@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 27.10.2015

Beyaz gürültü bebeklerde duyma sorunları yaratır mı?

Bebeklerin rahatça uyumasını sağlayan beyaz gürültü, duyma sorunlarına yol açabilir mi? Pudra.com araştırdı.

Beyaz gürültü (white noise) veya beyaz ses kulağa hoş gelen deniz dalgası, yağmur, elektrik süpürgesi, rüzgar sesi, radyo dalgası, duş sesi gibi rahatlatıcı seslere verilen ad. Aslında adı gürültü olsa da, bu sesler çok rahatlatıcı bir frekanstan geliyor. Bebeklerin bir yaşına kadar beyaz gürültü eşliğinde uyuması onları çok rahatlatıyor. Bunun sebebi ise beyaz gürültünün, bebeğin anne karnındayken duyduğu uğultuya çok benzemesi. Bebek bu sesleri duyduğu zaman sakinleşiyor ve kendini güvende hissediyor. Bebeklerin rahat bir uyku uyuyabilmesi için tasarlanmış beyaz gürültü makineleri de var. Beyaz gürültü keşfedildiğinden beri içinde elektrik süpürgesi sesleri olan CD’ler veya internette bulabileceğiniz beyaz gürültü ses dosyaları mevcut. Youtube’da da bir saatlik beyaz gürültü setleri var. Bu sesleri bebeğiniz uyurken ona dinleterek rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

Beyaz gürültü bebeklerde duyma sorunları yaratır mı?
 

Beyaz gürültünün faydaları

Beyaz gürültü bebekler üzerinde çok rahatlatıcı bir etkiye sahip. Aslında siz de yağmurlu bir gecede yağmur sesiyle ne kadar rahat uyuduğunuzu hiç düşündünüz mü? Bu belki de bebeklikten kalan bir alışkanlık ama beyaz gürültü biz yetişkinler üzerinde de rahatlama sağlıyor. Beyaz gürültünün bebekler üzerindeki faydaları şunlar:
  • Beyaz gürültü, bebeği rahatlatıyor, stresini azaltıyor. Sadece uyurken değil, gün içinde onu strese sokabilecek her şeyden beyaz gürültü sayesinde uzaklaşabiliyor.
  • Beyaz gürültü bebeklerin daha rahat uykuya dalmasını sağlıyor. Ayrıca bebeklerin uykusunun bölünmesini de engelliyor. Beyaz gürültü ile uyuyan bebek dışarıdan gelen seslerden de etkilenmiyor.
  • Beyaz gürültü bebeklerin daha az ağlamasını sağlıyor çünkü bu ses bebek ağlamasını bastırıyor ve bebekler susuyor.
  • Beyaz gürültü, Ani Bebek Ölümü Sendromu’na (SİDS) karşı bebeği koruyor.
  • Özellikle kolik bebeklerde beyaz gürültü sakinleştirici etki gösteriyor. 
  • Beyaz gürültü ebeveynlerin de rahat uyumasına yardımcı oluyor.
 

Beyaz gürültü bebeklerde duyma sorunlarına yol açabilir mi?

Beyaz gürültünün ne kadar faydalı ve rahatlatıcı olduğu kanısı genel olarak yaygın olsa da, bazı uzmanlar uzun süreli olarak bu seslere maruz kalmanın bebeklerde duyma sorunlarına yol açabileceğini iddia ediyor. Science Magazine’de yayınlanan bir makalede, Dr. Edward Chang ve Dr. Michael Merzenich’in fareler üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, beyaz gürültü beynin duyma merkezinin geç gelişmesine sebep oluyor. Uzun süre beyaz gürültüye maruz kalan, beyaz gürültü ile uyuyan çocuklarda duyma sorunları yaşanabiliyor. Ayrıca beyaz gürültü makinelerinin çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Bu makinelerde üst sınır 85 db olarak belirlenmiş durumda ancak bazen bu frekansın üstüne geçilebiliyor ve bu da bebeklerde duyma sorunlarına yol açabiliyor. Araştırmayı gerçekleştiren doktorlar bebeğin uzun saatler durmadan beyaz gürültüye maruz kalmak yerine, her gün bir miktar dinlemesinin daha doğru olduğunu savunuyorlar.
 

Beyaz gürültüyü nasıl bırakmalı?

Beyaz gürültü alışkanlık yapar mı? Beyaz gürültüyü ne zaman bırakmak gerekir? gibi sorular kafanızı kurcalayabilir. "Mahallenin en mutlu yumurcağı" kitabının yazarı Dr. Harvey Karp, bu konuda endişelenmemek gerektiğini söylüyor. Dr. Karp, bebeklerin doğumu takip eden ilk aydan itibaren beyaz gürültüye başlayabileceğini, birinci yaş günü ve sonrasında da devam edebileceğini açıklıyor. Eğer artık beyaz gürültüyü bırakması gerektiğini düşünüyorsanız, her gün sesini biraz daha kademe kademe kısarak beyaz gürültüyü bebeğinizin rutininden çıkarabilirsiniz.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Bebeklerde uyku düzeni
Bebekler uykuya nasıl hazırlanır? Bebekler kaç saat uyur? Bebeğin odasını ne zaman ayırmak gerekir? Yanıtları Pudra.com'da.

Bebeklerde gaz sansıcı neden olur?
Bebeklerde kolik ne zaman başlar, ne kadar sürer? Gaz sancısı çok olan bebeği doktora götürmek gerekir mi?

​Bebeklerin uyku sorununa çözüm: Sleep Lady Metodu
Çocuk ve Aile Terapisti Kim West'in geliştirdiği "The Sleep Lady Metodu", ailelerin çocuklarının uyku saatlerini düzenlemelerini sağlayan, adım adı ilerleyecekleri bir yöntem.

​Bebeklerin anne karnındaki ruhsal gelişimi
Hamilelikte ruh halinizin, yediklerinizin, dinlediğiniz müziğin bebeğin gelişimini etkilediğini biliyor musunuz?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER