yegan sasik psikolog
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Kardeş kıskançlığını önlemek için ailelere öneriler

Çocuklar, anne babalarının ilgisini paylaşmak istemezler. Bu duygu ikinci çocukla büyük çocuk arasında kıskançlığa neden olabilir. Psk. Yegan Sasık, kardeş kıskançlığını önlemek için anne babalara tavsiyeler veriyor.

Çocuklar anne ve babalarının ilgi, alaka ve sevgisini bir başkasıyla paylaşmak istemezler. Kendi çocukluğunuzu düşündüğünüzde onlara hak vereceğinize eminim. Özellikle okul öncesi dönemde çocuklar, bir kardeşin dünyaya geleceği haberini aldıklarında sahip oldukları ayrıcalığın tamamen ellerinden gideceği korkusuna kapılırlar. Tüm bu duygulanımlar nedeniyle kardeş kıskançlığı kaçınılmaz olur. Anne, baba ve aile üyelerinin tutumları ilk çocuğun ruh halinin sağlıklı kalması için çok önemli. Ailenin ilk çocuğu kıskançlığa bağlı olarak farklı davranışlar sergilemeye, akademik başarısızlık göstermeye, içe çekilmeye, yaşantısını olumsuz şekilde etkileyecek tepkiler vermeye başlamıyorsa, kıskançlık normal kabul edilir.

Kardeş kıskançlığını önlemek için ailelere öneriler

Büyük çocuğa kardeşi olacağı nasıl anlatılmalı?


Anne ve babalar yeni bir çocuk sahibi olma kararı aldığında, ilk çocuğu buna nasıl hazırlayacağını düşünmeli. Alınan karar, çocuğun anlayacağı bir dille ona aktarılmalı. Çocukların ihtiyaçlarının farklılaşmış olması anne ve babalara kolaylık sağlayacağı için uzmanlar kardeşler arasındaki yaş aralığının en az 3 olmasını öneriyor. İki çocuk ilgi ve bakım olarak 3 yaş itibariyle aynı olmayan taleplere sahip olacaktır.

Yeni bir bebeğin aileye katılacağını, ilk çocuğa söylerken bu yolu izleyebilirsiniz: Birlikte keyifli zaman geçirirken çocuğunuza kendisini çok sevdiğinizi, çok güzel bir bebek olduğunu (bu sırada çocuğunuzun bebeklik fotoğraflarına beraberce bakıp, o günler ile ilgili konuşabilirsiniz) ve şimdi bir kardeşi olacağını söyleyebilirsiniz. Sonra yavaş yavaş hayatınızda olacak değişimler hakkında bilgi verebilirsiniz. Örneğin yeni bebeğin bir odasının olacağını anlatabilirsiniz. Bebek ile ilgili alışverişlere beraber çıkabilir ve alınacakların seçimine çocuğunuzun karar vermesini isteyebilirsiniz. Küçülen kıyafetlerini ve artık oynamayacağı oyuncaklarını yeni kardeşiyle paylaşması gerektiğini söylememelisiniz. Çıktığınız alışverişlerden döndüğünüzde küçük sürprizler yapmanız, ona da bir şeyler almanız (küçük hediyeler) hoşuna gidecektir. İlk çocuğunuz daha okula gitmiyorsa, karnınız belirginleşirken onu ani bir kararla okula başlatmanız doğru olmaz. Bu durum çocukta, kendisinden uzak kalınmak için okula gönderildiği düşüncesine kapılabilir. Bu düşünce biçimi okul alışkanlığı ve sevgisini, alışma sürecini olumsuz etkileyebilir hem de anne, baba ve yeni kardeşe öfke duymasına neden olabilir.

Kardeş kıskançlığını önlemek için anne ve babalar neler yapmalı?


Kıskançlık tüm insanlarda var olan normal ve en temel duygulardan biri. Kıskançlık yaşamın her döneminde görülebilir ancak çocuklukta biraz daha yoğun yaşanabilir. Kardeş kıskançlığının yaşanması, doğru anne baba tutumuyla, problem olmayacak düzeyde yaşanabilir ve atlatılabilir. İlk olarak ikinci çocuğa karar verdiğinizde aile düzeninize göre bir planlama yapmalı ve doğum sonrası hayatınızın nasıl olacağını düşünmelisiniz. İlk çocuğunuzun düzenini doğum sonrası hale uygun şekilde yeniden yapılandırmanız süreci daha huzurlu atlatmanıza yardımcı olabilir. Doğum sonrası annenin yardımcı olamayacağı konuların baba, bakım veren kişi ya da büyük anne/babaya aktarılması doğru olur. Anne ve babalar öncelikle şunu bilmeli ki, çocuğu kıskançlık duygusundan dolayı suçlamak, yargılamak ve cezalandırmak son derece yanlış. "Artık sen ablasın, abisin” gibi cümleler kurup, onun da bir çocuk olduğunu unutmamalı.


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER