17.11.2017

Prematüre bebek anneleri nelere dikkat etmeli?

Dikkat isteyen prematüre bebek bakımında annenin alması gereken önlemler nelerdir? Prematüre bebeği olan aileler hangi evrelerden geçer? Detaylar Pudra'da.

Prematüre doğan bebeklerde enfeksiyon, beslenme sorunları, uyku düzensizliği ve cilt problemleri sıkça görülebiliyor. Ayrıca hastaneden erken çıkma; bebeğin genel durumunun bozulmasına ve tekrar hastaneye yatırılması gereksinimine yol açabiliyor ve bu durum bebeğe olduğu kadar aileye de ilave bir stres kaynağı oluyor. Bu nedenle yenidoğan doktorlarının belirtiği ideal olan zamanda bebeğin prematüre bakım ünitesinden taburcu olması gerekiyor. Bunun dışında, evine bebeğiyle dönen annenin de evde prematüre bebek bakımı hakkında bilgilenmesi mühim. İşte evde prematüre bakımı hakkında bilmeniz gerekenler...

Prematüre bebek aileleri nelere dikkat etmeli?

Hassasiyet isteyen prematüre bebek bakımında annenin alması gereken önlemler nelerdir, biliyor musunuz? Peki prematüre bebeği olan ailelerin yaşadığı evreler? Prematüre bebeklerde anne bebek arasındaki güven bağı çok önemlidir. Bebek ile anne arasındaki güven bağının kurulabilmesi için bebek doğar doğmaz ten tene temas olan kanguru bakımı başlatılmalıdır.

Kanguru bakımında, bebeğin üstünde sadece şapka ve alt bezi bulunur. Bebek annenin göğsüne yerleştirilir. Bu sayede prematüre bebekler sakinleşir, ağlamaları azalır ve solunumları düzelir. Annenin de sütü artmasıyla bebeklerin hastanede kalış süresi azalır ve bağışıklık sistemleri güçlenir.

PREMATÜRE BEBEĞİ OLAN AİLELERİN YAŞADIĞI EVRELER

Bebek taburcu olup eve geldikten sonra aileler 3 farklı dönemden geçer.

ÖFORİ DÖNEMİ: Evdeki ilk 6 haftalık süre. Bu dönemde ebeveynler anne-baba olmanın mutluluğunu yaşar ve çocuğun eve gelmiş olmasından dolayı sevinç içerisindedirler.

MUTSUZLUK DÖNEMİ: 6 ay kadar sürebilir. Bu dönemde aile çocuklarının düşündüklerinden daha küçük olduğunun, gelişmesinin daha geri olduğunun farkına varır ve bu sorunlarla baş edemeyeceğini düşünerek endişelenir.

KABULLENME DÖNEMİ: Bu dönemde anne ve baba, çocuklarını olduğu gibi ve hayatlarının doğal bir parçası olarak kabul etmeyi öğrenir ve normal hayatlarına döner. Çocuğun büyümesi ve gelişmesi normal veya çok hafif bir gelişme geriliği varsa, aile içindeki stres daha azdır ve normal hayata dönüş çok daha hızlı meydana gelir.

EVDE PREMATÜRE BEBEK BAKIMI NASIL YAPILIR?

Peki evde prematüre bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bunun için Pudra.com okurlarına özel farklı bir haber hazırladık ve bebek bakımında bilmeniz gerekenlere; prematüre bebeklerin vücut ısısını korumadan beslenmesine; mama veya anne sütünün hazırlanmasından temizliğine kadar her detaya değindik. Aşağıdaki haberi okuyarak prematüre bebek bakımı hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz:

BU HABERİ MUTLAKA OKUYUN: Evde prematüre bebek bakımı
Erken doğan prematüre bebeğinizin bakımı, beslenmesi, uykusu, kontrolleri, vücut ısısının korunması nasıl yapılmalıdır? 

BİR SONRAKİ DOĞUMDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Şunu da unutmamka gerekiyor: Daha önce prematüre doğum yapmış bir annenin, bir sonraki bebeğinde tekrar prematüre bebek riski taşımaması için bazı önlemler alması da önemlidir. 

PREMATÜRE DOĞUMLARIN ENGELLENMESİ İÇİN ANNENİN ALMALSI GEREKEN ÖNLEMLER
 
  • Prematüre doğumların engellenmesi için annenin sağlıklı beslenmenin ve sigara kullanmaması gerekir.
  • Önceden prematüre doğum yapmış anne adayları hamilelik sırasında rahim kasılmalarını engelleyici ilaç (progesteron) kullanmalıdır.
  • Rahim ağzı gevşekliği saptanırsa rahim ağzı serklaj yöntemiyle dayanıklı hale getirilmelidir.
  • Tüp bebek tedavileri sırasında 1 veya 2 embriyo transfer edilip çoğul gebelik oranlarının düşürülmesi gerekir.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

​Prematüre bebeklerde oluşan sıkıntılar
Prematüre bebeklerde doğum anından itibaren takibin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vural'ın açıklamaları Pudra.com'da.

DÜNYA BUNU KONUŞUYOR: İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Lucy Letby
İngiltere'de yedi bebeği öldürmekle suçlanan Hemşire Lucy Letby, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Letby'ye erken tahliye hükümleri uygulanmayacak.

Prematüre doğumun nedenleri
17 Kasım Dünya Prematüre Günü'nde Prof. Dr. İpek Akman, prematüre doğumun nedenlerini ve yaşanılan sıkıntıları anlattı.

​Prematüre bebeklere kanguru bakımı
ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde uygulanan "kanguru bakımı" artık Türkiye'de de prematüre bebekler için benimseniyor. Kanguru bakımına dair merak edilenleri Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu anlatıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER