@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.02.2013

Boşanmış anne ile kız çocuk ilişkisi

Annenin boşanma sonrası kızına karşı tutumu kızının geleceğini nasıl etkiler? Yanıtı “7/24 Annelik” kitabının yazarları veriyor.

Kendini, eşini ve çocuğunu sevme sanatını anlatan 7/24 Annelik - Var mısın Sevmeye? kitabının yazarları Psikiyatrist Erdoğan Çalak ve Psikolog Ceren Çalak Koca, hayatın önemli bir gerçeği “boşanma” konusunu da anne ile çocuk ilişkisi açısından ele alıyor.

Boşanmış anne ile kız çocuk ilişkisi

Boşanmış kadının kız çocuğuyla ilişkisinde yaşananların çocuğun ileride hayatına nasıl yansıyabileceğini uzmanlar şöyle anlatıyor:


Eğer kadın çocuğunun sorumluluğunu üzerine alarak boşanmak istiyorsa, çoğu zaman, kocasından boşandığında ruh halinin annelik yapmaya daha müsait olacağını düşünerek ayrılır. Kadın çocuğuna kendisi bakacaksa, çocuğun cinsiyeti ve yaşı önem taşır.

Kız çocuğunun gelişiminde erkeklere yöneliminin başlangıcını, babasına yaptığı ruhsal yatırım ve ona duyduğu ihtiyaç oluşturacaktır. Dolayısıyla kız çocuğunu karşı cinsi sevebilecek hale getiren şey, babasını sevebilmesidir. Çocuğun babadan çok uzak olması veya ona, nasıl birisi olduğunu anlayacak kadar yakın olamaması karşı cinse yönelimde çeşitli sıkıntılara yol açacaktır. Ya erkekleri gözünde çok büyütecek, onlardan mükemmellik bekleyecektir ya da onları sevmekte zorlanacak, yönelmekte çekingen kalacaktır.

Boşanmış anneler, yeni bir ilişki içinde olmadıkları zamanlarda ve yaşları ilerlediğinde kendilerini hayatın altından yeterince kalkamamış ve yalnız hissediyorlarsa, kızlarına fazlasıyla ihtiyaç duyabilirler. Bu durumdaki birçok anne, kızlarının onlara annelik yaparak, güçlü olup kararlar verme sorumluluğunu üstlenerek onları depresyondan çıkarmasını bekler.

Birçok kız çocuğu yaşı küçükse ve kendi hayatını kuramamışsa bu beklentiden zarar görür. Bir çocuğun yaşını ve kapasitesini aşacak beklentilere maruz kalması ya kendisini yetersiz hissedeceği, kendine güvenini zedeleyecek bir etki oluşturur ya da kendini fazla önemseyen, haddini bilmez birisi olmasına yol açar.

Her iki olasılık da çocuğun hayatını olumsuz etkiler. Eğer kız çocuk hayatını kurabildiyse, kendi hayatını bozmamak şartıyla annesine destek olmaya çalışması yerindedir. İnsanın bozulmadan yaşayabilmesi için sevdiklerine karşı sorumluluk duygusu taşıması gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER