyucu aile hizmeti sağlanıyor. Koruyucu ailede olan çocuk devlet korumasında ve takibinde, biyolojik ailesinin kütüğünde kalmaya devam ediyor.

KORUYUCU AİLE OLMA ŞARTLARI

Koruyucu aileliğe başvurabilmek için TC vatandaşı olmak, 25-65 yaş aralığında olmak, Türkiye’de ikamet etmek, düzenli gelir sahibi olmak, en az ilkokul mezunu olmak temel şartlar arasında. Bekarlar ve biyolojik çocuk sahibi olan kişiler de koruyucu aile olabiliyor.

Koruyucu ailelerde, evlat edinme prosedürlerinden farklı olarak çocuğun yaşına, sayısına, özel gereksinimine göre değişen koruyucu aile ödemesi yapılıyor. Aile ile sürekli temas halinde olan kurumdaki sosyal hizmet uzmanı da yaşanabilecek problemlere karşı destek mekanizması görevi görüyor.

KORUYUCU AİLE PROSEDÜRÜ NEDİR?
  • Koruyucu aile olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden veya ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri'ne şahsen başvuru yapması gerekiyor. 
  • Bu süreç içinde çocuklara devlet sahip çıkıyor. 2-3 ay süresince, çocuğun ailesi gelirse, devlet çocuğu ailesine teslim ediyor. 
  • Refakatsiz çocuklar, Bakanlığın gözetimindeki mevcutta bulunan koruyucu ailelerin yanına yerleştiriliyor.

​BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Evinizin altından fay hattı geçiyor mu?
Türkiye'nin gündemi şu anda "Fay hattı sorgulama 2023: Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunun cevabında...

Depremde hayat kurtaracak öneriler
Depreme yatağımızda, evde, otoparkta veya yolda yakalanırsak ne yapabiliriz? Deprem sırasında hayat üçgeni nasıl oluşturulur?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER