dr ayca kaya
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Annelerin çocuklarına daha fazla yedirme gayretleri sonucunda çocuklarda kilo problemi hatta obezite görülebiliyor. Dr. Ayça Kaya çocuklarımızın sağlıklı gelişmesi için beslenme önerileri verdi.

Dünyadaki en değerli varlıklarımızın, çocuklarımızın, daha sağlıklı daha mutlu daha başarılı olması hepimizin en büyük isteklerinden biri. Çocuğumuzun akademik başarısını, sosyal başarısını hayata karşı oluşturabileceği olumlu tutumunu sağlayabilmek ve kendine güvenli çocuklar yetiştirebilmek çocuğun beslenme alışkanlıklarının doğru oluşturulmasından geçiyor. Biz anneler çocuklarımız büyürken hep yemek yemelerine takılıyoruz. Çocuklara hep daha fazla yemeği yedirebilmek için yarışa giriyoruz. Aklımızda, çok yiyen çocuk daha güzel gelişir gibi yanlış bir inanış var. Biz böyle davranarak aslında bebekliğinden başlayarak çocuğumuza yanlış bir yeme şekli oluşturduğumuzu fark etmiyoruz bile. Bizim bu yedirme gayretlerimiz sonucunda bir de bakıyoruz ki, çocuğumuz kilo problemi yaşamaya başlıyor.

Çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

Ne yazık ki, günümüzde artık çok yiyen çocuklar daha büyük sorun oluşturmaya başladı. Artık az yiyen çocuklardan daha çok, çok yiyen çocuklarla karşılaşıyoruz. Çocukluk çağı şişmanlığı da çığ gibi büyümeye başladı. Şişman çocuklarda yeme davranışını incelediğimizde genelde "binge eating" dediğimiz abartılı yemeyi tıkanırcasına yemeyi görüyoruz. Yani çocuk hiç düşünmeden gördüğü her yiyeceği tuzlu, ekşi, tatlı ayırt etmeden üst üste yiyebiliyor. Mesela bir bakıyorsunuz ballı krep yerken üzerine hemen bir kase çorba içebiliyor onun üzerine de bir bakıyorsunuz bir paket cips yiyebiliyor. Çocuk doysa bile bunu fark etmeden sürekli yemeye devam ediyor.

Aşırı yeme alışkanlığından çocuklarımızı koruyabilmek neler yapabiliriz?
  • Çocuk ek gıdaya başladığı andan itibaren öğünlerine dikkat etmek gerekiyor. Çocuğun her an ağzına bir şey tıkmaya çalışmak son derece yanlış. Çocuğa 3 ana 2 de ara öğün olacak şekilde planlı yedirmek çok önemli.

  • Çocuğa çok çeşitli aynı gurup yiyecekleri, aynı öğünde üst üste yedirmeyin. Mesela çorba, patates, pilav, ekmek, tatlı gibi…

  • Genelde 1 çeşit ana yemek, salata, 1 dilim ekmek veya 2 yemek kaşığı pilav ya da makarna koyarak öğününü ayarlayın. Mesela ızgara ev köftesi, 1 dilim ekmek, 1 kase yoğurt ve salata hazırlayabilirsiniz. Ya da 4-5 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği, 2 yemek kaşığı makarna ve 1 kase yoğurt yeterli olur.

  • Çocuğa yemeği bir ihtiyaç olduğu için yemeyi öğretmek gerekiyor. Yemek bir zevk bir hobiymiş gibi yansıtmamak lazım. Siz de acıktığınızda yiyerek çocuğunuza bu konuda örnek olun.

  • Çocuğunuzla alışverişe giderken önceden pazarlık yapın. Alışverişte yemek hariç sevdiği bir oyuncak, bir kitap veya dergi alabileceği konusunda söz verin.

  • Çocuğunuzun yeme şeklini tam da yediği sırada öfke ile eleştirmeyin. Mümkünse yiyebileceği yemeklerden onu uzak tutun ve normal zamanlarda nasıl yemek yenileceği ile ilgili sohbet edin.

  • Çocuğu "finger-foods" dediğimiz elle yenilen yiyeceklerden uzak tutun. Daha çok çatal-bıçak kullanması konusunda onu eğitin. Çatal-bıçakla yenen yemekleri tercih etmesini sağlayın.

  • Her açlığın aslında açlık omayabileceğini anlatın. Bir şeyler yemek istediğinde önce su içmeyi denemesini tavsiye edin.

  • Özellikle yemek esnasında 1 bardak su içmesine özen gösterin. Yemekle beraber su içmek çocuğun doygunluk hissinin daha çabuk oluşmasını sağlar.

  • Akşam yemeğinden sonra çocuğunuza bir şey yedirmeyin. Uyumaya giderken en az 3 saat bir şey yemediğinden emin olun. Bir şeyler yiyip direkt uykuya gitmek, hem büyüme hormon salgısını azaltır hem de yenilen yiyecek yakılmayacağı için şişmanlamaya neden olur.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER