@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 24.04.2017

TEOG öncesi sınav gerginliğini azaltmanın yolları

TEOG sınavları 26-27 Nisan'da yapılacak. Öğrencilerin sınav öncesi gerginliğini azaltmak için Psikiyatri Uzmanı Op. Dr. Orhan Karaca'nın önerileri var.

Birinci dönem TEOG sınavları 26-27 Nisan'da yapılacak. TEOG sınavı, çoğu öğrenci için stres anlamına geliyor. Aslında sınav stresini yenmek hem öğrencinin hem de anne babanın elinde. Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Op. Dr. Orhan Karaca, sınav kaygısı hakkında hem öğrencilere hem de ailelere önerilerde bulundu.

TEOG öncesi sınav gerginliğini azalatmanın yolları
 
Karaca, sınav kaygısının ortaya çıkmasıyla ilgili şunları söylüyor: ''Çocukların sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumunu etkiliyor. Kaygı, bunalıma eğilimli kişilik yapısı (mükemmeliyetçi, rekabetçi) olanlarda daha sık görülüyor. Sosyal çevrenin beklentileri ve baskısı da kaygının oluşmasında önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor.''
 

Sınav kaygısının belirtileri neler?

Huzursuzluk, endişe, tedirginlik, sıkıntı, başarısızlık korkusu, çalışmaya isteksizlik, mide bulantısı, taşikardi, titreme, ağız kuruluğu, iç sıkıntısı, terleme, uyku düzeninde bozukluklar, karın ağrıları vs. bedensel yakınmalar, dikkat ve konsantrasyonda bozulma, kendine güvende azalma, yetersiz ve değersiz görme sık görülen belirtilerdir. Öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış (karın ağrısı, mide bulantısı, terleme, uyku düzensizliği, iştahsızlık ya da tersine aşırı yeme, genel mutsuz bir ruh hali vb.), çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir. Siz de çocuğunuzda bu belirtileri görüyor musunuz? Kaygılı çocuklara öğretilmesi gereken 6 alışkanlık​ yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
 

Sınav kaygısının etkileri neler?

Öğrenilenleri aktaramama, okuduğunu anlamama, düşünceleri organize etmede zorluk, dikkatte azalma, sınavın içeriğine değil kendisine odaklanma, zihinsel becerilerde zayıflama, enerji azlığı, fiziksel rahatsızlıklar sınav kaygısının başlıca etkileri. Sınav kaygısı gerçek dışı beklenti ve yorumlar içerdiğinden yanıltıcı olabilir. Öğrenciyi farkında olmadan kendi davranışını denetleyemez hale getirir.
 

Sınav kaygısıyla başa çıkma yolları neler?

Sınav kaygısı yaşayan çocuğa ailelerin şunları telkin etmesinde yarar var:
  • Düşünce ve inançları sorgulama (gerçekçi olmayan düşünme alışkanlıklarını farklı bir gözle yeniden değerlendirme)
  • Nefes alma egzersizleri yapma (gevşeme egzersizleri)
  • Kaygıyı bastırmaya değil, onu kabul etmeye ve tanımaya çalışma
  • Düşünceleri durdurma tekniği, dikkati başka noktalara odaklama çalışmaları


Çocuğu nasıl telkin etmek gerekir?

Orhan Karaca, öncelikle çocuğun düşünce ve inanç sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. “Hayatta başarılı ve mutlu olabilmek için sınavı kazanmaktan başka yol yok. Mutlaka kazanmalıyım, kazanmazsam kimsenin yüzüne bakamam. Sınav benim kim olduğumu gösterir, yetersizim, hiçbir şey yapamayacağım” düşüncesini konuşma ve telkinlerle aile çocuğun kafasından silebilir.
 
sınav stresi

Sınav kaygısı yaşayan çocukların aileleri neler yapmalı?

Aile için sınavın ne anlam ifade ettiği, ailenin sınava yönelik tutum ve yaklaşımları önemli. Sıklıkla aileler kendi kaygılarını çocuklarına yansıtır. Çocuktan yüksek beklentilerinin olması, ayrıntılarla aşırı uğraş sergilemeleri ve sınavı bir araç değil amaç olarak görmeleri çocukta sınav kaygısı yaratabilir.

Aileler sınırlarının farkında olmalı. Çocuklarına güven ve sorumluluk vermeli, önemsemeli, olumlu geri bildirimde bulunmalı. Sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, çocuklarının akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalı. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati yapmalı. Sınavı yüceltmemeli, ölüm kalım sorunu yapmamalı, yüreklendirici davranmalı. Çocuklar koşulsuz sevilmeli. Aile bireyleri uygun rol model olmalı, uygun aile ortamı sağlamalı ve uygun problem çözme davranışları geliştirilmeli. Ailenin bakış açısında değişim yaratmak ve beklenti düzeyini gerçekçi sınırlara indirmek temel girişim olmalı.
 

Anksiyete yönetimi nedir?

Anksiyete yönetimi, öncelikle sınava yoğunlaşmayı ve sorulara odaklanmayı sağlar. Düşünceleri organize etmede, dikkati toplamada yardımcı olur. Olumsuz düşünmeyi ve telaşa kapılmayı engelleyerek, kontrol duygusunu geliştirir ve başarıya yardım eder, gerçek performansı sergilemede önemli rol oynayan bir yaklaşım.

Sınav öncesi neler yapılmalı?
Çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma yaratmaya çalışmak gerekir. Zaman iyi kullanılmalı. Beslenme ve uykuya dikkat edilmeli. Sınava yönelik çalışmaları son güne bırakmamak önemli. Uygun yöntemlerle kaygının azaltılması sağlanmalı. Kendini ödüllendirme, keyif veren etkinlikler, eksikler üzerine düşünme ve geleceğe yönelik planlama ise sınav sonrasında yapılabilecek uygulamalar. Sınav öncesi ve sonrasında çocuğumun stres yönetimini yapmasına nasıl yardımcı olabilirim diyorsanız, Sınav stresini azaltmanın yolları başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.

Psikiyatrik destek gerekli mi?
Bir ruhsal bozukluk ortaya çıkmışsa (depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu vs.) Ruhsal belirtilerden dolayı işlevselliğinin bozulması, kaygıyla başa çıkmak için uygun olmayan yollar kullanma, davranış bozukluklarının görülmesi psikiyatrik destek gerektiğinin başlıca göstergeleri. Aileler her konuda olduğu gibi böyle bir durumda da çocuklarına destek olduklarını göstererek, gerekli tedaviyi almasını sağlayabilirler. 

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Sınav kaygısı neden olur?
Sınav kaygısı gençlerde büyük baskı yaratıp performansı etkiliyor. Peki, sinirli olma, ağlama, unutkanlık, mide bulantısı, baş ağrısı veya aşırı terleme gibi sıkıntılar yaratan sınav kaygısı neden oluyor?

Verimli ders çalışmayı engelleyen tuzaklar
Okul döneminde her şey sorunsuz geçsin, çocuğunuz başarılı bir eğitim öğretim yılı yaşasın istiyorsanız, bu bilgileri mutlaka onunla paylaşın. İşte, verimli ders çalışmayı engelleyen tuzaklar...

Sınav öncesi bu yiyeceklerden uzak durun!
Bu hafta sonu SBS, bir sonraki hafta sonu da LYS var. Bu heyecanlı sınav öncesi ve esnasında neler yiyip içmeli, hangi besinlerden uzak durmalı?

Sınav kaygısını yenmek için çıplak ayakla toprakta yürüyün
Sınav kaygısının üstesinden gelmek için ne yapmak gerekir? Çıplak ayakla toprakta yürümek bir yöntem. Peki ya diğer yapılması gerekenler? Pudra.com'da...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER