10.08.2016

Çocuğunuz Pokemon Go oynuyorsa, bunlara dikkat!

Çocuğunuz “Pokémon oynayabilir miyim?” demediyse yakında diyecek! Hazırlıksız yakalanmamak için artı ve eksileriyle bu fenomeni ele alan yazımıza göz atın.

Gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir teknolojik fenomen girmesin. Daha geçen Temmuz ayında piyasaya sürülen Pokémon Go oyununu duymamış olamazsınız. Oyun piyasaya sürülür sürülmez 100 milyon kişi tarafından yüklendi ve değeri şimdiden pek çok ülkenin gayrı safi milli hasılasını geçti.

Çocuğunuz Pokemon Go oynuyorsa, bunlara dikkat!

Oyun sanal bir gerçeklik dünyasında geçiyor. Sanal alemde kendinize karakter yaratıyorsunuz ve onunla gezip görmeye, keşfetmeye dayalı maceralar yaşıyorsunuz. Ama bunu oturduğunuz yerde yapmıyorsunuz. Dağ, bayır, şehir, sokak geziyor yani gerçek manada elinizde telefonunuzla yürüyor, Pokémon Go duraklarına uğruyor, yeni noktalar keşfediyor, GPS’le yeriniz bilindiğinden yakın çevredeki oyuncularla etkileşim içinde oyuna devam ediyorsunuz.
 
Siz bu oyunu hâlâ duymadıysanız ve çocuğunuz varsa yakında duyacağınıza emin olabilirsiniz. İyisi mi hazırlıklı olun. Çocuğunuz “Pokémon Go oynayabilir miyim?” dediğinde bir kaşınızı havaya kaldırıp boş boş uzaklara bakmak yerine, bu oyunun çocuğunuza katacakları nedir, tehlikeleri nedir bilin. İnanın bunları bilmek hem mal hem can sağlığı açısından fark yaratacak.
çocuğunuz pokemon go oynuyorsa bunlara dikkat 3
İşte Pokémon Go’nun çocuğunuz için pozitif yanları
  • Eğlenceli: Burası kesin değil mi? Yoksa neden bir anda küresel fenomen haline gelsin ki!
  • Hareket etmeyi teşvik ediyor: Çağımızın problemi hareketsizlik. Bilgisayar, televizyon, telefon başında hepimiz koltuk patateslerine dönüşüyoruz. Ama Pokémon tam tersine sizi dışarıya çıkmaya, yürümeye, yeni şeyler keşfetmeye mecbur kılıyor.
  • Öğretici: Oyuncuların puan vs. toplamaları için “Pokéstop” yani Poke duraklarına uğraması gerekiyor. Bu şehrin tarihi bölgesinde bir çeşme, bir sanat müzesi, önemli mimari yapılar ya da kütüphane gibi yerler olabiliyor. Şehri ve çevreyi tanımak için eğlenceli ve öğretici bir seçenek olduğu kesin.
  • Birlikte keyif alabilirsiniz: Anne babaların dertlerinden biri de çocuklarının çok heyecanlandığı oyunlardan zevk almamak ve onların hatırına zevk alıyormuş gibi yapmak. Pokémon Go’dan her ikinizin de keyif alması çok yüksek bir ihtimal.
  • Sosyalleştiriyor: Ekran kuşağının en büyük problemlerinden biri de sosyalleşme. Madem ekrana bakacaklar, etraflarında kendileriyle aynı oyunu oynayan çocukları görüp, tespit edip arkadaş olmaları mümkün.  
     
Gelelim Pokémon Go’nun tehlikelerine...
  • Bütçenizi sarsabilir: Her ne kadar oyunu yüklemek ve oynamak bedava olsa da oyunun mobil bir oyun olduğunu, mobil internet gerektirdiğini unutmamak lazım. Yani Wi-Fi olan yerlerde kullanabilseniz de bu anlık oluyor. Pokémon Go cep telefonunuzun Gigabit’lerini peynir ekmek gibi tüketecek. Çocuğunuzun telefonu ve limitsiz interneti varsa dikkat!
  • Konsantrasyonu felaket dağıtıyor: Gözünüz ekranda ve aklınız oyunda sokaklarda hızlı hızlı yol alırken, kazaya çok açık bir hale geliyorsunuz. Aynı şey tabii ki çocuklarınız için de geçerli. Çocuğunuzu telefonuna bakma anlarında durması gerektiği konusunda net bir biçimde uyarmanız gerekiyor.
  • Çocukları ıssız yerlere çekmek için kullanılabilir: Yurt dışında en azından bir tane böyle korkunç vaka olduğunu biliyoruz. 2 gün önce ise bir yetişkin San Francisco’da ıssız bir bölgede Pokémon oynarken, onu soymak isteyenler tarafından öldürüldü. Çocuklarınız için bu oyunu oynayabilecekleri net alanlar çizin. Yasaklı bölge ve hareketleri net biçimde dile getirin. Bu konuda kendisine güvenmiyorsanız, Pokémon oynarken gözünüz üzerinde olsun.


Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Teknolojik cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor?
Cep telefonu, tablet ve elektronik oyunlardan yayılan beyaz ışık, beynimize uyku sinyallerinin gitmesini engelleyip uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. 

Çocukları mobil cihazlardan uzak tutmak için 10 neden
Cep telefonu, tablet ve elektronik oyunlar çocukların sağlığına zararlı mı? Yapılan araştırmalar çocuklarımızı teknolojik cihazlardan uzak tutmamız gerektiğini doğruluyor.
 
Teknolojinin çocuk gelişimine etkileri
Teknolojik cihazlar, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Psikolog Yegan Sasık çocukların sağlıklı gelişimi için ebeveynlere öneriler verdi.
 
Modern kadının yeni hastalığı: Tech-Neck
Mobil cihazların kullanımı cildin ve boyun çevresinin kırışmasına yani Tech-Neck hastalığına davetiye çıkarıyor. Tech-Neck hakkında her şey bu yazımızda.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER