yegan sasik psikolog
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Farklılıklara saygılı çocuk nasıl yetiştirilir?

Bugünün çocuklarını, yarının duyarlı, bireysel ve kültürel farklılıklara saygılı bireyler haline getirebilmek için neler yapabiliriz? Psikolog Yegan Sasık Pudra.com okurları için anlattı.

Her insan biricik ve aslında hayatı kendisi için daha kolay ya da zor kılan tüm özellikleriyle bir bütün. Toplumların daha yaşanılabilir, gelecek nesillerin daha çok hoşgörü sahibi olabilmesi günümüz ebeveyn ve eğitimcilerinin yani hali hazırdaki yetişkinlerin tutum, tavır, duygu ve düşünceleri ile yakından ilgili.

Farklılıklara saygılı çocuk nasıl yetiştirilir?

Çocuklar sünger gibi. Çevrelerinde güvendikleri, beğendikleri, sevdikleri yetişkinler nasıl konuşuyor, nasıl davranıyorlarsa birden onlar gibi olmaya başlayabiliyorlar. Çocuklar ayna gibi. Çevrelerindeki yetişkinlerin gözlerinden bakıyorlar dış dünyaya. En önemlisi kendinin nasıl göründüğünü ilk olarak en yakınındaki yetişkinin gözünden hissediyor. Peki o halde bugünün çocuklarını, yarının duyarlı, yaşadığı gezegeni ve olanaklarını paylaşma bilincine sahip, bireysel ve/veya kültürel farklılıklara saygılı bireyler haline getirebilmek için neler yapabiliriz?

Duyarlı çocuklar yetiştirmek için anne-babalar neler yapmalı?
Saygı ve korku ilişkili kavramlar değil. Ceza veya otoriter tutum biçimi sergileyerek çocuklarınızın sizlere ‘saygılı’ davranmalarını sağlayacağınızı düşünmeyin. Bu şekilde çocuk sadece, dış dünyada sizden gördüklerini uyguluyor, zorla sevgi ve saygı uyandırmaya çalışıyor olacakt.
Diğerlerinin farklılıklarına saygı duyabilme hali, kişinin özgüveni ile ilişkili. Çocuğunuzun özgüven kazanımını sağlayabilmek için onu hiçbir sebep olmaksızın sevdiğinizi hissettirin.
Çocuğunuzu diğerleri ile kıyaslamayın.
Ona zaman ayırın ve onu takdir edin.
Ancak saygı duyulan ve sevgi ile büyüyen çocuklar saygılı ve hoşgörülü bireyler haline gelebilirler, unutmayın!
Çocuklarınıza bir konuya, birçok pencereden bakılabileceği görüşünü kazandırmaya çalışın. Yaşanan olaylar ile ilgili "Başka ne yapılabilirdi?". "Sen olsan nasıl hissederdin?" gibi temalar kapsamında sohbet edin.
Onu, kendisi gibi olması için teşvik edin.
Kendi farklılıklarına saygı duyan bireyler, diğerlerinkine de saygı duyabilirler, unutmayın!
Farklılıklarının değeri ile ilgili düşüncelerinizi onunla paylaşın. Onun çevresinde farklı olduğunu düşündüğü kişiler olup olmadığını sorun, bu konu hakkında sohbet edin.
Farklı kültürler, kültürel etkinlikler gibi konular hakkında çocuğunuzu bilgilendirin. Ortak unsurlar hakkında sohbet edin.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER