yegan sasik psikolog
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Çocuğun cinsel organıyla oynaması normal mi?

Psikolog Yegan Sasık çocukların neden cinsel organlarıyla oynadıklarını ve bunu gören anne babaların nasıl tepki vermeleri gerektiğini Pudra.com'a anlattı.

Çocuğunun cinsel organıyla oynadığını gören anne babalar panik olup, ne diyeceklerini ve ne tepki vereceklerini genellikle bilemiyorlar. Ebeveynler kimi zaman en doğru tepkiyi bulmak için araştırma yapıyor, kimi zaman da cinsel organıyla oynayan erkek çocuk olduğu için durumu önemsemiyor ve görmemezlikten geliyor.

Çocuğun cinsel organıyla oynaması normal mi?

Çocuklar neden cinsel organlarıyla oynarlar?


Cinsel organla oynama veya çocukluk çağı mastürbasyonu olarak adlandırılan durum, aslında çoğunlukla çocuğun rastlantısal olarak haz aldığını keşfettiği ve sonrasında devam ettirdiği bir davranış. Keşif durumunu fiziksel etkenler, dış uyaranlar ve elbette merak tetikliyor.

Genital bölgenin iyi temizlenmemesi ile oluşan rahatsızlık ve kaşıntı hissi, alerjik durumlar, pişik ve benzeri deri hassasiyetleri, dokusu veya bedeni sebebiyle çocuklarda rahatsızlık hissi yaratan iç çamaşırları ve kıyafetler çocukların fiziksel olarak cinsel organlarıyla oynamalarına sebep oluyor. Rastlantısal olarak genital organıyla oynamayı keşfeden çocuğa verilen tepkiler de durumu tetikleyebiliyor. Cinsel organıyla oynayan erkek çocuk olduğu için gülmek ve konu üzerine espiri yapmak, kızmak ve/veya cezalandırmak da bu duruma neden olabiliyor. Kontrolsüz bir şekilde uzun süre çocuğu yalnız bırakmak yani ebeveyn ilgisizliği, huzursuz aile ortamı ve aşırı titiz bakım veren kişilerin, aşırı düzeyde genital bölgeyi temizlemesi ya da akranlarını model alması da diğer sebepler arasında sıralanabilir.

Çocuklar neden cinsel organlarıyla oynamaya merak duyarlar?


Merak duygusu ve yeni şeyleri keşfetme heyecanı, gelişim için sağlıklı bir durum. Hiçbir durumda amacımız, çocukların merak duygularını söndürmek olmamalı. Yaşamını sürdürmek amacıyla dış dünyayı tanıma güdüsüne sahip her canlı gibi insanlar da ilk olarak kendi bedenlerini keşfetmeye ve ellerini kullanmaya başlar. Bu, aslında sağlıklı ve beklenen bir süreç. Çocuğun kendi bedenini merak etmesi ve genital bölgesine dokunduğunda da haz duyması oldukça normal ve sağlıklı bir durum. Erkek çocuklarda genital bölge ile oynamanın verdiği hazzın yanı sıra çişi geldiğinde ya da penisine dokunduğunda penisinin büyümesi de çocukları şaşırtıyor. Çocuklar oyunlarda nasıl yapıp-bozup, yeniden yapmaktan hoşlanıyorsa, bedeni ile de aynı oyunu oynayabileceğini düşünüyorlar. ‘Böyle yaparsam, yine aynısı mı olacak mı?’ sorusuna yanıt arıyorlar aslında.

Cinsel organla oynamak sağlıklı ve normal kabul ediliyorsa, neden engellemeye çalışıyoruz?


Bunun temel sebebi öncelikli olarak çocuğun bedenine zarar vermesini engellemek. Çünkü kimi zaman kullanılan başka materyaller veya sürtünme, fiziksel olarak cinsel organa zarar verebiliyor. Ayrıca doğru destek ve doğru müdahale olmadığında; bazen çocuklar bu davranışı ‘aşırı’ sıklıkta sergilemeye başlayabiliyor. Bunun sonucunda da aşırı yorgunluk belirtisi gösterebiliyor, terleyebiliyor ve yuvadaki etkinliklerden mahrum kalabiliyor. Tıpkı tuvalet eğitiminde olduğu gibi cinsellikle ilgili ilk yıllarda kazandırılması gereken en önemli konu; bedenimizin, özellikle cinsel bölgelerimizin ve cinsellikle ilgili süreçlerin (tuvalet, cinsellik) mahrem ve bize özel olduğu. Burada temel amaç, çocukları dış tehlikelere karşı ürkütmeden koruyup kollayabilmektir.

Anne babalar cinsel organıyla oynayan çocuklara nasıl tepki göstermeli?


Anne babalar kızma, cezalandırma ya da üzerine şaka yapma gibi çocuğun davranışının ilgisini çektiğini gösteren tepkiler vermemeli. Çocuğu utandırmamalı. Çocukları uzun saatler boyunca ilgisiz bırakmamalı. Çocuğun cinsel organıyla genellikle ne zaman oynadığına dikkat edilmeli (odada yalnızken, televizyon karşısında, bir konuda ısrar ettiğinizde, yemeğini bitirmesini istediğinizde). Bu zaman dilimlerinde çocuğu meşgul edecek etkinlikleri anne babalar önceden planlamalı. Durumu tetikleyen anne baba davranışları ortadan kaldırılmaya ya da değiştirilmeye çalışılmalı. Örneğin genellikle bu davranış uyku öncesinde sergileniyorsa, bir bahane ile uyku saatleri ileri çekilmeli. Böylelikle çocuk, yatağa gittiğinde daha kısa zamanda uyuyacağı için cinsel organıyla oynamaya vakti olmayacaktır. Anne babalar bu durumun üzerine uzun konuşmalar yapınca çözümleneceğini düşünmemeli. Onlar daha çocuk; davranışı unutturmak en kolay çözüm aslında. Bu nedenle de ödül ve ceza kullanmamak gerekiyor.

Bu konu ile ilgili ne zaman profesyonel destek alınmalı?


Okul ve ev ortamında davranış sıklığı giderek artıyor ve çocuk başka etkinliklerle ilgilenmek, arkadaşlarıyla oynamak yerine bu davranışı sergilemeyi seçiyorsa bir uzmandan destek alınabilir. Davranış çocuğa fiziksel zarar veriyorsa ya da anne baba panik halinde ne yapacağı bilemiyorsa, bir uzmana danışılmalı.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER