02.12.2016

Ebeveynlerin yaptığı en büyük 5 hata

Ebeveynler olarak yaptığımız hatalı davranışlar çocukların daha fazla ağlamasına ve tutturmasına sebep oluyor. Bu beş büyük hataya dikkat edin.

Hemen hemen her ebeveynin çocuğuyla yaşadığı durumlardan biri tutturmalar, bağırmalar ve ağlama krizleri. Çocuğunuzun her zaman uslu durmasını isteseniz de işler istediğiniz gibi gitmiyor. Peki, hatanın aslında sizde olabileceğini düşünüyor musunuz? Ebeveynler olarak aslında farkında olmadan yaptığımız büyük hatalar çocuklarımızın yanlış davranışlar geliştirmesine sebep oluyor. Amerikalı çocuk gelişimi ve davranışları uzmanı aynı zamanda televizyon sunucusu Emma Jenner, ebeveynlerin yaptığı 5 büyük hatayı anlatıyor.

Ebeveynlerin yaptığı 5 büyük hata
 

Çocuklarınızdan korkuyorsunuz

Diyelim ki çocuğunuz her zaman içtiği bardaktan değil de başka bir bardakta süt içmek için tutturuyor. Böyle bir durumda çoğu ebeveyn bu isteği görmezden gelmek yerine hemen başka bir bardak aramaya kalkıyor. Çünkü eğer bu istek yerine gelmezse çocuğun yemeyi veya içmeyi reddedeceğinden korkuyorlar. Bu aslında oldukça büyük bir hata. Eğer tutturmaya devam ederse gerekirse ağlamasına ve hatta ağlamasını duymak istemiyorsanız başka bir yere gitmesine izin verin ama sakın her istediğini yapabilmesine müsamaha göstermeyin. Böyle davrandığınızda çocuğa ağladığı zaman her istediğini elde edebileceği mesajını vermiş oluyorsunuz. Bunu gerçekten yapabilir misiniz? 

İlgili yazımız: Anne ile çocuk arasındaki 9 iletişim hatası​
 

Bahaneler uyduruyorsunuz

Yapılan önemli hatalardan biri de bu: Eğer çocuğunuzun yaramazlıklarını veya toplum içinde bağırarak bir şey istemelerini "Çocuklar nasıl olsa böyledir..." diye düşünerek görmezden gelirseniz onların bu davranışları devam ettirmesine yol açabilirsiniz. Çocuklar aslında ebeveynlerinin düşündüklerinden daha fazlasını yapma becerisine sahipler. Bunlar örneğin, saygı, uslu durmak, günlük işler, paylaşmak ve kendini kontrol etmek gibi davranışlar. Çocuğum nasıl olsa yaramaz diye düşünmek yerine olumlu yönde onlardan daha fazlasını beklemelisiniz.
 
cocuk
Başkalarının onlara yol göstermesine izin vermiyorsunuz
Eskiden çocuklar hatalı bir davranışta bulunduğu zaman öğretmenleri onlara hatalarını gösteriyordu. Bugünlerde ise bir öğretmen öğrencisini en ufak bir konuda uyarsa bile ebeveynler bunu kaldıramıyorlar. Çocuğun neden hatalı olduğunu düşünmek yerine öğretmeni hatalı bulabiliyorlar. Bazen öğretmenin sözlerine kulak verebilir hatta çocuğunuzu gerekiyorsa ve doğru olduğunu düşünüyorsanız azarlamasına izin verebilirsiniz. Eğer çocuğunuz başkaları tarafından da hatalı davranışlarının olduğunu duymazsa bunları yapmaya devam edecektir. Çocuğunuza vurmadan disiplini öğretmenin yolları​ başlıklı yazımızı da okumanızı öneriyoruz.

Çocuğunuz her şeyin başında geliyor
Ebeveynler çocuklarına biraz fazla bakıyorlar. Bu çocuk gelişimi için elbette gerekli ve tabii ki ebeveynler çocuklarının giyinme, barınma ve yeme gibi temel ihtiyaçlarından sorumlular. Fakat bu günümüzde farklı bir seviyeye taşınmış durumda, öyle ki hayatının tüm odak noktası çocuğu haline gelmiş ebeveynler var. Çocuklarınıza her istediği zaman, her istediği şeyi veremezsiniz. Her istediği şeye koşturamazsınız. Bu sizde stres yaratıp hem iç huzurunuzu hem de sağlığınızı elinden alacağı gibi daha da önemlisi çocuklarınızın kontrolün onlarda olduğunu düşünmelerine sebep oluyor. Biraz kendinize zaman ayırdığınız veya istediği bir şeye "hayır" dediğiniz için çocuğunuza bir şey olmaz.
telefon
Çocuklarınızı kolay yoldan oyalıyorsunuz
Günümüz ebeveynleri çocuklarını sıkılmaktan ve dolayısıyla yaramazlık yapmaktan alıkoymak için bazı kısa yollara başvuruyorlar. Bunların başında tabii ki akıllı telefon veya tablet gibi elektronik cihazlar geliyor. Ne zaman bir doktor randevusu beklense, uçağın kalkmasını beklerken, otobüsü beklerken veya evi temizleyip yemek yaparken çocuklarını bu elektronik cihazlar sayesinde oyalıyorlar. Bu da yapılan büyük hatalardan biri. Bunun yerine çocuğunuza sabırlı olmayı ve kendi kendilerini oyalamayı öğretmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra ne zaman isterlerse yemeğin hazır olmayacağını ve servis edilmeyeceğini de onlara öğretmelisiniz. Hatta bunun da ötesinde çocuklarınızın mutfakta size yardım etmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Bu yardım illa ki yemek yapacakları anlamına gelmiyor, sadece bulaşıkların toplanmasına da yardım edebilirler. Bu onların daha güçlü olmasını sağlayacak. Bu ve bunun gibi hataları yapmaktan kaçınarak daha iyi bir ebeveyn olmayı başarabilirsiniz.

Kaynak: homehealthyrecipes.com

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Yaramaz bir çocuğa nasıl davranılmalı?
Çocuğunuzun yaramaz tavırlarının sorumlusu siz olabilirsiniz. Ona karşı nasıl davranacağınızı, ona ne gibi kurallar koyacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. İşte, Pudra.com’da yaramaz çocukla baş etmenin 7 yolu…

"Çocuğum yaramaz" deyip geçmeyin!
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuğun ileride akademik ve sosyal hayatında ciddi problemler yaşamasına yol açabiliyor. “Çocuğum yaramaz" diye hafife almamanız gereken 10 işaret Pudra.com'da.

6-10 yaş arası çocuğa disiplin nasıl verilir?
6-10 yaş arası çocuğa anne baba nasıl davranmalı, nasıl davranmamalıdır? Yanıtı Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin veriyor.

Teknolojik cihazlar çocukların uyku düzenini nasıl etkiliyor?
Cep telefonu, tablet ve elektronik oyunlardan yayılan beyaz ışık, beynimize uyku sinyallerinin gitmesini engelleyip uyku kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER