@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 12.11.2015

Hasta çocuk nasıl beslenmeli?

Hasta çocuğu et, şekerli veya yağlı yiyecekler yerine enerji verici karbonhidratlarla beslemek daha mı doğru? Pudra.com araştırdı.

"Hasta çocuk fazla yemek yerse iyileşir" diye düşünüyorsanız, bildiklerinizi unutun. Çocuklar hastalandığı zaman enerjisi düşüyor, metabolizması zayıflıyor, bu nedenle gücünü hemen toplaması için kolayca enerjiye dönüşebilecek yemekler yedirmek gerekiyor. Hasta olan çocuğa et, şeker veya meyve yedirmek çok da gerekli değil bunun yerine karbonhidrat yönünden zengin pilav, makarna gibi yiyecekler ve bol çorba ile beslemek gerekiyor.

Hasta olan çocuğa ne yedirmeli
 
Cleveland Clinic’ten Beslenme Uzmanı Amy Jamieson-Petonic, "Eğer çocuğun burnu biraz akmaya başladıysa ona önce çorba verin" diyor. Hatta biraz daha rahatlaması için tavuk suyuna çorba en iyisi. "Tavuk suyuna çorba vücutta iltihaplı dokuları bularak semptomları azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca içine havuç, kereviz ve soğan da katılmışsa çok daha faydalı oluyor çünkü bu sebzeler bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek vitaminler bakımından oldukça zengin." Soğuk algınlığı ve gripten yakınan hasta çocuğun bu süreçte mutlaka iyi kalori alması gerektiğini düşünen Jamieson-Petonic şunları da ekliyor: "Çocuk hastayken onu sık sık beslemek yerine sadece ana öğünlerde ama kalori bakımından zengin yiyeceklerle besleyebilirsiniz. Ateşi olan çocuğun daha çok enerjiye ihtiyacı olur çünkü vücudu ateşle mücadele ederken halsiz düşer. Bu sebeple çocuğa makarna, patates ve muz yedirebilirsiniz. Boğazı ağrıyor ve yutmakta zorluk mu çekiyor? O zaman en iyisi omlet, yoğurt ve çorba yedirmek. Boğazı ağrıyan çocuk için de hem boğazını yumuşatacak hem de rahat uyumasını sağlayacak en iyi besin bal. Balı yoğurda veya süte katarak yedirebilirsiniz" diyor. Hastalıklardan korunmak için onları iyice tanımak da önem taşıyor. Semptomları iyi ayırt etmek, grip ve soğuk algınlığının belirtilerini öğrenmek istiyorsanız Grip hakkında bilinmesi gerekenler başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 
 

Hasta çocuk ne yemeli?

Hasta çocuk özellikle de ateşi varsa, iyileşmek için bol bol uykuya ihtiyaç duyabilir. Uzun uyku sürelerinde vücut uzun süre susuz kalacağından çocuğa bol su içirilmeli ve baş ucunda bir şişe su bulundurulmalı. C vitamini yönünden zengin meyve suyu karışımları içirmek de iyileşme sürecini hızlandırmak için iyi olabilir. "Çocuk hastayken çok istese bile fast-food yiyecekleri yedirmeyin" diyen Jamieson-Petonic, "Çok fazla yağlı ve şekerli yiyecekler tüketmek vücuttaki enfeksiyonu arttırarak iyileşmeyi yavaşlatır. Hatta hastalık devam ederken bu yiyeceklerin ağırlığıyla çocuk kendini daha da kötü hissedebilir. Bunun yerine hasta olan çocuğu protein, karbonhidrat ve vitamin yönünden zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren, virüslerle savaşmayı kolaylaştıran yiyeceklerle beslemek daha doğru" diyor.

Tavuk suyuna çorba
 

Sebzeli tavuk suyuna çorba tarifi

Babaannelerimiz yanılıyor olamaz: Tavuk suyuna çorba grip ve soğuk algınlığının en iyi ilacı. Bu bol sebzeli besleyici çorbayı çocuğunuz da severek içecek.
 
Malzemeler
  • 1 bütün tavuk (tercihen organik)
  • 4 adet havuç (soyulmuş)
  • 2 adet orta boy kereviz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çay bardağı arpa şehriye veya tel şehriye
  • 1 büyük soğan
  • Tuz, karabiber
  • Limon suyu
 
Hazırlanışı
Bir büyük tencereye tavuğu koyun, üzerine çıkana kadar soğuk su ekleyin. Kerevizlerin ve havuçların yarısını dilimlenmiş bir şekilde tencereye ilave edin. Bir soğanı dört parçaya bölerek tencereye atın. Yüksek ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısın. Tuz ve sarımsağı atın. Tavuk piştikten sonra, ocağı kapatın, tavuğu tencereden alın. Tavuğun göğsünü didikleyerek küçük parçalara ayırın. Ardından geriye kalan havuç ve kerevizleri ince ince dilimlenmiş şekilde tencereye ekleyin, altını açın. Biraz daha kaynatın arpa şehriyeleri de ekleyin. Tüm sebzeler iyice piştikten sonra tavuk parçalarını, karabiber ve limon suyunu ve tercihen taze nane ekleyin. Biraz ılındıktan sonra servis edebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuğunuza ilaç içirmenin yolları
İlaç içmek istemeyen, ilaçtan korkan ve ilaca tepki gösteren çocukların anne ve babaları için ilaçları kolay içirme yöntemlerini araştırdık.

Çocuklara ilaç verirken nelere dikkat etmeli?
Çocuklar hastalandıklarında ilaç ve özellikle antibiyotik verirken, her ebeveynin bilmesi gerekenleri Dr. Pelin Demirci Pudra.com okuyucularına anlatıyor.

​Çocuk ve bebek hastalıklarına doğal çözümler
Bebeğinizin gaz, ateş, ağrı gibi problemleri olduğunda ilaca başvurmak yerine doğal yollarla da bu sıkıntılardan kurtulabilirsiniz. Çocuk hastalıklarının doğal çözümlerini Pudra.com yazdı.

​Okul hastalıklarına karşı alınabilecek önlemler
Çocuğunuzun okulda hangi hastalıklarla karşılaşabileceğini biliyor musunuz? Streptokok anjini, soğuk algınlığı, grip, kulak ağrısı ve diğerleri... Bu hastalıklara dair bilinmesi gerekenler Pudra.com'da.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER