yegan sasik psikolog
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Çocuğun cinsel tacize ve istismara uğradığını nasıl anlarız?

Çocuğa yönelik cinsel taciz ve istismara karşı nasıl önlemler alabiliriz? Psikolog Yegan Sasık, çocuk istismarı konusunda yapabileceklerimizi anlatıyor.

Hem basında hem de toplumda yankı uyandıran çocuklara yönelik kaçırma ve cinsel taciz olayları anne babaları endişelendiriyor ve akıllarda nasıl önlem alınabileceği ile ilgili sorular oluşturuyor. Bu tür olaylara karşı önlem alınması gerektiğine dair bilinç toplumumuzda çok daha önceden var olmalıydı aslında. Fakat bunun bir başlangıç olduğunu kabul edip, yetişkinlerin artık minicik hayatları sakınmak için daha itinalı davranmalarını umuyoruz.

Çocuğun cinsel tacize ve istismara uğradığını nasıl anlarız?

Anne babaların yanı sıra okul öncesi eğitim kurumlarından başlayarak birçok kuruma da görev düşüyor. Eğitim-öğretim müfredatı içerisine bireyin bedeninin özel olduğunu, kendini koruması gerektiğini belli konular çerçevesinde anlatan yaşa uygun bilgilendirmeler yapılmalı.

Peki küçük çocukları ürkütmeden, onlara yaşlarının üzerinde bilgiler sunmadan, çocukların olumsuz deneyimlerden sakınmalarını nasıl sağlayabiliriz? Burada iki ayrı alan üzerinde durulmalı. İlki elbette önleyici nitelikte olanlar, diğeri çocuğun olumsuz bir deneyime maruz kalması halinde anne babanın erkenden bu durumu fark etmesi ve doğru desteği sunabilmesi.
 

Cinsel taciz ve istismara yönelik alınabilecek önlemler

• Çocuğunuza huzurlu bir ev-aile ortamı sunmalı ve çocuğunuzu sevgi ile büyütmenin ilk koşul olduğunu bilmelisiniz.
• Çocuğunuza cinsellik eğitimi vermeli. Bedenin erojen bölgelerine dair farkındalık oluşturmalı ve bu alanlara uygunsuz kişilerin, uygunsuz temaslarını engellemenin doğal olduğu anlatılmalı. Bunun için en ideal zaman, tuvalet eğitiminin verildiği dönemdir. Dillenmeye başladığında, çocuğunuzu yıkarken, tuvalette iken veya giydirirken ona bedeninin özel olduğunu, kendisine ait olduğunu ve kimsenin dokunmaması gerektiği üzerine konuşabilirsiniz.
• Evde herkesin mahremine saygı gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin herkes tuvaletteyken kapısını kapatır ya da bir diğerinin odasına girmeden kapıyı çalarsa, çocuğunuz için iyi örnek olabilirsiniz. Böylece çocuğunuz yavaş yavaş ‘özel bölge’ kavramını algılamaya başlar.
• Arkadaş ilişkileri, okul yaşantısı başladığında dışarıda olan her şeyin aile içinde paylaşılabileceğini ona anlatın. Evde huzurlu bir ortam olduğunun bilincine varmasını sağlayın.
• Çocuklarınızın (onları sıkmadan ve rencide etmeden) arkadaşlarını, arkadaşlarının ailelerini ve öğretmenlerini tanıyın. İletişim bilgilerine sahip olun.
• Kontrollü internet kullanımına önem verin. Kullanım süresi ve içeriği sizin denetiminizde olsun. Kontrolsüz kullanımda çocuklar bu alanda tanımadıkları kişilerle irtibat halinde olabiliyor, yönlendirilebiliyor ya da yaşlarına uygun olmayan görüntü ve/veya söylemlere maruz kalabiliyorlar.
Çocuğun cinsel tacize ve istismara uğradığını nasıl anlarız?




















• Farkındalık çalışmaları için yapılabilecekler;
-Cinsel istismardan söz etmek için, cinsel birleşmenin gerçekleşmesi şart değil. Çocuğun bedenine dokunulması, yetişkinin kendi bedenine çocuğun dokunmasını istemesi veya karşılıklı olarak özel bölgelerin gösterilmesinin talep edilmesi de çocuk cinsel istismarıdır!
- Çocukları cinsel istismara maruz bırakan kişi, ifşa olduğunda genellikle çocuğu zorlamadığını, kendi isteği ile fiiliyatın gerçekleştiğini ileri sürer. Ancak bu mümkün değildir!
- Cinsel istismar veya taciz bir yabancı tarafından (pedofili) gerçekleştirilebildiği gibi aile üyeleri (ensest) tarafından da olabilir.
- Taciz veya istismarın farkına varılır varılmaz, mutlaka polis ve uzman desteği alınmalı. Unutmayın, olayın üzerini örtmek, olayı saklamak istismarcıyı korumaktır.
• Çocuklar cinsel istismar konusunda genellikle yalan söylemez. Yardım çağrısı ile geldiğinde onu mutlaka dinleyin.
• Ters giden bir şeyler olduğunu seziyorsanız ya da şüpheleriniz varsa konuşması için çocuğunuzu teşvik edin.
• Çocuğunuzun yaş seviyesini aşan cinsellik içerikli aşırı söylemler, şakalar, küfürler veya sorular aniden ve yoğun bir şekilde gündeme geldiyse, daha içe kapanık ve ürkekse, ani kilo artışı veya düşüşü varsa, cinselliğe dair merakı anlamsızca arttıysa, okul çağında derslerinde ani ve ciddi düşüş varsa, çocuğunuzun hayatında değişenlerin ne olduğuna dair biraz daha dikkatli olmalısınız. Elbette burada sayılanlar sadece ipucu niteliğinde ve her durumda cinsel tacizin varlığına işaret etmiyor!
• Cinsel tacizi ve istismarı öğrendiğinizde mutlaka polise bildirin.
• Bu süre zarfında kendi duygularınıza hakim olmaya, öfke ve endişenizi çocuğunuza yansıtmamaya çalışın.
• Çocuğunuz ve sizin için kolay olmayan bu dönemde mutlaka uzman desteği alın. Tüm aile üyeleri için travmatik olan bu deneyimin yükü istismarın şekli, sıklığı, zorlama tarzı, çocuğun yaşı, istismarcının kim olduğu, çocuğun kişilik yapısı ve en önemlisi anne ve babanın tepkisi ile belirlenir, unutmayın!


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER